Exista oameni in stare sa isi hraneasca propriul suflet si sa aiba grija si de cei din jurul lor. Sunt oamenii a caror companie eu o caut si o savurez. Simo, postarea asta este dedicata tie 🙂 Multumesc!
––––––
In Carintia (o regiune de sud a Austriei) fetele se pot marita doar cand stiu sa faca Kasnudel sau Fleischnudel (coltunasi), sau orice altfel de Nudel, si, mai ales! sa krendeln! Krendeln inseamna a face marginile gentutelor, adica a coltunasilor sa para brodate.
Reteta ce am furat-o zilele astea de la prietena mea, este una pastrata in familia sotului ei de multe generatii. Nu e greu de respectat pentru ca nu exista cantitati exacte, proba se face cu degetul, in functie de cum se afunda sau nu in aluat.
Dar, pana la aluat mai este, sa incepem cu umplutura:
* in jur de zece cartofi mijlocii fierti in coaja, curatati si trecuti prin presa
* branza proaspata mai seaca – cam cat 2 treimi din cantitatea de cartofi
* sare – cam o lingurita
* menta uscata dupa gust (cam 3-4 linguri)
* 3 cepe si 5 catei de usturoi tocati si caliti in ulei sau unt sau margarina
Se amesteca toate ingredientele si se lasa compozitia sa se odihneasca cateva ceasuri.
Aluat se face din 4 ingrediente:
* faina (am pus 1 kil)
* sare (cam o lingurita)
* apa calduta (2 cani mari de ceai, din alea de 300 ml, trag concluzia ca aluatul a cerut cam 600 ml de apa)
* un paharel de ulei (gen palinca as spune)
Se framanta toate impreuna pana la a obtine un aluat ca si cel pentru taitei (mai ferm adica)
care se intinde in foaie cu grosimea de jumatate de centimetru (circa!), din care se taie cercuri cam cat diametrul gurii unui pahar de apa normal (circa!)
De aici incolo e totul chestiune de exercitiu. Cercurile se aplatizeaza usor. Se pune umplutura care se aseaza cu degetele mari impingand-o usurel spre mijlocul cercului in timp ce cu celelalte degete tragem suav de marginile cercului. Se inchide gentuta prin apasare cu buricele degetelor si apoi se krendeln! Cand terminam marginea decorativa mai masam putin gentuta si o mangaiem ca sa se aranjeze umplutura si bordura mai bine.
Gentutele se fierb in apa cu sare si un pic de ulei pentru cateva minute bune apoi se scot si se consuma pe loc, acoperite cu unt sau margarina topita
sau se pun la scurs pe o farfurie, apoi se aliniaza pe o tava cu care se baga la congelator. Cand sunt congelati bocna se iau de pe tava si se baga in pungi.
Acelasi aluat, aceeasi procedura, alta umplutura! De data asta facem Fleischnudel (gentute cu carne). Umplutura se face din carnati, sunca afumata, salamuri tocate (soacra Simonei punea si organele ce rezultau cand se sacrifica porcul), 4 catei de usturoi, 1 praz tocat sau ceapa verde tocata. Toate dupa gust!
Trebuie sa obtinem o umplutura mai consistenta cu care apoi facem exact ceea ce am facut in cazul Kasnudel-urilor.
Gentutele cu carne se servesc cu o garnitura de varza acra calita (reteta aici.
A treia varianta, pentru care nu am poze pentru ca e inca pe lista TO DO, este cea a gentutelor umplute cu cartofi, ca si in primul exemplu, insa fara branza. Se servesc cu sunca taiata cubulete si topita in tigaie.
La umplutura de cartofi o sa adaug si niste pireu de urzici, imaginatia nu cunoaste limite in cazul acestor gentute… poti adauga ce vrea neuronul tau atata vreme cat umplutura este una consistenta (se poate folosi pesmetul pentru a ajunge la consistenta dorita).
Exista si varianta dulce, care se numeste Kletzennudel si a carei umplutura este formata din branza proaspata si pere uscate si se serveste cu miere si/sau unt topit.
Sunt absolut indragostita si fascinata de reteta asta de gentute. Se pot face mai multe gentute, de toate felurile si congela, asa cum face prietena mea. Si daca ai invitati la cina si unul e vegetarian TZAC ii pui doua gentute cu cartofi si branza in fata! Este careva alergic la oua? TZAC doua gentute cu umplutura de carne sau de cartofi. Vegan? No problem, TZAC doua gentute cu cartofi (fara sunculita of course!). Si, bineinteles ca se pot servi si 2-3 gentute cu umpluturi diverse, pe aceeasi farfurie 🙂
Gentutele sunt mari, asa cum bine reiese din fotografii. Nu sunt gen ravioli ca mananci zece / portie. O portie normala este compusa din 2-3 gentute. In afara de cazul in care servim varza calita ca si garnitura, toate celelalte (in afara de alea dulci) se servesc alaturi de o generoasa salata.
Noa acuma stiti ce-am invatat week-endul asta, am facut curs de krendeln. 🙂
Multumesc!
ApreciazăApreciază
Pupici 🙂
ApreciazăApreciază
ai avut ceva de munca nu gluma, spor la treaba si pofta buna, cred ca ti-au mai ramas cateva gentute 🙂
ApreciazăApreciază
le-am facut impreuna cu Simona, ea m-a invatat 🙂 mi le-a si pus la pachet asa ca acuma is bine aprovizionata 🙂
ApreciazăApreciază
foarte bine, sa mai fie retete de genul asta ca nu ne suparam 😛
ApreciazăApreciază
asa-i ca tot retetele astea vechi is faine? Ciudat insa cum in Austria fiecare regiune are mancarurile ei traditionale, in Romania mai putin.
ApreciazăApreciază
Poi ce sa zic, e un amestec la noi si te trezesti ca mananci acelasi lucru in proportie de 89% si la tine acasa ii zice chisca si la ardeleni calatabos.
Am fost cotropiti de toate natiile si am ajuns sa mancam aceeasi mancare dar ii zicem diferit :)) sa suntem mai cu mot 😛
ApreciazăApreciază
Frumoase gentute si ideea cu pusul la congelator e minunata, cind le scoti de acolo sa pui la fiert le lasi mai intii la decongelat ?
ApreciazăApreciază
Doamne, ce bine arata! Grozav!
ApreciazăApreciază
🙂
ApreciazăApreciază
Se congeleaza fierte gata, se lasa la decongelat dupa cum e timp si se mai pun in apa care clocoteste pana plutesc deasupra!
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru raspuns Simona !
ApreciazăApreciază