Jurnalul casei

N-am mai facut nimic de mari proportii in ultima vreme, doar cate o modificare si o organizare pe ici pe colo, de exemplu am adus din pivnita fostului apartament si instalat in camara sistemul de rafturi in care apoi am sortat o mare parte din alimentele ce le aveam inghesuite in bucatarie.

In felul asta am obtinut trei lucruri:

  1. Am creat mai mult spatiu in sertarele si dulapurile din bucatarie, ceea ce inseamna ca e mult mai usor sa le tin ordonate si curate.
  2. Am creat un sistem in care rezervele de mancare sunt foarte usor de gestionat, dintr-o privire vad ce si cat am.
  3. Singurele alimente ce le pastrez acuma in bucatarie sunt cele „incepute”, de genul: o punga de orez din care lipseste o parte, linte rosie „inceputa” si tot asa. Sunt alimentele ce vor avea prioritate, deci vor fi primele a fi incluse in meniul din zilele ce urmeaza.

12193296_10204954156437681_4068962763980727500_n

Am decis sa nu strang frunzele cazute din copaci si sa nu le arunc la gunoi pentru ca nu vad scopul acestei actiuni. Covorul acela de frunze o fi avand el rolul lui ma gandeam ca altfel nu l-ar fi inventat natura… si ce sa vezi, ieri seara mi-a ajuns in fata ochilor articolul ACESTA (engl.) ce explica foarte clar de ce este mai bine sa lasam frunzele in pace: pentru ca hranesc solul si ofera adapost unor insecte si animalute. Inca nu am reusit sa aduc composterul asa ca frunzele raman acolo unde sunt – sub copaci. Si, adevarul este ca mie tare imi plac covoarele astea moi si colorate formate din frunze. ❤

12189887_10204953644944894_724015630406123562_n 12191675_10204957973693110_6599379115680622798_n

Am semanat deja ceapa alba, galbena si usturoi pentru anul urmator. Mai tarziu, cand va fi vreme urata afara si va fi musai sa stam mai mult prin casa ne vom aseza si vom face un plan al gradinii, in care am decis sa plantam doar strictul necesar.

12188945_10204957973973117_6018753962141951018_n

Sortand una-alta am dat de o bucata de material dintr-o perdea ce am scurtat-o candva pentru o prietena si mi-am cusut perdelute pentru amandoua ferestrele duble din bucatarie. Initial ma gandisem sa nu pun perdele deloc insa am observat ca ma distrage sa vad cine trece pe strada… Aveam si betele pentru atarnat perdelele asa ca tot proiectul m-a costat zero lei si zero bani.

12195867_10204956979388253_7914793688058537401_n

M-am auto-dezamagit cu sarmalele, AGAIN! Nu-mi ies urate dar la gust sunt mereu atat de bleah incat prezenta varzei murate in cosul de cumparaturi provoaca reactii de disperare in randul poporului, motiv pentru care eu promit ca o voi consuma doar eu si doar sub forma de salata, uit apoi si ma ghidez dupa pofta, fac o oala (mica, tot mai mica…) doar ca sa constat ca maaaai nu sunt alea pe carele tin eu minte din tinerete….

12219583_10204954154717638_4615087086510535516_n

si nu are legatura cu casa dar… constat ca-mbatrinim 🙂

12065922_10204957032389578_514434009309105977_n

4 gânduri despre ”Jurnalul casei

  1. arakelian zice:

    ai pus o poza cu parti de pamant inconjurate de caramizi – acolo ve pune ceapa si legume? cred ca e ideal sa muti din frunze acolo.

    Cat despre sarmale, mie nu imi plac, dar tin minte ca alea faine erau facute multe, cu ingrediente diverse ( ca la cantitate mare), cu slaninuta de porc din belsug printre, si fierte in bors sau suc de rosii. Le fierbea in oala de lut, in gura cuptorului, si dupa ce termina de copt piinile si placintele, lasa oala de sarmale in cuptorul fierbinte inchis pana dimineata ( cuptorul se racea abia in 4-6 ore)

    Apreciază

  2. Lili zice:

    Pe vremuri nu-mi ieseau nici mie sarmalele bune. Insa am intrebat , am citit si pana la urma le fac asa ca si Laura Sava dupa reteta ei Sarmale in vas de lut.Care la mine e o oala normala 🙂
    Secretul este ca sarmalele nu sunt mancare dietetica.Daca nu au grasimea necesara vor fi tari ca piatra .
    Ale mele nu iasa frumoase insa f. gustoase.
    Problema este ca gasesc greu varza murata la capatana.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Cristina zice:

    Sarmalele ies f bune si cu varza cruda. Procedeu: se alege varza mai usoara,NU indesata,
    Se scobeste cotorul si se pune asa intreaga in cuptorul cu microunde ,pe pozitia MAXIM timp de 12 minute. Se scoate,iar frunzele vor fi oparite,inmuiate si numai bune pt impaturit sarmalele(se lasa sa se raceasca putin,ca altfel ard degetele). Si, da, se foloseste carne amestec vita+porc cu cel putin 15 % grasime,altfel sunt seci. Se caleste multa ceapa (cam 2-3 cepe maricele la 1/2 kg carne),se pune in tigaie orezul care se caleste si el cu ceapa si o canuta de apa. Se raceste putin,se amesteca cu carnea,marar,cimbru si se amesteca f bine cu mana (cu manusi de bucatarie).
    Se fierb in suc de rosii ,condimentat si amestecat cu putin ulei.(sucul se pune cand cladim sarmalele in oala,dupa fiecare strat de sarmale plus bucatele de afumatura) Deasupra si dedesubt se pune un strat de varza taiata marunt.plus crengute de cimbru si 2-3 maciuci de marar. Ies excelente,GARANTAT !
    Si inca ceva: sarmalele nu se impaturesc prea strans,altfel nu are loc orezul sa se umfle.
    Pofta buna !

    Apreciază

Lasă un comentariu