Saptamana trecuta, intr-una din seri, prietena mea a facut pentru prima data anul asta foc in soba de lemne. Stand pe langa ea si tot cantand cat de nerabdatoare sunt sa pot sa incalzesc si sa gatesc si eu, cu a mea soba, am tras cu ochiul la ce-a ispravit in oala.
Si foarte recent am gatit si eu costite dupa reteta ei, cu ajustarile personale de rigoare si nu pe soba ci in oala sub presiune. Reteta e tare simpla si tare gustoasa si nici tare scumpa nu e asa ca musai s-o scriu aici.
Ingredientele folosite:
circa 800 g coaste de porc separate
1 ceapa tocata
1 morcov curatat si tocat
1 legatura de patrunjel tocat (tulpinile de-o parte, frunzele de alta)
2 catei mari de usturoi
cateva fire de tarhon
1 kg de cartofi mijlocii intregi, curatati
500 ml suc de rosii cu pulpa
sare & piper
Modus operandi:
Am turnat in oala un fir de ulei, l-am incalzit si am pus pe rand costitele in el si le-am prajit pe amandoua partile. Prajit e mult spus. Le-am lasat in oala incinsa pana cand si-au schimbat culoarea. Le-am scos pe-o farfurie si, in uleiul ramas in oala, am calit ceapa, morcovul si tulpinile de patrunjel. Cand ceapa si-a schimbat aspectul am adaugat doi catei de usturoi tocati, am pus coastele, adaugat sucul de rosii cu pulpa, tarhonul, sarea si piperul. Le-am lasat sa fiarba pana cand furculita a intrat usor in carne, ceea ce in oala sub presiune nu a durat prea mult. Am pus cartofii intregi peste carne si am inchis iar oala. Daca nu as fi folosit oala sub presiune ar fi trebuit sa tai cartofii in bucati mai mititele. Cand furculita a intrat usor si prin cartofi am scos firele de tarhon din oala si le-am aruncat apoi am adaugat frunzeletocate de patrunjel.
Gustul este minunat! Consistenta perfecta! S-au mancat urgent. Sosul ramas se poate servi a doua (sau a treia) zi cu paste fainoase.
In mod sigur pastrez reteta si o s-o prepar in mod regulat.
nu am luat costitza de multi ani, nu stiam ce sa fac cu. Acum stiu 🙂
ApreciazăApreciază
I did it 🙂 doar ca nu am prajit, si pus toate in oala ( slow cooker) de la inceput 🙂 – facui economie de ulei, cum as zice 😀
ApreciazăApreciază