Se apropie in goana sezonul cireselor. Eu nu am cires dar stau cu ochii ca pe bvutelie pe ciresului vecinului din care avem voie sa ne infruptam dupa pofta inimii. Le tin sub observatie si va zic ca in cateva zile se da startul…
Pe langa ciresele deosebit de gustoase, ciresul ne mai cadouriseste si cu samburii lui cu care putem sa umplem pernite pe care daca le tinem in congelator le putem aplica pe frunte in caz de migrena sau dureri de cap sau pe locurile afectate in caz de cazaturi/lovituri. Incalzite pe calorifer, la microunde sau in cuptor le putem folosi in caz de dureri menstruale sau renale. Se fac foarte usor si, daca nu ai chef sa te apuci sa cosi poti sa iei o soseta desperecheata, sa o umpli cu samburi de cirese si s-o inchizi c-un nod. Bineinteles ca samburii se spala si se pun la uscat, la soare inainte de a-i folosi ca umplutura.
In afara de ciresele ca atare si samburii lor, vom mai folosi vara asta si coditele de cirese. Am gasit reteta exacta intr-o carte de fitoterapie imprumutata recent de la biblioteca: „Fitoterapia, vindecarea cu ajutorul plantelor” de Jean Valnet.
Decoct: 1 mana de codite per litru de apa, se fierb zece minute si se tin in infuzie 30. Se bea o jumatate de litru pe zi. Daca avem codite uscate le maceram mai intai in apa timp de 12 ore.
O bautura deosebita: 30 g codite de cirese per 1 litru de apa, se fierb timp de zece minute si decoctul fierbinte se varsa peste 250 g cirese proaspete (sau, iarna, conservate) sau peste mere taiate felii. Se lasa in pace pentru 20 de minute, se storc si se filtreaza.
Proprietatile coditelor de cirese:
- puternic diuretice
- laxative
- racoritoare
Indicatii:
- insuficienta renala
- nefrite, cistite
- litiaza urinara
- artritism
- edeme
- constipatie
Pofta buna la sanatate!