Cum sa elimini lucrurile inutile din viata ta

Luandu-ti 15 minute zilnic ca sa elimini lucrurile inutile dintr-o parte a casei si Catapulta celor 27 de lucruri sunt 2 instrumente foarte puternice cu care poti sa aduci si sa pastrezi pacea in casa ta. Tine minte: lucrurile inutile nu se pot ordona! Poti ordona doar lucrurile pe care le iubesti.

Iata cateva idei despre cum sa elimini lucrurile inutile si stresul din viata ta:

  1. Cand sa le elimini: decide tu cat de des vrei sa elimini lucrurile inutile dintr-o parte a casei. Fa cate un pic in fiecare zi, foloseste timer-ul. Dar fi foarte atenta, eliminarea asta are potentia compulsiv! O data ce te pornesti o sa vrei sa o tot faci. Ai grija de tine sa nu te obosesti! Fa doar cate un pic in fiecare zi. Casa nu s-a dezordonat peste noapte si nici n-o sa se ordoneze peste noapte. Pune timer-ul pentru 15 minute. Cand suna alarma opreste-te. Poate ti se pare un scop de neatins – sa ai o casa curata si ordonata, dar stiu ca o sa reusesti. Cate un pic in fiecare zi si peste cateva luni n-o sa mai ai lucruri inutile in casa.
  2. Echipamentul necesar pentru eliminare: O sa ai nevoie de: saci de plastic, 3 cutii, creion marker si o carpa de sters praful. Scrie cu markerul pe cutii: „De aruncat“, „De dat“ si „De pus la loc“. In cutia cu „De aruncat“ pune si un sac de gunoi. (Nota mea: cum eu am mai multe cosuri pentru rufe murdare le folosesc pe alea in loc de cutii. Acum nici nu mai trebuie sa le etichetez pentru ca le am pe culori: albastru pentru aruncat, galben pentru dat si gri pentru dus la locul lui.)
  3. Decide tu cat timp vrei sa aloci acestei actiuni (30, 15 sau zece minute). Fa toata treaba cat de rapid poti si nu scoate dintr-un dulap, sertar sau raft mai mult decat poti pune inapoi in timpul setat. Asta inseamna: doar 1 sertar o data sau un raf intr-un dulap sau un raf de biblioteca o data. Nu toate o data!
  4. Incepe la intrarea in camera: Apoi lucreaza in camera in sensul acelor de ceasornic. Nu sari peste nici un loc. Ala care urmeaza ala e la rand la curatat.
  5. Elimina lucrurile inutile! Cu cutiile la picioare si carpa de praf la centura, incepe sa cureti si sa sortezi lucrurile care nu isi au locul in camera respectiva. In „De aruncat“ pune gunoiul, ce vrei sa donezi in „De dat“ si lucrurile ce merg in alte camere in „De pus la loc“. Nu-ti fa griji ca nu ai un loc anume pentru fiecare lucru. Pe cand o sa termini de lucrat o sa fie un loc pentru fiecare lucru. Iti promite FlyLady!
  6. Ce sa elimini? Cand elimini, pentru fiecare obiect poti sa iti pui urmatoarele intrebari:

–         iubesc acest lucru?

–         l-am folosit in ultimul an?

–         chiar este gunoi?

–         am altul care e mai bun?

–         chiar ar trebui sa tin doua?

–         are vreo valoare sentimentala care ma face sa-l iubesc?

–         imi produce un sentiment de vinovatie sau ma face trista cand il vad?

Elimina din camera toate lucrurile care nu te fac sa zambesti.

7.  Arunca gunoiul! Cand cutia cu „De aruncat“ este plina leaga sacul la gura si arunca-l. Pune alt sac de plastic in cutie si continua.

  1. 8.     Donatii. Cand cutia „De dat“ se umple inchide-o si pune-o in masina. Data viitoare cand mergi cu masina poti deja s-o duci la organizatia de caritate sau persoanei la care te-ai gandit cand le-ai pus de-o parte pentru dat. Nu te gandit ca mai bine pastrezi lucrurile si incerci sa le vinzi sau altele. Aminteste-ti ca incerci sa scapi de lucruri nu sa le relochezi altundeva in casa ta. Acuma apuca alta cutie, scrie „De dat“ pe ea si continua.
  2. 9.      „De pus la loc“: Cand cutia cu „de pus la loc“ se umple ia-o in brate si fugi cu ea prin casa punand fiecare lucru unde ii e locul (ce bine ca esti incaltata cu pantofi buni, asa-i?). Daca au un loc al lor pune lucrurile acolo daca nu atunci pune-le in camera un ar fi logic sa apartina. Pe cand o sa termini toata actiunea asta de eliminare si sortare o sa ai un loc pentru fiecare lucru si fiecare lucru o sa fie la locul lui.

10. Cand expira timpul: Cand expira timpul nu mai trebuie decat sa pui cutiile la loc dar prima data trebuie sa le golesti. Fa-o cat de rapid poti.

5 gânduri despre ”Cum sa elimini lucrurile inutile din viata ta

  1. dasca zice:

    Inca n-am aplicat formula cu trei cutii, am mers doar pe aruncat si pus la locul lui fiecare lucru. La „de dat” am si eu destule, am mai facut asta…acum nu am timp de scotocit.Dupa sarbatori cred ca iau si cutia cu ‘de dat”.

    Apreciază

  2. Pingback: Luxul Simplitatii

Lasă un comentariu