Curatarea parului FARA sampon

Am mai citit eu pe net despre metoda NO POO (fara sampon) dar parca parca n-am avut curaj sa incerc pentru ca am par mult, cu fire groase de par, foarte uscate. De fapt de care ori ma spal pe cap cu sampon parul imi ramane ca maturoiul. Abia dupa 2-3 zile de la spalare incepe sa-si revina. Sigur ca solutia ce am aplicat-o pana acum a fost:
– sa ma spal cu apa calduta nu calda cum i-ar place pielii capului meu
– sa aplic putin sampon si sa ma limpezesc cu apa cu otet si APOI
– sa aplic o crema de par care sa molcomeasca podoaba mea capilara sa pot sa-mi scot fata in lume

Bineinteles ca sunt fericita posesoare de matreata si asta dintotdeauna. De fapt in perioade de stres nu stiu ce am mai mult: par sau matreata.

Zilele trecute insa m-am conversat pe Facebook cu o cititoare a blogului care mi-a povestit ce metoda de curatare a parului aplica ea. Ea, Oana, zice asa:
– se dizolva 1 lingura de bicarbonat de sodiu (bica il cheama ea de drag ce ii este 🙂 ) in 200 de ml de apa. Eu am facut portie dubla si am pus apa calduta.
– se umezeste parul si se toarna incet solutia pe cap masand bine pielea capului
– se face o alta solutie, tot din 200 (400 la mine) ml de apa calduta cu 1 lingura (2 la mine) de otet de mere si se maseaza si asta bine in par
– optional se limpezeste cu apa curata (pentru mofturosii care nu suporta mirosul de otet)

Ce-am facut mai exact: am folosit un lighean mic, pus pe wc-ul cu capacul inchis. Mi-am umezit parul sub robinetul de la vana apoi am trecut la lighenas. Am turnat prima solutie, am masat. Cu a doua solutie, cea de otet am facut la fel.

Acuma eu sunt o persoana deosebit de scunda si solutia lighenasului pe wc nu mi-a nenorocit coloana vertebrala. Presupun ca doamnele mai inalte ar putea pune lighenasul in chiuveta sau pe o suprafata mai ridicata. (era sa scriu „mai susa” hihi).

Am stors parul cu palmele si l-am sters c-un prosop. Nu m-am limpezit dupa solutia de otet pentru ca nu ma deranjeaza mirosul si pentru ca pana maine dispare oricum.

In mod normal imi leg parul in coc la ceafa si raman asa, el se usuca incet. De data asta insa am fost foaaaarte curioasa sa vad ce-am ispravit asa c-am luat fonul in mana si l-am folosit fara mila (desi consuma curent cat un cuptor electric… 😦 )

Concluzii:
– parul umed, inca neuscat cu fonul, se „simte” curat
– la uscare insa iese intreaga splendoare a operei la suprafata: parul este curat, lucios, degetele trec cu usurinta printre suvite si

NU ARATA CA UN MATUROI!

In privinta matretei nu pot sa ma pronunt, mai astept cateva zile sa vad cum decurge treaba.

Oricum, nu am crezut, nici sperat un rezultat atat de bun cu o tehnica relativ simplista si produse mai mult decat ieftine.

Multumesc draga Oana! 🙂

Aici parul, aproape uscat:

IMG_0146

33 de gânduri despre ”Curatarea parului FARA sampon

  1. Irina zice:

    Eu am renuntat la no=poo dupa a treia spalare. Mi se asprise fff tare si arata destul de naclait. As incerca o perioada mai lunga de timp metoda asta, daca n-as lucra mult cu oamenii. Am nevoie ca parul meu sa arate mereu curat, iar dupa 3 spalari cu bicarbonat nu parea chiar curat. Dar poate am gresit eu pe undeva, cine stie?

    Apreciază

  2. oana zice:

    vai nu iti pot spune cat ma bucur …esti prima cu care am indraznit sa vorbesc de faptul ca nu folosesc sampon de mai bine de un an ….si ma mai bucur ca, la fel ca la mine nu a fost o tranzitie grea ….lucrurile vor fi din ce in ce mai bune odata detoxificat parul (3 saptamani)

    Apreciază

    • simplitaly zice:

      Multumesc, ai fost des in gandurile mele azi 🙂 Eu demult cochetez cu ideea de a nu mai folosi sampon. Pentru a reduce toxinele, costurile etc dar pana n-am vorbit cu tine nu am avut curajul sa ma apuc, mi-a folosit mult ca mi-ai dat detalii exacte despre procesul exact, gen „iau lighenasul” etc 🙂
      Multumesc inca o data si mai hai cu idei 🙂

      Apreciază

  3. arakelian zice:

    Din punct de vedere ale costurilor, cred ca e mai ieftin un sampon.
    Pt ca si eu am probleme cu matreata, folosesc un sampon moale, fara sapunuri ( nu face spuma), fara parapeni, etc .Si e mai putin invaziv asupra capului dar si asupra mediului.

    Apreciază

  4. daniela zice:

    iti spusesem intr-un comentariu despre metoda asta, luata de pe nu stiu ce site.eu o folosesc cand si cand si-s multumita.doar ca cel putin in cazul meu trebuie sa clatesc f bine. sunt f multumita, si totusi folosesc samponul, comoditatea:)

    Apreciat de 1 persoană

  5. Irina zice:

    am vazut un documentar despre viata in Anglia medievala si spuneau ca, pe vremea aceea, oamenii evitau sa faca baie de frica bolilor .Pe corp se stergeau zilnic cu o carpa umeda, iar pe cap se periau foarte bine in fiecare seara. Si cica e ok, fiindca periatul indeparteaza sebumul, matreata, etc. si parul ramene curat, nu miroase urat. Pe de alta parte pe vremea aceea toti purtau palarii, bonete, etc., deci parul nu era asa la vedere ca acum.

    Apreciază

  6. Teo zice:

    Sfat. Ca sa nu se mai chinuie nimeni cu lighenase, dureri de sale si alte nebunii (stiu cum e cand stai 10 minute cu capul in jos ca sa ti speli parul si mai stai inca 10 ca sa l usuci), eu folosesc metoda spray. Amestec intr un pulverizator, din acelea care se folosesc in saloanele de coafura si care se gasesc in piete sau supermarketuri la menaj, o lingura de bicarbonat cu 200-250 ml de apa. Si cat stau in dus, pulverizez parul din abundenta cu solutia si aia e. Nu fac nici dureri de sale si se aplica si uniform. Voila 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • simplitaly zice:

      Draga Claudia

      Eu nu sunt adeptul folosirii unei singure metode in absolut. Ca sa reduc insa toxinele cu care intru in contact, cam tot a treia saptamana ma spal cu bicarbonat si ma limpezesc cu otet. In rest folosesc o cantitate redusa de sampon, urmand instructiunile unei frizerite: sa frec numai pielea capului nu si parul in lungime, sa folosesc apa calda dar NU fierbinte.

      Apreciază

  7. mona zice:

    Buna, vreau sa va spun reteta mea naturala de a-mi spala parul avand in vedere ca si eu am avut acum un an matreata , dar dupa a 3-a spalare am scapat de ea…deci , cu 200-300 ml cafea tare facuta la filtru ( o torn intrun bol de plastic )apoi imi masez bine parul deasupra cazii ( eu am parul pana la umeri si sunt satena , vopsita ) apoi clatesc cu dusul , dupa care pun in acelasi bol apa calduta cu putin otet , torn , masez bine parul apoi clatesc din nou. Parul meu este regenerat si chiar daca nu straluceste…e foarte sanatos! Bafta !

    Apreciază

  8. Elena zice:

    Dupa ce avusesem matreata, mult timp n-am mai avut, apoi a revenit vag. Asa ca mi-am turnat sampon in palma si am adaugat 3 picaturi de ulei esential de tea tree. Ma spal bine la radacini, eu folosesc doar o singura tura de sampon. Acum nu mai am matreata, insa se unge mult mai repede.
    Ma mir de voi ca folositi sau sampon sau alte lucruri si se pare ca nu folositi nimic dupa, daca nu m-as da cu lotiune dupa sampon, parul meu ar fi ca o matura si nu l-as mai descilci.
    Mi-a zis o coafeza ca cel mai bine se ascund firele albe cu suvitatul: eu am fire albe, dar nu atit incit sa ma deranjeze, , mi-am facut acum un an niste suvite foarte slab vizibile si o sa-mi mai fac altele.

    Apreciat de 1 persoană

  9. daniela zice:

    uleiul de argan, e si de par? credeam ca-i doar cel folosit in bucatarie sau cure interne si cel ptr corp, fata.
    de fapt nu prea ma dumiresc eu de diferenta intre uleiuri comestibile si cosmetice, s epare ca este, da sincer, mi-e lene sa mai citesc informatia:)
    ce beneficii aduce parului?
    mie-mi cade cu pumnii, ma mir de unde ca n-am mare lucru pe cap….o sa ma uit la uleiurile esentiale d eprin acsa sa vad ce pot folosi.

    Apreciază

  10. Elena zice:

    O singura data mi-am pus ulei in cap, am facut masca a fost oribil: dupa ce m-am spalat si uscat era ca si ud, asa ca l-am spalat in total de vreo 4 ori, pina s-a uscat si arata ca matura. Am citit de curind ca de fapt sunt 3 porozitati de par , probabil uleiul nu era potrivit pentru parul meu. Trebuie sa ma documentez mai bine.
    Eu incerc tot felul de balsamuri, acum am unul care merge bine, daca nu ma dau nu pot descilci parul.
    Uleiul din bucatarie nu se foloseste si pentru corp, am citit asta pe situl de uleiuri unde tot merg, n-am gasit link-ul, dar uite ceva despre par http://www.oleassence.fr/les-4-experiences-reussies-de-myriam-pour-ses-problemes-de-peau-et-de-cheveux

    Apreciază

  11. daniela zice:

    Multumesc, Elena, tot de la site-ul acesta, pe care de altfel il cunosc deaorece ai pomenit de el pe aici, pe blog, stiu despre uleiurile de bucatarie si cele destinate cosmeticelor. da, eram pe fuga si n-am citit tot articolul.
    vad din link-ul de sus ca sapunul de alep e bun si el ptr par.
    am deocamdata un ulei esential d epalmarosa care se apropie de sfarsitul termenului de valabilitate. se pare ca e bun si ptr par si celulita, asa c-o sa-l folosesc. deocamdata il foloseam ca deodorant cand e fff cald (eu transpir de la 30° in sus!)(si la temperaturi mai joase cu conditia sa fac sport asa intens, vreo ora) insa nu-mi prea place mirosul. e f puternic ptr mine, il gasesc f masculin!:).

    Apreciază

  12. Elena zice:

    Cu placere. Cautind pentru tine am vazut ca trebuie sa studiez problema cu porozitatea parului, ca sa pot folosi uleiuri in loc de balsam, cum zice Arakelian. Mi-am preparat dupa sfaturile de acolo un ser cu bune rezultate pentru dermatita seboreica si mi-am tratat crapaturile din calciie cu mare succes, fara sa apelez la pedichiurista. In schimb la mine nu da rezultate spalatul parului cu sapun de Alep.
    In sfirsit am gasit pe inca cineva care nu transpira!!! Asa si eu, transpir doar la sport foarte intens si la caldura mare, dar am remarcat ca transpiratul asta se antreneaza: anul trecut pe cind ma tineam intens de programul lui Jillian , am inceput sa transpir si in viata de zi cu zi, ca sa spun asa…Cred ca e f practic sa nu transpiri, dar nu cred ca-i sanatos, ma gindeam ca ideal as face sauna in mod regulat: chiar si acolo imi trebuie vreo 10-15 minute pina incep sa transpir. Sau poate noi eliminam mai mult pe alte cai. Cel putin fac economie la deodorant.

    Apreciază

  13. daniela zice:

    sigur ca-i tare practic….da de-abia de ceva ani (tarziu…) am inceput sa-mi spun ca totusi ceva nu e-n regula. unde se duc, cum se duc toate toxinele?e drept ca urinez des-da ma-ntreb de n-oi avea o cistita?de fapt mereu am fost asa, acuma insa de cand o profesoara mi-a spus ca probabil as putea avea asa ceva, chiar de n-am simptomele caracteristice….o sa fac o analiza, da nu stiu cand:)
    acu ceva ani sa zicem 7, m-am dus la un homeopat unicist (prescrie un singur remediu), m-am plans de limba incarcata (m-am dus ptr ulcer) mi-a dat niste granule, am transpirat noaptea, ziceai c-am stat in ploaie, si dupa ffffff scurt timp, da ce, la o zi doua, limba mea era perfecta!insa la fel de repede, si-a „revenit”.

    Apreciază

  14. Elena zice:

    Aha, si mie limba mi-e incarcata. N-am facut legatura. Sunt asa dintotdeauna, doar mai nou am inceput sa-mi pun intrebari. daca as avea casa si bani mi-as trage o sauna si as rezolva treaba…Sau as putea si cu sportul, dar nu-i asa comod ca la sauna.
    Dar felul meu e mai uscat: nu transpir, nu secret destule lacrimi(nu pot purta lentile de contact, dar altfel n-am probleme), pielea mi-e uscata, pielea capului uscata.
    Nu cred ca ai cistita daca n-ai alte semne. Deja poti face pipi in borcan si daca e limpede n-ai infectie. Am lucrat o vreme in laborator si am vazut ca intotdeauna infectia urinara e corelata cu urina tulbure(nu si viceversa: poti avea urina tulbure si nu infectie).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s