Am vorbit despre 4 tipuri de soc:
– septic
– anafilactic
– cardiogenic
– hipovolemic
Simptome, cauze si cum sa ne comportam cand acordam primul ajutor
apoi
am vorbit despre infarct.
Din nou, simptome, factori de risc, cum sa ne comportam in caz ca trebuie sa oferim primul-ajutor.
Unii factori de risc sunt:
– Varsta
– Obezitatea
– Diabetul
– FUMATUL
– Hipertensiunea
etc
Cineva din sala a intrebat ce se intampla in momentul in care cineva se lasa de fumat. Doctorul a spus ca la cinci ani dupa ce persoana se lasa de fumat, riscul de infarct i se reduce ca si la nefumator. Si am stat si-am socotit pe degete ca m-am lasat de fumat pe 13 decembrie 2008 si, cu putina matematica de care-s capabila… mi-am dat seama ca rezultatul este 5. In decembrie fac 5 ani fara tigara. Uau!
Nu stiu cum au trecut anii dar s-au dus si-s tare fericita sa stiu ca in caz ca totusi mi s-a intampla vreo boala din asta, am facut tot posibilul s-o evit!
Concluzia serii este ca daca ai peste 50 de ani, te-ai bucurat de viata inainte si-ai fumat, baut si mancat, nota de plata e pe vine 🙂
Adica am inteles ca avem mai mult control asupra vietii si sanatatii noastre decat credem.
In procesul lasatului de fumat m-a acompania si m-a sfatuit o psiholoaga care m-a costat ceva bani dar azi, la 5 ani dupa lasat, trag linie si ies cu plus. Banii investiti in psihoterapie si coaching nu numai ca s-au amortizat dau au dat si rod. Bogat. 🙂
mi-ar fi placut si mie sa am o companie specializata in procesul de lasat de fumat, ca tare mi-a fost greu, dar n-am avut si m-am luptat si inca ma lupt de una singura. nu stiu daca ma bucur ca n-o sa mai fac infarct, ca mereu am zis ca asa as vrea sa mor, dar m-as bucura sa stiu ca am redus posibilitatea de a cadea leguma la pat, dependenta de altii. ce zici, am redus-o lasandu-ma de fumat?
ApreciazăApreciază
acuma sa ne intelegem, ca mod de a muri infarctul sigur ca e ideal, preferatul meu de altfel insa nu mi-e tot-una ca la 50 sau la 90 de ani. Si prin lasatul de fumat de fapt asta am facut, am amanat imbatranirea prin murdarire a arterelor.
Eu cred ca daca continuam sa nu fumam, sa ne informam si sa ducem in stil de viata pe cat posibil sanatos, scade bineinteles considerabil si riscul de a ramane vreodata leguma la pat. Asta depinde de noi intr-o mare masura, dupa cum am vazut: nefumat, mancat sanatos, miscat si, in ultima instanta, de vointa celui/celei de sus.
Despre compania specializata: eu am stiut ca daca in loc de a da banii pe tigari ii dau unui specialist (psiholog in cazul meu) ies cu gesheft. De fapt doar cateva luni, primele, am fumat in paralele cu vizitele la psiholog care nu au fost dese, au fost 2 pe luna ca atata mi-am permis. Daca mi.ar fi cerut sa ma vada mai des decat putintele mele financiare as fi refuzat ajutorul.
ApreciazăApreciază