Dupa ce am citit si m-am informat si raz-informat, am procedat asa: am cules o mana de flori de galbenele, 1 ramurica de salvie si ceva mai putin de-o mana de cimbrisor.
Le-am tocat toate marunt
Am pus la incalzit 125 ml de vazelina si 2 lingurite de ulei de masline intr-un vas inalt pentru ca face spuma cand se incalzeste
si am lasat pentru exact 5 minute la foc foarte mic sa se incalzeasca bine in ulei fara sa se prajeasca! Apoi am tras oala de-oparte si am lasat sa se raceasca. Dupa cateva ore am mai incalzit o data compozitia. Nu cinci minute ci doar 1-2. Apoi iar am lasat la racit. Si peste cateva ceasuri am incalzit dint nou totul amestecand cu un bat de lemn. In total 3 incalziri, din care prima pentru 5 minute. Dupa a treia incalzire am filtrat lichidul si am presat bine ierburile.
Am lasat sa se raceasca fara sa acopar cu capac apoi am pus totul la frigider (cu capac).
Neavand conservanti, o s-o pastrez in frigider unde sta pana la 1 an de zile. Avand in vedere ca am lucrat foarte curat chiar daca nu steril, cred ca m-as hazarda sa pastrez crema si fara s-o racesc…
La ce o folosesc? La de toate! Este cicatrizanta datorita galbenelor, antibacteriana datorita salviei si anti-ciuperci datorita cimbrisorului. Nepotului meu i-am facut crema din salvie si grasime de porc si i s-au curatat fata si spatele foarte frumos.
Despre galbenele ar fi de spus ca sunt plante foarte nepretentioase, care se inmultesc rapid si mult 🙂
Multumim pentru reteta! Ma tenteaza si pe mine, desi cred ca mai dureaza pana ma hotarasc s-o fac, din lipsa de timp. Ce inseamna ca nepotului „i s-au curatat fata si spatele”? De cosuri? Daca da, cum se face ca grasimea (de porc sau oricare alta) nu „ingrasa” si mai tare tenul, provocand noi cosuri?
ApreciazăApreciază
Coralia din cate stiu eu cosurile nu sunt provocate de grasime ci de niste bacterii de pe piele si de impuritati. Nu sunt insa experta. Nepotului meu i s-au imputinat bine cosurile, din cauza salviei zic eu, s-ar putea insa sa gresesc.
Cum am mai scris, departe de mine intentia de a recomanda unul sau altul din produsele naturale ce se pot face in casa, tocmai pentru ca nu sunt dermatolog si nici cosmeticiana, asa ca nu pot sa-ti raspund nici la ultima intrebare.
Eu informatiile le culeg de la doua persoane ce le cunosc si se ocupa cu fabricarea de tincturi, infuzii si unguente din plante de generatii. O alta parte a informatiilor o culeg de pe internet si, ideile ce mi se par mie plauzibile, le testez pe mine.
Eu as zice sa dai o sansa si variantei cu grasime de porc si celei cu vazelina. La urma urmei sunt produse mai naturale decat cremele cu tot felul de componente chimice ce ni le intindem pe piele zilnic, nu-i asa? 🙂
ApreciazăApreciază
Buna, am o intrebare cum ai procedat la crema pe baza de untura, ai fiert-o in bain-marin sau altfel?
ApreciazăApreciază
am incalzit-o pe flacara foarte foarte mica.
Intre timp insa am inceput sa folosesc vazelina in loc de untura de porc.
Mult succes! 🙂
ApreciazăApreciază
Foarte interesanta combinatia ta de galbenele cu salvie si cimbrisor!
Eu prepar crema cu ulei de masline si ceara de albine, iese foarte bine, dar reteta asta cu „vazelina” mi se pare mult mai usoara. Poti sa-mi spui ce e asta, de unde o procuri? Pe vremuri, imi amintesc de niste tuburi pe care scria vaselina pura, dar n-am mai vazut…de zeci de ani.
Multumesc mult.!
Imi place tare blogul tau ! Lux simplu, asa cum ar trebui sa fie viata noastra!
Cu drag, Vio.
ApreciazăApreciază
Draga Vio
Vaselina ce o folosesc acuma am cumparat-o din Romania de la farmacie, am cerut vaselina neutra, in Austria e mult mai scumpa si in Italia se gaseste doar in tuburi micute. Cred ca cel mai bine o sa te lamureasca un farmacist sau google 🙂
Multumesc pentru aprecieri 🙂
ApreciazăApreciază
Ok, multumesc mult!
O sa vorbesc la o farmacie, acum au mai ramas foarte putine cu laborator, 99 la suta din produse sunt „de fabrica”. Am mai gasit pe cate cineva amabil care mi-a adus glicerina pura, care-mi trebuia la siropul de tuse. Sper sa gasesc si vaselina.
O zi frumoasa iti doresc !
Cu drag.
ApreciazăApreciază