Cu ocazia unei aniversari am facut un trunchi de copac. Desi la aspect l-am masacrat datorita acutei mele lipse de simt estetic, per total am declarat trunchiul un succes si am decis ca data viitoare sa insist mai mult cand desenez lemnul pe trunchi. Reteta este geniala din punctul meu de vedere pentru ca nu contine Lactate! Yupii! Si pentru ca in loc de crema se foloseste faimosul mousse au chocolat ce se poate pregati si pune in cupe, la frigider si consuma ca atare.
Noa si deci ce am facut?
Am pus la topit in baie de aburi 100 g de ciocolata negra.
Am batut spuma trei albusuri si am frecat trei galbenusuri cu o lingura de zahar, le-am amestecat si am adaugat ciocolata topita tot amestecand. A rezultat o crema foarte moale, semi-lichida pe care am pus-o la frigider pentru 2 ore.
… intre timp…
… am facut un pandispan foarte simplu din: 3 oua carora le-am batut albusul spuma cu 3 linguri de zahar vaniliat si al caror galbenus l-am frecat c-o lingura de zahar si un varf de cutit de praf de copt. Am amestecat albusurile cu galbenusurile si am adaugat 3 linguri cu varf de faina, amestecand foarte usor, de sus in jos.
Am pus compozitia de mai sus intr-o tava, pe hartie de copt. A rezultat un blat subtirel pe care l-am copt la 180 de grade pret de 7-8 minute, pana cand scobitoarea a iesit curata. Am scos blatul de la cuptor si l-am acoperit cu un prosop umed. Cand s-a racit l-am dezlipit cu grija de pe hartia de copt, am scos spuma de ciocolata din frigider si am uns foaia cu ea lasand o parte din ea pentru a o folosi ca si glazura. Foaia unsa am rasucit-o sub forma de rulada si am acoperit-o cu restul de spuma pe care, cu ajutorul unei furculite, am facut striatii care sa imite aspectul lemnului – operatiune care nu mi-a iesit 100% dar nu-i bai ca oricum am taiat rulada in felii si nu s-a mai cunoscut ce-a vrut de fie 🙂 Idee pentru data urmatoare: voi pune mai multa spuma inauntrul trunchiului si voi lasa mai putina pentru exterior. Dixit!
S-a mancat urgent pentru ca este foarte gustos si pufos.
Reteta o am de aici: http://de.allrecipes.com/rezept/23099/franzoesischer-weihnachtskuchen–buche-de-noel-.aspx
nu am facut niciodata dar ce spui tu pare foarte simplu si imi da aripi, pentru ca blat din asta am mai facut, spuma din asta iar am mai facut, ce imi ramane e partea de rasucire si decoratul. Si imi place de mor ca se coace repede (7 -8 min). Aveai cuptorul fierbinte deja?
Si cat de mare ai tava? ca sa stiu daca sa raman la proportia de 3 oua sau sa trec la 4.
Si cat de gros a devenit panismanul, suficient pt rulare? (in cm, te rog, ca mi-a mai zis o prietena = de 2 degete si am facut glume juma de an pe tema asta).
ApreciazăApreciază
Te rog sa ma scuzi ca iti raspund atat de tarziu. Rasucirea blatului nu e nimic dificil, am vazut unde am lucrat mai demult ca bucatarul scotea blatul de rulada din cuptor si il acoperea imediat cu un prosop umed. Il lasa asa oricat ca el nu se usuca si plusul de umiditate din prosop il face sa se rasuceasca usor. Desigur ca aveam cuptorul deja fierbinte apoi am bagat blatul si apoi am masurat cele 7-8 minute.
Tava a fost una mica. Iti dai seama ca din trei oua nu poate iesi nu stiu ce blat oricat l-ai intinde de subtire si prea subtire oricum nu ar fi ideal. In cm nu stiu cat de gros a venit blatul ca imi lipseste cu desavarsire inteligenta spatiala dar pentru rasucire a fost ok.
In caz ca nu l-ai facut inca pot sa te rog sa il faci ca e tare bun si pufos si nu e gretos deloc. Daca l-ai facut deja te rog sa imi povestesti cum a iesit ❤
ApreciazăApreciază