Obiceiuri frugale – Plateste-te pe tine insuti mai intai de toate

Povesteam cu ceva timp in urma cu o cunostinta, instalator si, pornind de la cum se poate economisi folosind masina de spalat cu cap pentru a-i prelungi viata si a-mi reduce si factura de curent+detergenti, am trecut si prin raionul de bugetare si finante personale. I-am aratat schita lunii respective si ne-am consultat, cand am ajuns insa la banii ce ii punem lunar „de o parte” a exclamat:

” – Noua la sfarsitul lunii nu ne ramane nimic de pus de-o parte!”

In conditiile in care sunt amandoi antreprenori, conducand si el si sotia sa cate o afacere productiva.

Raspunsul meu a fost:

” – Noi nu asteptam sfarsitul lunii ca sa punem bani de-o parte!”

Plateste-te pe tine insuti inainte de toate

Pana la urma asta este cheia economisirii. Sa o faci constient, sa iti pui suma de bani de-o parte de cum iti intra salariul in casa nu sa umbli cu cosul la sfarsitul lunii sa strangi ramasitele. Mi-a trebuit o vreme pana sa ajung privesc economisitul ca pe o prioritate nu ca pe a face ordine la sfarsitul petrecerii.

Primul lucru pe care il facem cand ne intra banii in casa este sa ne platim pe noi insine. Sa luam suma stabilita de EUR X,00, indiferent de cat de putini ar fi ei – si sa o dirijam spre fondul de economii. Este salarul pe care ni-l platim pentru munca de a ne organiza gospodaria si finantele.

Nici o suma nu este prea mica pentru a nu merita a fi pusa de o parte. Putinul de azi cu putinul de maine face un mult la sfarsitul anului.

Daca ne schimbam perspectiva si ne uitam la viata de parca ar fi o afacere proprie, in care noi suntem angajatii si salariile ce intra sunt plati efectuate de catre clienti, desigur ca primul lucru ce dorim sa il facem este sa ne platim personalul – adica pe noi insine – pentru a ne asigura si pe viitor o colaborare fructuoasa cu… noi insine ❤

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s