DIY – Casuta pentru arici din materiale reciclate

Am scris anul trecut despre eforturile mele de a atrage aricii in gradina mea pentru a-i tine departe de curtea vecinilor care au un caine mic si prost-educat care ii omoara. Apoi, in noiembrie, am creat un „HOTEL” pentru arici si insecte, din ramuri si crengute puse gramada, peste care am pus un „acoperis” de tabla ca protectie impotriva ploii.

Anul asta insa avem nevoie de spatiul respectiv pentru a depozita caramizile rezultate in urma demolarii grajdului. Asa ca am decis sa desfiintam hotelul respectiv si s-o facem la mijlocul lui aprilie din doua motive:

  1. aricii s-a trezit deja din hibernare pentru ca de multe zile avem vreme foarte calda
  2. inca nu au bebelasi pentru ca abia la inceputul lui mai incep sa umble dupa de astea si puii se nasc la sfarsitul lunii mai deci acuma, in aprilie, nu riscam sa dezgolim vreun cuib cu pui

Am pornit cu lucrarile si ce sa vezi?? Cine credeti ca se odihnea in hotel?

Exact!

O mandrete de arici!

Avand in vedere ca i-am stricat adapostul ne-am pus imediat si i-am construit unul din caramizi, urmand instructiuni de pe net.

Pentru ca in adapost sa nu fie in pericol de a fi atacat de caini, vulpi sau pici, am tinut seama de faptul ca:

  • adapostul trebuie sa aiba un coridor. Daca usa de la intrare e pe dreapta, usa dintre coridor si dormitor trebuie sa fie pe stanga
  • usa adapostului trebuie sa fie de 10 cm latime si 10 inaltime
  • adapostul sa nu fie expus razelor soarelui
  • sa nu ploua in el

Si am purces: pe usa unui dulap vechi am construit strucura adapostului. Am delimitat coridorul de dormitor printr-o caramida asezata in lung. In dormitor am asternut o mana de paie pe care am asezat finut proprietarul imobilului. Am acoperit totul cu o alta usa de la un fost dulap si o bucata de plastic ondulat pe care l-am fixat cu greutati.

O sa-mi ziceti ca ce norocos e ariciul meu! Adevarul insa este ca eu am la fel de multa nevoie de el ca el de mine. Aricii se hranesc cu insecte, cu melci… asa ca „investitia” facuta in casuta lui se va amortiza in cateva saptamani prin faptul ca o parte din combaterea daunatorilor o preia el.

Urmatorul proiect: casute pentru lilieci! Inca studiez documentatia online.

Un gând despre ”DIY – Casuta pentru arici din materiale reciclate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s