Am facut ieri pireu de spanac cu oua. Stiu c-am avut altceva programat conform planului alimentar dar am avut nevoie de o pauza fara carne.
Spanacul era congelat, la pachet. Ca mereu, ne-a si ramas, cam o cana mare. Am pus cana la frigider.
Azi, peste pireu am adaugat un ou si faina cat sa obtin un aluat a carui consistenta sa-mi permita sa-l invart cu lingura.
„Razatoarea” pe care fac eu galuscutele am mostenit-o de la mama. Se pot face si pe spatele unei razatoare normale, mari. De fapt se pot face in mai multe moduri.
Cel clasic, in care aluatul este mai subtire/moale/lichid decat cel pe care il fac eu. Rezulta galuscute lungi si latute:
Cel profesional care merge repede si galuscutele rezultate au dimensiuni si forme identice pentru ca aluatul se trece printr-o presa asemeneatoare celei cu care se preseaza usturoiul:
Si, cel mai usor de facut, cu ajutorul unei „razatoare” intoarsa pe dos pe care se pune aluatul si se „impinge” prin gaurile ei cu ajutorul unei spatule.
In zona mea (Satu Mare) galuscutele astea se numesc nocherli. Eu le fac cu ajutorul unei razatoare mostenite de la mama care, chiar daca a prins rugina pe ici pe colo, o folosesc, o spal si o usuc imediat
Cum ziceam, azi am facut nocherli de spanac cu resturile de ieri. Sigur ca se pot manca in orice combinatie, ca si garnitura langa carne cu sos (ieri, asa cum am mai spus, n-am avut chef de carne), cu branza (am intoleranta la lactoza deci am zis pas), cu sunca si ceapa prajite (nu m-a tentat nimic prajit…) asa ca le-am mancat simple, cu niste ulei de masline si fleur de sel.
Mie mi-s tare dragi. Sunt foarte ieftine, gustoase si le poti face cum vrei tu!
O prietena unguroaica le facea simple, din faina+ou+sare si le adauga o lingurita de patrunjel tocat marunt de tot, pentru culoare. (Dormi in pace Aniko, vezi ca nu te-am uitat?)
Pana acuma eu le-am facut:
- simple
- cu patrunjel tocat cum zicea Aniko
- cu pulpa de dovleac
- cu pireu de urzici
- cu pireu de spanac
- cu pulpa de sfecla rosie fiarta
Se fac foarte foarte usor si mega-repede. Pui apa la fiert, pana incepe sa fiarba rapid ai amestecat oul cu faina si sarea si-i dai bataie. Le poti si „rupe” cu varful unei lingurite inmuiat in apa clocotita intre doua ruperi.
Nu le fac numai ca si „felul doi”. Nu, nu. Cand o ciorba e cam goala sau daca vreau s-o fac mai interesanta amestec rapid un ou cu faina si sare si „rup” cu lingura din aluat galuscute care imbogatesc ciorba.
Am mai scris despre galuscutele de faina AICI si daca insist atata inseamna ca sunt chiar bune si rapide si ieftine. 🙂
Unde am crescut eu (tot in Ardeal) nu se manaca asa ca felul 2 dar se pun in supa de pui, le zice razalai. Se fac din aluat mai tare dat pe razatoarea normala.
ApreciazăApreciază
Razalaii sunt alta mancare de peste 🙂
Se face un aluat mult mai tare decat in capul galuscutelor si se da pe razatoarea ca atare. 🙂
ApreciazăApreciază