Faceti curatenie mare de Paste?

Mai tin minte maratonul de curatenie ce-l facea mama mea cu ocazia Sarbatorilor de Iarna si de Paste. Scotea toate de la locul lor, le curata, batea covoarele, spala geamurile, punea totul la loc, o munca de Sisif! A crescut cu curateniile astea traditionale. La fel si eu.

20160324_160214

In urma cu… aproape 15 ani (ce trece timpul mai flacai!!), ajunsa de putina vreme prin Occident, am intrebat-o pe o tanti CAND incepe sa faca ea – si lumea, in Occident, in general – curatenia de Pasti.

Raspunsul ei m-a lasat masca! Mi-a spus:

– „Eu nu fac curatenie mare de Sarbatori. Se facea candva, cand podelele caselor erau lipite cu pamant si trebuia spoita locuinta cu var… Acuma casele ne sunt mereu curate, nu am ce sa curat de Sarbatori!”

Am avut o vaga banuiala ca m-ar fi luat peste picior… Si am acuzat-o in secret de aroganta!

CUM SA NU FACI CURATENIE DE PASTI?!??!

La distanta de un deceniu si aproape jumatate, am inteles exact ceea ce mi-a spus doamna aceea la vremea respectiva. A trebuit sa treaca anii peste mine si sa o cunosc, accept si apreciez pe FlyLady ca sa pot sa spun eu, c-un suras smecher & relaxat:

„Nu fac curatenie mare. Nici de sarbatori si nicicand. Pentru ca am casa mereu ordonata si curata. Nu, nu e mereu luna-bec. Dar nu am nevoie de mai mult de doua ore ca s-o fac sa straluceasca!”

De ce?

  • pentru ca am invatat sa pun fiecare lucru la locul lui in momentul in care il las din mana. Adica am anulat statiile interimare. Candva am fost obisnuita sa fac, sa dreg, sa gatesc etc si sa las totul unde apucam si unde gaseam un loc liber pentru ca apoi sa revin si sa strang si sa fac curat. Tot invatul are si-un dezvat si asa am inceput sa ma concentrez sa nu las nimic acolo unde nu ii e locul propriu si batut in cuie. Dupa o vreme a devenit automatism si azi pun imediat lucrurile la locul lor fara sa imi dau seama ca o fac!
  • pentru ca nu ies cu mana goala dintr-o incapere. Ma alint c-o cafea in dormitor duminica dimineata. Why not? Cand ies insa din dormitor iau ceasca in mana si-o duc la bucatarie. De cate ori parasesc o incapere ma uit in jur si iau cu mine ceea ce nu-si are locul acolo. Si tot asa, la inceput am fost atenta la ce fac pana cand gesturile mi s-au automatizat.
  • pentru ca am invatat sa imi fac timp pentru ordine/curatenie atunci cand nu il am. Candva nu ma apucam de curatenie daca nu aveam macar o jumatate de zi la dispozitie, convinsa fiind ca daca ma apuc trebuie sa si termin treaba si s-o fac in mod perfect. Azi ma doare-n cot de perfectiune si fac lucrurile bine, in ritmul meu. Nu astept sa am o jumatate de zi libera. Aloc zilnic cate 15-20 de minute pentru casa si fac ceea ce se potriveste in segmentul acela de timp. Nu mai spal geamurile din toata casa intr-o singura zi. Azi le spal pe cele de la bucatarie, saptamana viitoare pe cele de la dormitor si tot asa. Proiectul-mamut numit „curatenia casei” l-am impartit in bucati si nu ma mai lupt la heirup cu el ci iau in fiecare zi cate o bucata si ma ocup de ea. Si maine alta. Si tot asa.
  • pentru ca am invatat swish&swipe. Nu (mai) astept sa se vada murdaria pe chiuveta ca s-o curat. Ma spal pe dinti? La sfarsit imi trec palmele insapunite pe toata suprafata chiuvetei. WC-ul il mangai zilnic c-o carpa si-l gadal cu peria. De cand fac astea nu mai stiu ce sunt depunerile de calcar! Nu mai stiu ce inseamna sa freci suprafetele pana-ncaruntesti!
  • pentru ca insist ca cei ce locuiesc pentru o perioada mai lunga in casa mea sa faca la fel: sa puna fiecare lucru de unde l-a luat, sa lase fiecare loc asa cum l-a gasit si domnii sa se aseze cand fac pipi daca nu reusesc sa tinteasca fara sa stropeasca! ❤

Minimalismul cu care flirtez de cateva ani joaca si el un rol important in treaba asta. Cand ai lucruri putine ai putin de curatat. Cu cat ai mai multe lucruri cu atat ai nevoie de mai mult timp si energie ca sa le ordonezi si sa le cureti. Cu cat suprafetele sunt mai „goale”  – adica fara decoratiuni sau obiecte fara functionalitate – cu atat sunt mai usor de tinut curate si fara praf.

Asa stand treaba, oaspetii ce-mi intra-n casa de Pasti, ma gasesc fresh si odihnita, relaxata si dornica sa ma bucur de prezenta lor.

Paste fericit! ❤

 

 

 

8 gânduri despre ”Faceti curatenie mare de Paste?

  1. arakelian zice:

    eu aman pt Pasti /Craciun ce nu imi place: spalat geamuri, schimbat haine de vara/iarna, schimbat flori, spalat perdele etc. La Paste se varuiau si pereti si copaci, spalau si covoare etc. asta pt ca in Nordul Moldovei iarna se uscau greu si se spala de mana, in curte…, asa ca iarna se sarea partea asta.

    Apreciază

  2. Lili zice:

    Nu am făcut niciodată de când am plecat de la mama și soacra. Pentru că exemplul lor m-a speriat indeajuns.Curățenia casei o fac în multe etape.
    Frohe Ostern ❤

    Apreciază

  3. Ioana zice:

    Total de acord cu ce ai spus, exact așa fac și eu deși trăiesc în România. E adevărat însă că sunt privită cu suspiciune de către colegele de birou atunci când le spun că eu nu fac niciodată curățenie ”mare” 🙂

    Apreciază

  4. Ioana zice:

    Curatenia mare imi rapeste cam 8 ore, in apartament si pe balcon, dupa ce o termin imi iau o pauza de cafea si ma relaxez mesterind 2-3 decoratiuni de sezon. Ahhh, si mi musc buzele sa nu marai cand sunt intrebata, pe un ton de profesoara frustrata ,,doar atat iti ia?!?!” de obicei zambesc si spun ,,fac curat tot anul” .

    Apreciază

  5. Delia zice:

    Am inceput de-acum o saptamana proiectul „curatenia de Paste”. Eu sunt catolica, sotul si baiatul sunt ortodocsi, asa ca tinem ambele sarbatori de Paste. Sambata trecuta am spalat bec toate geamurile din casa cu perdele si draperii aferente. Maine voi picta oua si voi cozonacii ceva (eventual tort si/sau prajituri). Restul curateniei (batut covoare/ridicat mobila/frecat bai si bucataria de sus si pana jos) o voi face in etape de lucru cand am timp (printre joburi si familie). Si-asa de Pastele ortodox vom fi plecati de casa, insa imi place aerul prpaspat si schimbat pe care -o curatenie mare o aduce. Cu putin noroc, voi mai intoarce casa cu susu’n jos in vara, cand planuiesc si-o zugravire pe ici pe colo (bai/hol/bucatarie).

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s