Lapte de ovaz

Am reusit sa reduc si mai mult ambalajele aruncate la gunoi. Si cheltuielile!

Cum?

Am renuntat definitiv sa mai cumpar lapte vegetal.

Sunt intoleranta la lactoza, am mai scris despre asta. Cand am constatat acest fapt am stiu si ca o sa ma folosesc de asta pentru a-mi simplifica viata stergand din repertoriu-mi culinar mancarurile pe baza de lapte. Deloc usor, va spun. Totusi nu am vrut sa folosesc margarina in loc de unt si tofu in loc de branza sau asa ceva… Le-am taiat de pe lista si atat.

Singurul produs pe care am decis sa-l inlocuiesc cu corespondentul sau vegetal a fost laptele. Cu timpul l-am folosit tot mai putin si l-am cumparat din ce in ce mai rar.

Am vazut si chiar incercat unele retete pentru a face lapte vegetal in casa dar am ramas la varianta cumparata din comoditate, justificandu-ma cu „Oricum folosesc extrem de putin si un litru imi ajunge mult si bine…”

Well, azi am produs lapte din fulgi fini de ovaz si va spun ceva:

  1. Se face foarte usor si repede!
  2. Este super-mega-foarte-exagerat de gustos!

Am luat o cana (cup americana care este echivalentul a circa 240 ml) de fulgi de ovaz si am turnat peste ei 3 cani de apa rece, de la robinet. Le-am lasat sa stea o jumatate de ora apoi le-am mixat cu mixerul vertical si am trecut amestecul prin sita. A rezultat un borcan de lapte si cateva linguri de pasta de fulgi de ovaz. Laptele l-am si gustat asa, ca pe vremuri: turnat in cana si savurat fara a ma gandi la nimic altceva 🙂 Apoi am inchis borcanul si l-am pus la frigider. O sa-l folosesc la tot felul de budinci: de ciocolatade zahar arsde vanilie la facut maioneza, la tocanite de legume, la supa-crema de usturoi si la orice altceva ce cere lapte.

Peste pasta de fulgi umezi de ovaz am mai adaugat 2 cani de apa si am pus-o la fiert pana a dat intr-un clocot, am stins focul si le-am lasat in pace pana s-au racit. Apoi le-am mixat cu mixerul vertical si am pus semi-lichidul astfel obtinut intr-un borcan inchis cu capac. L-am botezat „smantana” si o sa-l folosesc la retetele ce cer smantana, de exemplu la pastele cu somon afumat, si poate chiar o sa fac iubita mea placinta de ceapa!

Pe net am gasit undeva (nu mai stiu unde!!) o alta varianta a smantanii vegetale: se mixeaza cu mixerul vertical 50 ml de lapte vegetal impreuna cu 50 ml de ulei de floarea soarelui. N-am incercat-o dar sigur este gustoasa, are insa mai multe calorii decat cea facuta azi de mine, din fulgi de ovaz.

Singurul inconvenient al smantanii din fulgi de ovaz este… culoarea mai inchisa decat cea cu care suntem obisnuiti. De aceea o voi folosi adaugand niste boia de ardei sau un praf de curcuma sau, de ce nu? – curcuma proaspata!

Ca si costuri, laptele si smantana vegetale sunt mult mai ieftine decat cele din lapte de animale.

Din punct de vedere nutritiv parerile sunt impartite si nu vreau sa deschid nici un fel de controversa in legatura cu laptele de vaca (sau al altor animale). O sa-mi scriu totusi parerea, mentionand ca fiecare ia deciziile si face alegerile ce i se potrivesc cel mai bine. Eu am vazut in urma cu cativa ani cum s-a nascut un vitelus, vaca a fost lasata sa-l linga apoi a fost tras de picioare si despartit de mama sa. Stiu, o sa-mi spuneti ca nu peste tot se intampla asta… nu, sigur nu peste tot, dar in 99% din cazuri, pentru ca noi sa ne putem „bucura” de un pahar cu lapte, undeva o vaca plange dupa vitelul ei… Pe langa asta, sunt din ce in ce mai convinsa, ca omul nu a fost facut sa bea lapte pana la adanci batraneti si mai ales – nu laptele altor specii de mamifere! Cum am specificat, asta este parerea mea si nu incerc sa fac propaganda,si nici sa-mi compar stilul de viata cu al altor locuitori ai planetei 🙂

Pace! ❤

16 gânduri despre ”Lapte de ovaz

  1. daniela zice:

    Sa stii ca si asta e unul din motivele pentru care nu cumpar lapte decat ffff rar, bio de preferinta.ca puii sunt despartiti imediat dupa nastere de mama lor (cred ca si-n exploatarile bio, sunt despartiti de mama, cel putin la o ferma de capre de pe-aici asa este).si branza tot f rar cumpar, cu muuuuuulte remuscari! La tara la matusa-mea, vitelul, era lasat cu mama lui tot timpul, mai intai se hranea el, si apoi dna respectiva vindea laptele sau il facea branza.
    iar laptele vegetal este excelent, si copilului chiar ii place.

    Apreciază

    • Geta zice:

      Chiar ai specificat „fiecare cu stilul său de viaţă” … aşa şi cu viţeii !

      Nu stiu ce ai vazut tu dar in prima saptamina de viata, vitelul trebuie hranit numai cu colostru de la vaca. In gospodariile personale intarcarea viteilor se face la virsta de 6 luni iar in sistemul modern se face incepind de la virsta de patru luni conform unei scheme dinainte stabilita.

      Apreciază

    • Rodiq zice:

      Am aflat si eu de curand mergand la tara cum ca caprele de cele mai multe ori sunt dornice sau capabile sa hraneasca un singur ied. In cazul in care sunt nascuti mai multi, ceilalti sunt ´sacrificati´ chiar de mama. Taranul pe care l-am intalnit avea 4iezi adunati de prin sat (donati fiind de ceilalti sateni) si pe care se chinuia sa ii hraneasca la biberon deoarece fusesera renegati de caprele mama.
      Probabil acesta ar putea fi unul din motivele pentru care iezii sunt despartiti de mama chiar si in fermele bio.

      Apreciază

      • simplitaly zice:

        Caprele au doua tzatze. Daca sunt scoase la pasune si nu-si duc viata intr-un tarc la gramada cu alte surate, isi hranesc amandoi puii. Din pacate exista prea putine pasuni, preferam sa tinem gazoane de iarba sau ronduri cu flori… am vazut o ferma care isi inghesuie animalele intr-un grajd de 25 mp si au la dispozitie sute de metri patrati pentru a creste… iarba. Proprietarii nu lasa caprele, vacile si magarii sa iasa din grajd pentru ca le strica florile 🙂

        Apreciază

    • simplitaly zice:

      Vitelul este luat de la mama si din motive de spatiu. Acolo unde vacile stau aliniate una langa alta si au loc cat sa se intinda pe jos, li se iau viteii ca sa nu ii raneasca ele sau celelalte vaci. Si desigur ca e vorba si de lacomie. Ca daca sa tina o singura vaca si s-o trateze bine, prefera sa tina 4 vaci care sa aiba o viata ca vai de capul lor.

      Apreciază

  2. Marilena zice:

    E straniu ca separa vitelul de mama. Probabil cei care comercializeaza mult lapte fac asta. Asta pentru ca eu am vazut ca timp de cateva luni de zile vitelul suge pe saturate si vacii tot ii ramane suficient lapte pentru consumul stapanilor. Doar ca unii se lacomesc prea tare, din pacate.

    Apreciază

  3. Lili zice:

    Acuma eu mă gândesc ca cei săraci , în orice tara sunt pe pamantul asta, supraviețuiesc probabil pentru ca se hrănesc cu ce da o vaca, lapte,brânză etc. Cred ca nu se întreabă ce e moral și ce nu.
    Încerc sa mențin o balanța și în asta, ca în tot ce fac dealtfel, însă nu vreau sa exagerez ca pana la urma nu-mi rămân multe alimente pe lista de hrana și nu știu atunci dacă și asta ar fi sanatos.
    Însă cum zici și tu Peace 🙂

    Apreciază

  4. Geta zice:

    Vaca lasata sa-si alapteze vitelul produce lapte suficient si pentru stapâni ! in momentul in care ii iei vitelul, productia de lapte a vacii scade dramatic asa ca faza cu „unii se lacomesc prea tare” iese din discutie.

    Apreciază

    • Marilena zice:

      Geta, productia nu scade deloc daca vaca e mulsa sistematic pana la ultima picatura de lapte. Lactatia merge bine mersi. Faza cu lacomia mi se pare un motiv plauzibil pentru a lua vitelului dreptul de a suge nestingherit atat cat are nevoie. Tot din acest motiv, in ferme se practica treaba asta, viteii primind foarte devreme suplimente de crestere, laptele mergand spre comercializare sau procesare.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s