De cati bani ai nevoie pentru a fi fericit?

baniNu ma refer la castigul la Lotto sau la mostenirea lasata de unchiul Harry din USA, de a carui existenta pana ieri nici n-ai stiut.

Ma refer la venitul lunar. Cati bani trebuie sa iti intre lunar in casa ca sa te consideri fericit, multumit si sa n-ai alta treaba decat aceea de a savura viata?

Din punct de vedere al finantelor personale, exista patru tipuri de situatii:

 1. Venitul lunar nu acopera decat partial cheltuielile fixe si se acumuleaza incet dar sigur datorii.

Daca esti in situatia asta esti in buda si trebuie sa incepi imediat sa dai din maini sa nu te scufunzi. Poti sa-ti reduci cheltuielile fixe cumparand (pentru o perioada) mancare mai putina si mai ieftina, consumand mai putin curent, gaz si benzina, mutandu-te intr-o casa mai mica. Dupa o perioada de „tras de la gura“ iesi la liman si nu mai acumulezi datorii. Apoi treci la nivelul urmator, la situatia de la pct. 2, in care:

2. Venitul lunar acopera in totalitate cheltuielile fixe.

Daca te afli in situatia asta stai bine si te poti chiar auto-lauda. Nu poti sa te intinzi deloc pentru ca mai mult de atat nu-ti ajunge plapuma insa situatia nu este disperata. Pentru a trece la un nivel superior, ai trei alternative:

A. sa-ti reduci cheltuielile fixe ca la pct. 1

B. sa-ti maresti veniturile cautand surse de venit suplimentar

C. sa faci a) + b)

3. Venitul lunar ideal.

Aici fiecare decide pentru el, in functie de hobby-urile si preferintele personale, despre ce suma este vorba. In cazul meu, venitul lunar ideal acopera:

 • cheltuielile fixe              EUR 1.600 (impartite la doi = EUR 800)
 • economisire/investitii EUR    200
 • concediu                           EUR    100
 • cursuri/cultura               EUR    100
 • lux personal                    EUR    200

venit lunar ideal                    EUR 1.400

Ceea ce este ok, accesibil, posibil chiar fara sacrificii extreme cata vreme reusesc sa pastrez cheltuielile fixe reduse. In momentul in care voi plati si ultimul banut ce-l datorez bancii, cheltuielile fixe vor scadea si voi putea sa pompez bani spre alte categorii. Pana atunci sumele prevazute pentru cursuri/cultura si lux personal sunt directionate spre plata datoriilor.

Venitul lunar ideal poate fi acoperit dintr-un salariu sau poate fi constituit din insumarea mai multor surse: salariu + bloguit, baby-sitting, lectii private etc.

4. Venitul lunar fabulos.

Este situatia in care veniturile pasive sunt atat de mari incat nu te mai intereseaza sa ai o slujba sigura, nu ai datorii, muncesti pentru ca iti place, faci ceea ce iti place si nimic mai mult. Daca te afli in situatia asta lasa-ne un comentariu in care ne povestesti ces i cum ai facut. Multumim!

 

 

Reclame

Un gând despre ”De cati bani ai nevoie pentru a fi fericit?

 1. arakelian zice:

  Bugetul personal depinde de incasari si cheltuieli, de aia e personal ca fiecare are propriile lui necesitati.
  Eu am calculat banii ce m-ar face fericiti: 3 imobile si un depozit. Un imobil sa locuiesc (2 camere la curte de ex.) si celelalte 2 sa fie inchiriate. Depozitul sa imi acopere cheltuielile in situatie de criza. In situatia fabuloasa m-as descurca cu un venit mediu pe economie (m-am descurcat si cand lucram, daca sa nu fiu nevoita sa merg zilnic la serviciu m-as descurca si mai bine).

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s