In urma cu doi ani am mai incercat sa fac sapun si, din cauza ca nu am respectat reteta intocmai, mi-a iesit o mare porcarioara asa c-am abandonat proiectul respectiv. Am cumparat un sapun de Alep care m-a tinut mult si bine si am primit de la prietena mea niste sapunuri facute de in casa de catre o cunostinta de-a ei care a inceput sa faca sapun pentru ca fiul ei are probleme de piele. Cu timpul a mai experimentat si s-a perfectionat, asa se face ca am primit de la ea niste sapunuri solide deosebite: cu cafea, cu scortisoara, cu fructe de padure, cu miere etc etc.
M-a apucat harnicia asa ca ieri mi-am suflecat manecile am am purces!
M-am uitat bine la tutorial-ul asta
care prezinta o reteta foarte usoara, din trei ingrediente cu preparare la rece.
Eu am decis sa injumatatesc portia asa ca am pregatit trei recipiente – 2 de sticla si unul de platic.
In primul am cantarit 500 g de ulei de masline. Grame nu ml!
In al doilea am cantarit 150 gr de infuzie de ceai verde foarte concentrat (3 pliculete la 150 g, lasat sa se raceasca). Din nou, grame, nu mililitri!
In al treilea am cantarit 64 gr de soda caustica.
Va rog frumos sa procedati ca si in tutorial si sa va puneti masca, ochelari de protectie si manusi! Eu marturisesc ca nu mi-am pus. Am lucrat insa cu geamul deschis, in absoluta liniste si cu un calm desavarsit.
Am adaugat soda in infuzia de ceai verde. Peste tot se insista sa adaugam soda in lichid nu invers asa ca exact asta am facut. Am amestecat cu calm si rabdare. Lichidul s-a tulburat la inceput si i-a crescut temperatura. Am amestecat pana cand i-a trecut tulburarea si s-a clarificat. Nu mult, cateva secunde bune.
Apoi am adaugat amestecul de soda+infuzie in recipientul cu ulei continuand sa amestec cu lingura de lemn. Dupa ce am amestecat bine am bagat mixerul vertical in functiune si am inceput sa mixez … si sa mixez… pana cand compozitia a inceput sa arate ca o maioneza ceva mai moale.
Am turnat compozitia de mai sus intr-o forma dreptunghiulara imbracata in folie de plastic si acoperita cu hartie de copt. Am acoperit cu folia si cu un prosop.
L-am lasat in pace pana a doua zi cand l-am taiat.
Acuma trebuie sa stea sa invechiasca timp de 40 de zile, asa ca o sa mai vorbim despre el la sfarsitul lunii februarie.
Si, pentru ca prinsesem gustul, am mai facut o portie inlocuind infuzia cu cafea si adaugand 4 lingurite de cafea macinata inainte a de pune compozitia in forma. Sapunul asta este cu dedicatie pentru un bun prieten care iubeste cafeaua, sapunul de cafea, samponul de cafea etc de cafea ❤
That’s all folks!
Doamna, cand deschizi magazin online? Faci un cont pe fb in engl/italiana/germana, il promovezi. Vinzi plante medicinale uscate, cu sapun de casa, vinzi si local/international.
Hai! da-i bice! Promit sa comand de la tine!!
P.S. pt zatz de cafea poti contacta vreo cafenea sa iti colecteze separat zatzul de pe o zi, faci un sapun de gomaj tzais 🙂
ApreciazăApreciază
Multumesc ❤
ApreciazăApreciază
Evident trebuie să încerc, ca idei de am, dar mai prin primăvară 🙂
ApreciazăApreciază
Si eu am incercat sa fac sapun dupa reteta asta dar nu mi-a iesit decat o mizerie care mirosea groaznic. Am folosit soda cumparata dintr-un magazin de la noi. Oare trebuie o soda anume?
ApreciazăApreciază
soda caustica. Nu cea de rufe ci caustica.
Eu in urma cu doi ani am amestecat uleiul de masline cu ulei de floarea soarelui si de aceea nu mi-a reusit.
De data asta vad ca se comporta foarte bine, de miros nu stiu ce sa-ti spun, proaspat facut nu mirosea bine, azi l-am mirosit si incepe sa se schimbe povestea. Sigur ca n-o sa miroase la fel de intens ca sapunurile din comert pentru ca nu am pus nici un fel de parfum sau de ulei esential dar pentru mine este ok asa 🙂
ApreciazăApreciază
Carmen, sa ne povestesti, te rog, daca e ok sapunul tau dupa cele 40 de zile. Chiar imi doresc sa fac si eu dupa reteta asta, pentru ca dau prea multi bani pe sapunurile naturale cumparate (foarte bune, de altfel, dar, na, suntem 5 in casa 🙂 ). Multumesc mult!
ApreciazăApreciază
Mihaela deocamdata sapunul meu nu face spuma cum fac altele. Poate mai trebuie sa se odihneasca? Nu stiu… mai incerc mai incolo.
ApreciazăApreciază
Am facut si eu sapaunul si pare ca a iesit bine.
am gasit o carte care te invata sa faci sapunuri la rece – asta e metoda folosita si aici – si cartea asta are un tabel cu multe tipuri de uleiuri. Uleiul de masline saponificat face putina spuma. Asa e el dar ar trebui sa spele bine corpul – nu rufele 🙂
ApreciazăApreciază
https://www.okazii.ro/sapunul-de-casa-retetele-saponificarii-la-rece-saponificarea-la-cald-de-leanne-si-sylvain-chevaller-a159248218
asta este cartea
ApreciazăApreciază
0 întrebare am și eu:mixerul vertical pe care îl folosesc la săpun, îl mai pot folosi în bucătărie? Mulțumesc anticipat
ApreciazăApreciază