Cum am imbunatatit alimentatia familiei mele cu ajutorul mezelurilor. Si al cartofilor.

Da, titlul este exact, nu am gresit nici o litera si nici nu m-am exprimat gresit. Am reusit sa imbunatatesc foarte mult alimentatia familiei mele:

  • sa reduc numarul alimentelor fripte in baie de ulei
  • sa introduc alimente care inainte nu erau acceptate sub nici o forma
  • sa ne educam gusturile inspre legume si ne-prajeli

Si cum am facut asta mai exact?

Am pornit de la un fapt real – acela ca in casa mea carnea, mezelurile si cartofii erau iubiti la nebunie. Asa am stiut ca daca vreau sa am vreo sansa sa introduc sparanghelul, broccoli sau alte legume ce pana atunci erau categoric refuzate, trebuie sa le combin musai cu unul din alimentele de mai sus.

Cu ajutorul suncii am reusit sa lansez in bucatarie si pe masa:

11899996_10204589956652914_7187715342459463583_n

  • sparanghelul – l-am curatat, taiat in bucati de cate 3-4 cm. Am taiat in cuburi mici o bucatica de sunca si am prajit-o in tigaie, am adaugat sparanghelul, sare si piper si am pus capacul. Cu timpul am redus din ce in ce mai mult proportia dintre sunca si sparanghel
  • fasolea verde – am procedat exact ca si in cazul sparanghelului, am tocat si calit sunca, am adaugat fasolea verde si am pus capacul. Cu timpul am redus cantitatea de sunca si chiar am inlocuit-o cu o ceapa tocata calita in doua linguri de ulei

Cu ajutorul carnatului afumat usor picant:

  • am introdus ciorbele de legume si de fasole. Am pus la fiert in ciorbe rondele de carnat afumat. La inceput ciorbele s-au mancat pentru a se  putea ajunge la carnat, cu timpul am diminuat cantitatea de carnat pana la disparitia completa. In cel mai bun caz adaug un soric de sunca in ciorba daca am. Intre timp varianta fara carne a devenit apreciata si solicitata

Cu ajutorul mezelurilor de tip „Parizer” sau sunca presata:

  • am introdus varza calita proaspata sau murata. Pe langa farfuria plina de varza calita puneam si cate-o felie de mezel incalzit. Cu timpul mezelul a disparut si varza calita se mananca si acompaniata numai de paine proaspata

Cu ajutorul cartofilor:

11921712_10204590101056524_118956045519008704_n

  • am introdus supele – un NO GO pana atunci
  • am introdus usturoiul in alimentatia noastra. De exemplu supa de usturoi am prezentat-o ca si supa-crema de cartofi, cu un procent relativ mic de usturoi, procent ce apoi, cu timpul, s-a marit din ce in ce mai mult
  • am introdus broccoli in acelasi mod ca si usturoiul: ca supa crema de cartofi (chiar cu cateva rondele de carnat afumat usor picant pentru ca era un subiect greu). Intre timp au disparut cartofii din supa-crema de broccoli si o mancam si ne place
  • am introdus dovleceii in acelasi mod, ca supa crema apoi ca sos.

Bineinteles ca ingredientul surpriza nu-l mentionam la inceput, cand eram intrebata:

” – Ce supa e?”

Raspunsul meu era invariabil:

” – De cartofi!”🙂

Ceea ce nu era o minciuna!

De ce am ales sa schimb alimentatia familiei mele cu pasi mici?

Pentru ca eu nu cred in schimbarile ce se intampla peste noapte. Daca se intampla peste noapte exista toate sansele ca „minunile” sa dureze doar o zi.

Pentru ca eu cred ca gusturile se educa. Asa cum am invatat sa ne placa painea alba, incet si cu rabdare, adaugand si marind constant proportia de alte faini, invatam sa ne placa acestea din urma. Daca unui mancator de paine alba ii pui in fata o paine de secara austriaca, din aia condimentata, si ii spui ca de azi incolo de aia va manca pentru ca ii face bine la sanatate – iti doresc mult succes la convins! Daca insa in painea sa alba strecori treptat faini sanatoase” si le tot maresti cantitatea, pe nesimtite, va invata sa ii placa painea neagra.

Pentru ca eu, asa cum am mai scris si AICI, cred ca tarie ca pentru a ajunge de la A la B trebuie sa accepti sa fii, pentru o perioada, intre cele doua.❤

PS OK, admit ca mancasem un „l” din titlu deci totusi o greseluta pe undeva a fost. Dar pur gramaticala :))

2 thoughts on “Cum am imbunatatit alimentatia familiei mele cu ajutorul mezelurilor. Si al cartofilor.

  1. Buna asta cu punctele A si B si sa fii, la un moment dat, intre cele doua. Foarte bine expusa situatia din punctul meu de vedere.
    Si eu am problema asta a schimbarii radicale care, normal, da gres de cele mai multe ori. Luand-o usor am avut mai multe sanse de succes.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s