Ce moduri noi de economisire am adoptat in ultima vreme

De cand am cumparat casa cheltuielile cu ea au fost destul de intensive si continua sa fie, asa ca lunar, punem in contul de economii strictul necesar, cel 15% dupa modelul „Pay Yourself First”.

Continui insa sa gasesc tot felul de moduri noi de a economisi sau sa le reinventez pe cele cunoscute deja.

Ce am facut in ultima vreme?

  • mi-am taiat parul. Am fost la coafeza si mi l-am taiat. Nu neaparat din lungime ci, mai ales, din volum. Spalat si taiat EUR 15,00 multumesc, nu avea rost sa imi faca nimica cu peria pentru ca imediat dupa am fost la mare si mi s-ar fi stricat coafura oricum.
  • mi-a picat in mana o haina veche de fleece pe care ar fi trebuit s-o arunc. Am transformat-o insa in carpe pentru mopul electrostatic. Sunt foarte faine, strang tot, si par si praf, la urma indepartez ceea ce a strans cu o perie si pun carpa la spalat. Vezi AICI ce altceva se poat folosi cu acelasi scop. Sigur ca astea, de fleece se pot folosi si ca mop umed.

11899980_10204564816744432_1463054827556767556_n11903928_10204564818064465_1549055182648269169_n

  • cineva a dorit sa imi ofere un pom cadou si am cerut un lime. Deocamdata produce exact cantitatea de care am nevoie pentru consum. Adica nu am cinci lime-uri care asteapta in frigider sa fac ceva cu ele ci cate una cand si cand.

11896021_10204564810344272_3015843777076092453_n

  • am cules niste mere si cateva pere cazute, din livada si le-am taiat partile mai-putin-frumoase, le-am dat un clocot in oala sub presiune impreuna c-o cana mare de apa. Am lasat totul sa se raceasca si am adaugat cateva linguri de miere si am prelucrat totul cu mixerul vertical. Am obtinut astfel un desert sanatos si foarte economic. Cantitatea este destul de mare asa ca prevad c-o sa ne bucuram de el pentru muuulte zile :))

11873522_10204565049430249_8055817228827458373_n 11900027_10204565050550277_5138091769036865931_n

  • am bagat in oala cam toate tipurile de flori comestibile: de dovleac, de tagete, de calendula. Cum ma ajuta asta sa economisesc? Prin faptul ca, adaugand florile respective la orez-uri, salate etc aduc diversitate in meniul limitativ permis de bugetul propriu.

11903990_10204564809784258_8599161322628687091_n

  • am semanat salata verde de taiat. Este din felul care nu face capatani ci se culege prin taiere cu foarfeca. Are perioada de crestere de patru saptamani asa ca, semanata la intervale, ai salata proaspata cam tot timpul. Am mai semanat morcovi ca facem concurenta iepurilor atatia mancam, ridichi si sfecla rosie. Pe astea le mai astept ca le-am semanat ceva mai tarziu, salata e deja gata de sarit in bol.

11888104_10204564810784283_897061263246554108_n

  • am cumparat rezerve de sapun la EUR 1,00/l si am umplut toate recipientele de sapun lichid: 2 de la chiuvetele din bai, 1 de la bidet, 1 de la chiuveta din bucatarie plus recipientul pentru gelul de dush. Soap is soap!

11951125_10204564813344347_1291773051407206570_n

  • mi se termina detergentii conventionali si revin incet-incet la fosta formula de a curata cu otet, lesie moarta, soda de rufe si percarbonat. O cutie de soda de rufe costa foarte putin si ma tine mult timp. Adaug o lingura de soda la cinci litri de apa pentru podele, 1 lingura la spalat rufe alaturi de cateva frunze de iedera, 1 lingura cand spal cu mana oale murdare/unse.

11900074_10204565049270245_5674199758847434426_n

  • am intrat in macelaria din sat si l-am intrebat pe macelar daca are resturi de carne si oase pentru caini. Asa am aflat ca pot sa iau de la el, gratis, saptamanal sau de cate ori pe saptamana doresc, resturi de carne si ca mi le da cu drag pentru ca el trebuie sa plateasca pentru ceea ce arunca. Asa ca am mancare pentru caini gratis. Pun carnea/oasele in oala sub presiune si le dau un clocot cu doua cani de apa. Oasele le primesc asa cum sunt, in apa/supa ramasa in oala amestec paine sau altceva (sa vad ce idei imi vin, poate intreb la brutarie daca nu dau gratis paine integrala uscata??) si le servesc masa: mai sanatoasa decat crochetele si mult mai economica (socotesc doar gazul folosit la fierbere).

        ~ prima papica diy ~

11951148_10204566465105640_6333898679454116274_n 11046556_10204566464665629_3616460160889854006_n

  • nu stiu cum e in alte parti, in Italia insa atunci cand cumperi legume trebuie sa folosesti o manusa de plastic cand le alegi/atingi. Manusi care apoi se arunca. Eu le bag in buzunar si le folosesc la strans excrementele de caini daca-si fac treburile in deplasare.
  • lista ramane deschisa –

7 gânduri despre ”Ce moduri noi de economisire am adoptat in ultima vreme

  1. arakelian zice:

    ooo, ce tare asta cu oasele gratis!! eu dau 2.5 euro pe kg si sunt incantata ca pot sa imi fac supa de oase – perfecta pt piftie/baza de mancaruri/ supa de galusti/legume la cuptor etc. Am multe saptamani cand este singura sursa de carne din casa: fiertura de oase, si imi este suficienta.

    Daca ai acces la livada gratuit, din fructele cazute/lovite poti taia felii cu partea teafara si sa le usuci pt iarna. Or sa devina o sursa de desert ieftina.

    Apreciază

    • simplitaly zice:

      nu stiu sigur daca oasele sunt ok pentru consumul uman, trebuie sa intreb…
      M-am gandit si eu la partea cu uscatul. Masina mea de uscat insa consuma curent si sunt in faza de economisit la sange. Pentru anul viitor vreau sa imi fac un deshidratator solar 🙂

      Apreciază

      • Lili zice:

        Si daca ar fi ok pentru consumul uman nu le poti cere gratuite de la macelar pentru caini si le folosesc oamenii.
        Nu ar fi cinstit fata de macelar. Zic eu.
        Pe vremuri cand lucram la un abator primeam si eu pentru caine gratuit 🙂

        Apreciază

  2. Mihaela Radulescu zice:

    Imi place cum incerci sa te gospodaresti,sa nu faci risipa si sa ai cheltuieli minime.
    Asa procedez si eu si pe luna se aduna o economie destul de buna,uneori cand am cumparat ceva si se strica ca nu l-am consumat,ma cert de risipa facuta,imi atrag atentia ca sunt altii care nu au nimic ,iar eu fac risipa.
    Asa cum te-ai obisnuit sa observi,vei observa ca vei iesii mai bine si pentru tine si pentru catei sa le faci fiertura de oase si in supa sa adaugi ceva orez /malai,ceva legume/verdeturi,mai rar paine.
    Eu am o oala de 5 l in care fierb oasele,alea cu maduva sunt o grozavie,apoi in alta oala scurg supa treisferturi(complectez cu apa peste oase si mai fierb un pic)si pun cam 250 gr orez si vreo 500 gr malai ,iese o fiertura groasa.Daca nu i-ai invatat cu legume/verdeturi crude,le pui cand este fierbinte fiertura si se inmoaie indeajuns.Eu le dau pe razatoarea mica morcov,sfecla,telina,dau pe razatoarea mare varza si tai marunt patrunjel.Le pun in castroane o bucata din fiertura ,ceva zeama si ceva legume,iar osul este desert,pentru ingrijirea dintilor.
    Spor la treaba si cat mai multe realizari in noua locatie!

    Apreciază

  3. ioana zice:

    ideal ar fi sa nu servesti paine la caine, afecteaza sanatatea animalelor. Pana la urma, se poate dovedi o risipa si nu economie pt ca o sa ajungi cu ei la veterinar.

    Poti sa adaugi fasole verde, spartura orez cu morcov sau simplu, ardei grasi rosii/verzi, arpacas; NU paine, este contraindicata.

    doar un sfat, pana la urma!

    Succes pe toate liniile!

    Apreciază

    • simplitaly zice:

      Multumesc! ai dreptate cu painea… trebuie sa ma gandesc la ceva ieftin si sanatos pentru ei… la anul viitor va fi mai usor cand voi avea gradina mea si voi putea sa le integrez in alimentatie legumele mai sfrijite de exemplu. Pana la urma da, cred ca va trebui sa-mi calc pe inima si sa cumpar pentru ei faina de malai sau orez… la urma urmei cand le cumparam crochete tot pe bani le cumparam ca nu erau gratis :))

      Apreciază

Lasă un comentariu