Gem, suc si inghetata de fructe de soc si piersici

M-ai intrebat Mari ce fac cu fructele de soc ce le-am cules de pe coclaurii din vecinatatea casei mele…

Uite ce-am facut, mai exact:

– am curatat boabele de pe ciorchini. Fara manusi de guma insa cu grija sa nu stric boabele si acestea sa-si lase culoarea pe degetele mele. Asta a fost operatiunea cea mai lunga deci un bun prilej de meditatie

– am cantarit boabele si era 1,200 kg

– am deschis frigiderul si am controlat toate piersicile ce le aveam, cateva erau foarte moi si am decis sa le adaug boabelor – cam 800 gr fara samburi, taiate in bucati

– am adaugat o cana de zahar si am lasat sa dea un clocot amestecul de boabe si piersici

– cand am vazut ca au lasat mult lichid l-am filtrat prin sita

– am pus lichidul de-o parte si m-am ocupat de partea solida a problemei: i-am mai adaugat o jumatate de cana de zahar si am pus-o iar la fiert timp de cateva minute

– am prelucrat partea solida cu mixerul vertical obtinand un foarte gustos gem

– am spalat bine borcanele si le-am umplut cu gemul fierbinte, le-am inchis si le-am intors cu capacul in jos, le-am acoperit si le las sa stea asa pana maine cand le voi duce in camara

– siropul il folosesc adaugat la apele aromatizate

– o parte din sirop am dilut-o cu foarte putina apa si am turnat-o in formele de inghetata

Imi amintesc ca mama mea folosea metoda asta, prin care facea si sirop si gem din aceeasi cantitate de fructe.

Cantitatea de zahar este foarte mica insa pentru gusturile noastre ajunge. De cativa ani am redus la 2 treimi si cantitatea de zahar ce o cere fiecare reteta de prajitura si, incet incet, gusturile ni s-au eduat inspre mai-putin-dulce.

Siropul l-am pus in sticlute si il tin la frigider, urmand sa il folosesc complet in zilele urmatoare. Nu il tin pentru iarna, iarna bem ceaiuri. Daca insa as fi obtinut o cantitate mai mare, care ar fi cerut conservare pe timp mai lung, as fi sterilizat sticlutele de sirop.

Inghetata este super faina acuma, pe canicula 🙂

PS Despre proprietatile fructelor de soc va invit sa cititi AICI.

PS 2 Am obtinut cinci borcanase, cinci inghetate si cam 1 litru de sirop. Costul de productie: zahar c/ 0,50, piersici EUR 1,00 si gazul nu stiu exact cat sa fi fost, il aproximez la EUR 1,00, total EUR 2,50 (rade inima din mine). Desigur ca daca ar fi fost sa calculez si timpul de lucru situatia ar fi alta…

5 gânduri despre ”Gem, suc si inghetata de fructe de soc si piersici

  1. simplitaly zice:

    Da, daca ai conditii sa il pastrezi e super! Una din „hibele” casei pe care am cumparat-o este ca nu are beci asa ca pot sa fac minimum de conserve pana cand o sa gasesc o solutie.
    Eu o sa mai culeg anul asta fructe de soc ca sa fac tinctura 🙂

    Apreciază

  2. Mari zice:

    in garaj nu ai loc, eu am un dulap in care pun reservele. Ma bate si pe mine gandul sa-l pun pe sotul la facut un beci sub garaj, dar daca aud vecini o sa zica „ca-s dusa rau de acasa”. 😉

    Apreciază

    • simplitaly zice:

      in garaj spre seara creste temperatura d cred ca mi-ar fierbe la propriu saramura in borcane 🙂
      Am o camaruta chiar sub scari care este mereu racoroasa dar deocandata am pus in ea masinile de cusut, sa vedem ce idei imi mai vin pe parcurs…
      Eu am vazut prin plimbarile mele recente prin imprejurimi niste buncare parasite si ma gandeam sa intreb la primarie daca nu le-as putea folosi eu :))

      Apreciază

  3. Mari zice:

    daca la voi e legislatia ca pe la noi e greu sa optii acordul primariei, garajul tau nu are o fereastra in partea opusa a usii sa faci un pic de curent de aer sa se mai racoreasca?

    Apreciază

Lasă un răspuns către Mari Anulează răspunsul