Cum am economisit in luna iunie. Inchiderea de luna. Planuri pentru iulie.

A fost o luna grea din toate punctele de vedere. Am muncit si am avut unele revelatii, cea mai intensa este aceea ca nu sunt atat de bine organizata pe cat credeam! Adica eu am avut un plan de mutat in cap dar nu am tinut cont de faptul ca, pe langa mutatul lucrurilor, tot noi am facut si marea debarasare de lucruri vechi si zugravitul si putinul gradinarit (o planta de ardei iute, 4 de rosii mici si niste patrunjel).

Cum am economisit luna asta? Unele idei le-am notat deja, ca de exemplu ca am inceput sa spal folosind frunze de iedera in loc de detergent sau ca am am refolosit o mobila de baie primita gratis de la cineva. Dar am mai facut una-alta, de exemplu:

– am rugat un prieten sa vina cu camionul sa mute mobilele mai mari. A venit seara si, cu ajutorul a doi adolescenti fortosi, am mutat o mare parte din mobile si lucruri, pe care insa le-am ingramadit in camerele care sunt deja zugravite. Am economisit in felul asta EUR 60 pentru masina si in jur de EUR 30 pentru ajutoare (da, nu i-am platit, o sa organizam un gratar pentru ei cand a fi gata totul). Aceleasi ajutoare s-au oferit sa vina curand sa sparga mobilele vechi si alte asemenea activitati cu consum mare de energie. ( 🙂 )

– am introdus in folosinta mobilierul de gradina mostenit de la fostii proprietari: o masuta rotunda din material plastic si 6 scaune si o masa mare, din metal, mostenita de la mama unei prietene, impreuna cu fata de masa de musama. Pe langa astea mai am (asteptand sa fie transportate) patru fotolii de gradina din metal cumparate candva de la IKEA pentru EUR 5/bucata si o masa mare rotunda cu patru scaune, toate de lemn, pe care o sa le folosesc in Bucataria de Vara.

11200584_10204268215489586_3213431155699403963_n

– am decis sa folosesc un frigider mare, mostenire de la inaintasii nostri, ca si dulap pentru gradina. Este in stare foarte buna, arata ca nou dar a pierdut gazul si nu mai raceste deloc. Motorul o sa-l dau cuiva care stiu ca strange sarmele (de cupru cred??) din ele si le vinde si frigi il folosesc ca si dulap pentru ca se inchide ermetic si asta este super fain.

11013195_10204268929027424_3627335792845235255_n

– am zugravit si pus podele singuri. Intr-una din camere podelele erau foarte vechi si distruse si nu puteam sa le curat asa ca am optat pentru singura varianta accesibila noua: un laminat ieftin. Am facut noi toate muncile astea si in felul asta economisim banii de ochelari pe care jumatatea trebuie sa si-i (re)faca cat de curand.

– am transplantat ierburi si am cerut radacini de pe unde am fost. Asa ca acuma am, cu costuri zero: salvie, rozmarin, 5 soiuri de menta, cimbru, leustean, sunatoare, urzici (da, am transplantat si o urzica pentru ca in gradina noastra nu am vazut nici urma de asa ceva). Am sustras de la cineva din curte un puiet de paducel si unul de visin si i-am pus in ghiveci, daca „se prind” la toamna ii transfer in livada.

– am facut dulceata de caise din caisele din copacul nostru. A iesit cam moale dar gustoasa.

– am inspectat un pic imprejurimile si am constatat ca in imediata vecinatate exista un loc cu multa roinita ce creste salbatic, un maslin din care o sa pot lua frunzele ce le folosesc la supe, corcoduse, soc si altele asemenea.

– am inceput sa usuc flori de galbenele pentru creme, uleiuri, amestecuri pentru paine etc.

Cum am incheiat luna iunie? Din punct de vedere financiar am incheiat luna decent de bine. Cheltuielile cele mari au fost cu renovarea (laminatul si zugraveala). La toate categoriile ne-am incadrat in buget, in afara de telefon unde am depasit cu EUR 10 suma prevazuta. Asta inseamna ca o sa folosesc mai intens servicii ca WhatsApp cu care se poate chiar si telefona.

Ce prevad pentru luna iulie? Ramanem pe aceeasi directie, aceea de a economisi cat de mult posibil, peste tot unde se poate, fara insa a ne sacrifica in vreun fel. Asta inseamna ca:

– ne vom sarbatori zilele de nastere impreuna (suntem amandoi nascuti in iulie, plus Sally).

– inca nu stiu cat este impozitul pe casa! trebuie sa ma informez ca sa pot sa scriu o suma mai exacta in buget.

– ne trebuie o scara pentru a putea sa ne urcam pe pomi sa culegem fructele. Ceea ce am vazut azi era intre EUR 100 si EUR 200 (iese absolut din orice fel de discutie!! asa ca o sa caut una la mana a doua). Deocamdata o folosim pe cea cu care ne urcam in podul grajdului.

11659517_10204268378813669_6365819914749856990_n

– am in proiect sa-mi construiesc un uscator solar pentru legume si fructe. Am deja materialele, cat de curand o sa ma pun pe treaba ca sa pot usca mai incolo legume pentru a face Vegeta.

– voi continua sa-mi educ sufletul ascultand tot ce gasesc pe youtube de Niculina Gheorghita.

– tot in iulie am in program sa incep un auto-curs de lustruit limba italiana. Am deja materialul asa ca voi construi mici intervale de 15-20 min/zi care sa le dedic studiului gramaticii italiane.

– voi reveni la rutina de exercitii fizice. Ca si greutate m-am ingrasat putin (circa 2 kg) insa de cand nu mai fac exercitii fizice intense am observat ca ma umflu. Ca sa simplific totul cat de mult ma intorc la 30 Days Shred (20 min/zi).

– eu sunt dintotdeauna implinire – 

17 gânduri despre ”Cum am economisit in luna iunie. Inchiderea de luna. Planuri pentru iulie.

    • Elena zice:

      Esti modesta. In nici un caz nu m-as descurca.
      Dar m-am gindit sa-ti spun de slabit: eu am tinut post 16-8 o vreme pina m-am simtit foarte rau intr-o zi cind m-am gasit desteapta sa merg nemincata intr-un loc aglomerat si stresant de unde ne-am intors abia spre seara. De atunci nu mai vreau sa aud de post, dar kilogramele date jos nu le-am mai pus inapoi, si nici nu fac sport(dar sunt destul de activa). Poate pentru ca practic instinctiv o metoda de care am citit de curind: sa reduci putin ratia de alimente, astfel incit corpul nu mai intra in regim de avarie, dar pierzi incet-incet kilogramele. Eu acum iau mic dejun, dar mi-am redus portia la jumatate.

      Apreciază

  1. Elena zice:

    N-avem in plan sa ne mutam prea repede, n-am gasit casa pe care o vrem si cred ca ne schimbam planul. Cineva mi-a povestit cum se ocupa doar cu inchiriatul de apartamente, a inceput de aproape 20 ani si are acum mai multe(n-am intrebat cite), zicea ca banii de chirie iti servesc sa-l platesti, apoi cumperi urmatorul , creditul e usor de obtinut ca ai venituri imobiliare…si tot asa…e ca o avalansa. Asa ca acum ne interesam cum ar fi sa cumparam un apartament. Trebe sa mai o trag de limba pe persoana care mi-a povestit astea.
    Noi cind ne-am mutat am luat firma …iar acum avem mult mai multa mobila decit atunci. Deci e greu sa o cari. Si cu toate astea stiu ce deprimant a fost cam o luna de zile pina ce toate au fost la locul lor.

    Apreciat de 1 persoană

    • arakelian zice:

      asa cunosc si eu dar creditul e pt ca are salariu. E un fel de investire a economiilor pt ca tinut in banca dobanda e foarte mica iar dobanda la imprumutat e iar mica. Prima achizitie e cea mai dificila – si dupa achitatul mai devreme incepe sa adune banii de chirie + economiile obisnuite si sa aiba peste un 1 an avans 20% din urmatoarea achizitie. Aici face credit. Cu banii pe cele 2 chirii + economiile lunare achita creditul in 3-4 ani. Si iar un an liber in care strange de inca un avans. Imobilele le ia de la vanzari publice / licitatii, dar si de la cunostinte ce pleaca rapid – nu se amesteca cu agentii. Inainte de achizitie parcheaza masina in fata casei si sta juma de zi sa vada ce fel de oameni intra/ies/circula pe trotuar.

      Un alt caz – are 4 imobile. Nu reuseste sa stranga niciun ban de avans asa ca face credit pt avans, il achita, face credit ipotecar, il achita. I-a crescut salariul => atunci ia inca un imobil, mai mare.

      Apreciază

      • arakelian zice:

        Si inca o recomandare: sa iti faci bine calculele ca sunt niste cheltuieli mari adiacente: taxele notariale, impozitul anual, asigurari, intretinere si reparare si zugravire locuinta, dar timpul alocat de cautat/studiat/citit/verificat, organizat vizite la inchiriere etc. Despre prima persoana – lucreaza in invatamant si se ocupa cu din astea in vacante(am impresia ca a inceput nu pt el ci pt cineva idn familie si asta i-a fost si experienta de start dar si suma de bani de start). Si cel mai mare profit nu este din chirie, ci faptul ca economiile din salariu sunt investite bine, si nu sufera datorita inflatiei.

        Eu m-am uitat pe grafice la nivel european si pretul locuintelor e iar sus. Pretul va cadea- astept momentul 😀 .

        Apreciază

  2. Elena zice:

    Multumesc de sfaturi, doar prospectez terenul. Si noi ne-am gindit la taxele adiacente. Ne-am gindit la imobil nou, atunci n-ai lucrari si ai tot felul de facilitati de ex credit 0% pentru o anumita suma.
    Proprietarul apartamentului in care stam are 7 apartamente. Cum zici tu, primul e mai greu de luat. Plus ca rata unui credit nu trebuie sa depaseasca 30% din salariu, dar la venituri imobiliare e 60%.
    Ne-am gindit sa inversam prioritatile pt ca o rata mare pt o casa nu-ti mai da dreptul apoi la inca o rata pt altceva, pe cind o rata mica, daca-ti aduce deja chirie, e insignifianta si poti cere un credit. Bine, asa judecam noi care nu prea avem cunostinte in domeniu .
    Tipa care mi-a zis ca munca ei e inchirierea e unsa cu toate alifiile: imi spunea cum a vindut unul din apartamente. A sunat la o agentie si a zis ca e in cautare unui apartament asa si pe dincolo si l-a descris pe al ei. Asa ca a vizitat apartamente identice ca sa stie cum sa-l evalueze(unul din ele era fix cu 2 etaje mai jos). Spunea ca agentiile cauta sa aiba volum mare de vinzari si subevalueaza ce ai pus in vinzare.

    Apreciat de 1 persoană

    • arakelian zice:

      neaparat sa analizezi toate acestea si sa le pui pe hartie. Si ca inceput, incepe sa analizezi mai intai piata inchirierilor, sa discuti cu cei care stau in chirie si cat si-au cautat si ce si-au cautat etc – un fel de studiat piata mai intai ca cerere si apoi sa oferi ceva.
      Personal, eu am preferat rata mica si sa fac plati anticipate cand imi permit. Astfel 1-2 luni pe an nu am platit nimic pentru ca au aparut diverse.
      Si inca un lucru citit de curand pe un blog de educatie financiara: https://reportajelive.wordpress.com/2015/01/29/ce-este-un-credit-dragul-meu/ – cauta sa achizitionezi si sa inchiriezi si altceva decat imobil de locuit (de ex. proprietarul blogului afirma ca are spatiu la un parter pentru un magazin).

      Apreciază

  3. Elena zice:

    Multumesc de sfaturi, Arakelian. Noi nu prea ne pricepem la afaceri.
    Ai dreptate Mari, mersi, trebe sa ma uit mai bine, credeam ca loi Pinel asta are numai avantaje.

    Apreciază

Lasă un comentariu