Spalatul rufelor cu frunze de iedera

Am scris ieri despre ASTA. Azi am continuat experimentul cu frunzele de iedera. Daca ieri nu eram sigura ca au facut frunzele niste spuma sau daca spuma era datorata ramasitelor de detergenti de la spalarile anterioare, azi nu ma mai am de ce sa ma indoiesc.

Stiu ca nu va vine sa credeti, nici mie, dar asta este spuma naturala, produsa de frunze de iedera, frunze cu care se spalau rufele colorate in urma cu peste 100 de ani.

11401380_10204175478571221_4736892647436890657_n

Avantajele spalatului rufelor cu frunze de iedera:

– nu costa bani, sunt disponibile pe garduri si pe cladiri

– sunt disponibile pe tot parcursul anului, inclusiv iarna

– iedera se dezvolta rapid

– nu polueaza

– nu lasa reziduuri chimice pe rufe (asta este foarte important pentru cei care, ca mine, sufera de boli de piele)

– nu are nevoie de teste pe animale!!

Da, ma simt de parca as fi descoperit America! 🙂

PS!! Cand am scos rufele din masina am constatat ca aveam inauntru SI niste carpe cu care curatasem in casa noua. Deci este foarte posibil ca macar o partea din spuma sa se datoreze resturilor de detergent din carpe. 🙂 Experimentul continua!!

PS2!! Nu radeti de mine c-o s-ajungeti si voi la varsta mea!! :))

29 de gânduri despre ”Spalatul rufelor cu frunze de iedera

  1. Elena zice:

    Culmea e ca am citit pe cind cautam cum sa fac detergent de casa, dar mi s-a parut prea complicat sa fierb in apa , sa strecor, etc…nu mi-a dat prin cap sa adaug frunzele la rufele de spalat. Mai este o planta care se poate folosi la fel: saponaria oficinalis

    Apreciat de 1 persoană

    • simplitaly zice:

      Detergentul din iedera se face fierband 100 g de frunze maruntite de iedera intr-un litru de apa pentru cateva minute. Se lasa la racit, se strecoara si se foloseste.
      Am vazut ca si din castane salbatice se poate face detergent.
      Mie mi-a fost mai usor sa pun frunzele direct in masina. Deocamdata sunt in faza de experimentare. Oricum sunt aproape sigura ca o sa raman la solutia de a spala cu iedera pentru ca am gardurile pline de ea. 🙂 Iti dai seama cati bani si timp voi economisi…!

      Apreciază

  2. daniela zice:

    am spalat azi cu frunze de iedera (am ceva prin curte, nu multa), pusa asa in saculet si direct in masina de spalat.eu-s f multumita.ce-am spalat (husa, fata de masa) au iesit curate, si miros a nimic, ceea ce ptr mine e perfect:).
    am gasit tot felul de site-uri, franceza, romana. persoanele care dadeau si retete de detergent lichid din iedera, sunt f multumite.
    eu ma gandeam sa ma spal pe cap si tocmai am gasit nu mai stiu daca-n romana sau fr, ca-i f buna si ptr asa ceva, adio matreata, intareste firul de par si pune pe fuga paduchii, daca am retinut bine!
    sunt fff incantata:).cum ca, e bine sa dai o raita pe bloguri:)
    plus ca se pot face siropuri ptr tuse, tincturi, etc cu tot felul de-ntrebuintari in probleme de sanatate.

    Apreciază

      • iuliaBe zice:

        si poate o intrebi si despre alte plante sau trucuri nu doar despre iedera….persoanele in varsta sunt adevarate comori informationale…..
        personal deocamdata nu pot renunta la detergent….inca sunt setata psihic ca lichidul folosit tb sa faca spuma (multa) ca sa spele 😦

        Apreciat de 1 persoană

          • arakelian zice:

            Unii batrani ajung sa fie daramati de amintirile triste. Altii raman doar cu cele frumoase, si le ingroapa pe alea triste. Mintea asta e atat de interesanta si uimitoare!

            Pe mine m-a impresionat puternic o discutie cu o batrana de 95 ani. Nu isi recunoastea fiica, nepotul credea ca e fiul ei tanar (si seamana fizic), dar isi aducea aminte cu precizie cateva eventimente de la 16-17 ani.

            Apreciază

  3. daniela zice:

    noroc cu dansa ca ti-a-mpartasit din cunostintele ei si noroc cu tine ca le-ai transmis mai departe!
    cand stai asa de vorba cu oamenii mai in varsta, afli tot felul de lucruri interesante, simple si …naturale:)

    Apreciat de 1 persoană

  4. Elena zice:

    Am fost la padure sa culeg soc, asa ca mi-am luat si „detergent” pentru vreo 2 ture de spalat(de la bloc mi-e jena de vecini).
    Eu am ideea ca masina e cea care conteaza la spalat, asa ca nu ma dau in laturi sa incerc orice detergent neconventional. Dar ma intreb daca iedera nu inverzeste rufele albe.
    Maica-mea a fost cam oripilata de nucile mele de spalat, mai bine nu-i zic de iedera. A incercat sa-mi calce si rufele cit a stat la mine in vizita, dar mai nou le „calc” bine cu mina si le impatur(in afara de camasi si unele haine care chiar arata sifonate). Degeaba le calca artistic, doar hainele sunt facute sa fie purtate asa ca oricum se sifoneaza la prima purtare.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Elena zice:

    Test de azi: temperatura 60°, am spalat cirpe, spuma n-am vazut deloc(dar am fost de fata doar la pornire si la stoarcere). Cirpele au iesit ca de obicei, in schimb nu mi-a placut ca saculetul in care am pus frunzele a iesit patat maro, deci ar putea pata rufele. Insa nu le-as folosi la mai mult de 40°, mai verific miine cu o tura de negre, cu acelasi saculet, la 40°.

    Apreciază

  6. Elena zice:

    Test 2 si ultimul(cred): fara spuma, rufe negre, punguta s-a desfacut, asa ca a trebui sa pescuiesc frunzele prin masina…chiar si copilul mare obisnuit cu bizareriile mele in ceea ce priveste spalatul rufelor(si nu numai), punga a ramas patata, rufele par curate, dar miros a ud, u stiu cum sa spun, e un miros nu f placut, la fel ca dupa nuci.

    Apreciat de 1 persoană

    • simplitaly zice:

      inseamna ca spuma mea a fost exclusiv de la ramasitele de detergent din masina 🙂
      Cred ca mirosul de ud poti sa-l scoti cu cateva picaturi de ulei esential sau cu un balsam de rufe natural (otet cu petale de trandafiri sau sare de lamaie cu ulei esential).
      Si mie mi s-a desfacut o data punga, de aceea nu rup frunzele de pe tulpini ci pun in punga cate un fragment, doua de tulpini (crengute??) cu frunzele aferente pe ele.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s