Dialoguri

Eu, uitandu-ma la niste minunate gaini maronii: – „Ce frumoase sunt!”

El, proprietarul: – „Da, sunt gaini ouatoare!”

Eu: – „Intr-o vreme m-am gandit si eu sa tin dar am renuntat pentru ca am citit ca fac oua doar timp de doi ani si traiesc pana la zece… nu le-as putea omora si manca dupa ce le-as cunoaste…”

El: „- Nici eu nu reusesc sa le tai. Le taie maica-mea (92 de ani). Niciunul din noi, nici eu nici surorile mele nu suntem in stare de asa ceva.”

zambeste si apoi:

– ” De aceea i-am si zis maica-mii ca mai trebuie sa traiasca. Cand a fost pentru o perioada in spital am avut doua gaini batrane de tot. Am vrut sa le tai eu. Am si tras un gat de palinca sa-mi fac curaj dar nimic. Au murit de batranete, am sapat o groapa si le-am ingropat acolo, am pus o cana de var peste ele.”

13 gânduri despre ”Dialoguri

  1. daniela zice:

    Eu pana acuma n-am avut noroc de gaini care sa traiasca asa mult!
    Primele doua le-a omorat o nevastuica (cred ca era nevastuica, ca-s proasta si nu stiam ca la cinci dimineata sunt animale la panda! nu mai zic ca pe drum spre tren aveam asa un ghes in inima sa ma-ntorc,toata ziua mi-a venit sa plang la servici, si eram intoarsa),apoi una saraca am gasit-o sub o scandura nu stiu cum de-a intrat acolo (o fi speriat-o ceva), alte trei au murit la interval de-o luna.
    problema e ca pot avea o boala asa fulgeratoare sa se curete peste noapte.
    sau, acu mi-amintesc am avut alta gaina a murit, dupa spusele dr la telefon, i s-ar fi rupt matricea! dr-ul urma sa ma sune cand ajungea intr-un oras mai aproape de mine (eram de dimineata in comunicare cu ea), da-ntre timp a murit (in casa) i-am explicat prin sms totul. m-a sunat mi-a spus despre ce era vorba si in cazul acesta nu ar fi putut deloc s-o salveze. m-a sfatuit sa cumpar cochilii sfaramate de stridii si sa pun alaturi de graunte ca se duc ele si-si iau cand au nevoie.
    cel mai mult pana acum mi-a trait un cocos vreo sase anisori. am chemat prea tarziu dr-ul la el. da si-aici pana gasesti un dr care se ocupa de gaini….
    m-am invatat minte, cand o fi sa mai observ ceva in neregula, chem imediat dr-ul.
    le pun in apa cand argila, cand picaturi de extract de samburi de grepfruit. si mai am in plan altele.
    greu e cand plec, pe cine chem sa le hraneasca, etc,etc.o perioada n-am mai avut deloc.acu iar am trei si un cocos.

    Apreciat de 1 persoană

  2. simplitaly zice:

    da, vezi, astea sunt alte aspecte de luat in considerare. Gainile au nevoie sa fie protejate si de pasarile si de animalele de prada. Apoi se pot imbolnavi…
    Ma gandesc ca la max. 6 oua cat mancam in doua saptamani nu stiu daca merita sa tin gaini.

    Apreciază

    • arakelian zice:

      gainile mai au un avantaj: reduc gunoiul din gospodarie(si daca mai ai 2 -3 colegi-vecini interesati de asta, poti colecta si de la ei resturi amimentare: paste nemancate, resturi vegetale de la gatit , resturi de piine/cereale etc). O sa scriu despre asta – unde am gradina biologica, e o doamna care are 4 -5 gaini si un cocos.

      Apreciază

      • Elena zice:

        Da, da, in orasul de linga noi primaria a sponsorizat gaini pt cine vrea, ca sa aiba mai putin gunoi de carat in plus colectarea gunoiului se face cu un vehicul tras de cai.

        Apreciază

  3. daniela zice:

    o sa scriu mult, scuze.
    1)Cotetul trebuie curatat f des.
    La mine gainile dorm pe jos, pe paie, desi le-am pus doua bare de lemn.pun un strat f gros de paie, si schimb cel putin o data pe saptamana, daca nu toate paiele in mare parte la suprafata, tot ce este umed, ud.
    Cand e f cald, spal cotetul complet (cam de doua ori pe an)cu apa doar cu furtunul, las sa se usuce si dau c-un produs insecticid Zerox-P, folosit in agricultura biologica, la bovine, ovine, impotriva paducilor, puricilor, etc. e ca un praf, se poate pune pune si direct pe pasari, dar inca n-am facut-o.trebuie indepartata orice sursa de hrana, apa cand il folosim.
    Si anul asta trebuie sa si varuiesc, ca anul trecut n-am avut cand.De fapt in fiecare an e varuitul.
    Am citit ca se poate spala cotetul cu rezultate f bune c-un burete imbibat in apa in care am pus savon noir.O sa fac anul asta, ca parca daca pun mana e altfel.
    2)Se poate da preventiv, din ce-am citit
    250 ml apa in care am zdrobit 2 catei de usturoi (am incercat, nici nu s-au atins de ea),
    un pumn de cimbru infuzie de 20 minute in 250 ml apa (am facut si asta, da pan la urma inmuiam paine in apa, asa eram sigura ca o mancau).Metoda asta am folosit-o cand gainile mele erau déjà bolnave.Nu a scapat decat una iar cu ultima care-a murit, f rezistenta, m-am dus in extremis la un dr vet (nu reusisem sa gasesc unul care se ocupa de gaini), dupa doua ore de la tratament a murit.
    Ideal e ca toate masurile sa fie preventive.
    3)un tratament recomandat intr-o carte « guide de survie joyeuse », 1 gram de clorura de magnesium la un litru de apa la 4-5 zile,in perioada dintre sezoane.
    Am incercat sa le dau, dar n-au baut deloc (e drept c-am folosit nigari, e un piculet diferit de clorura de magneziu, de fapt cand am intrebat in farmacie de clorura de magneziu, mi-au zis ca au da in vrac si ca e chimicala !).trebuia sa-nmoi paine in ea.
    4) am zis ca pun alternativ cand argila cand extract de samburi de grapefruit.nu am cantitati exacte !argila pun verde deoarece asta am.extractul totusi pun cam 10-12 picaturi sa zic la vreo juma litru de apa.
    Argila si extract pun si in apa de baut la pisici.la pisici se recomanda 8 picaturi la 120 ml apa, da eu pun apa cam un pahar, ca altfel stramba din nas si nu beau.
    (Ps vad c-am notat intr-un caiet 20 picaturi extrat samburi grapefruit la 1 litru apa timp de 5-7 zile.)
    5)cand am avut cocosul bolnav, aveam in acelasi timp inca un cocos, doua puicute si gaina mama (cu cocosul tanar, puicutele si gaina am ramas), le dadeam la toti infuzie de cimbru, in cotet puneam intr-un vas cu apa f calda ulei esential de cimbru (thymus vulgaris) si eucalyptus radié cate doua picaturi de fiecare. E bine de facut si asa, preventiv, din cand in cand.

    E un blog/site tinut de un dr veterinar homeopat belgian. Puteti pune intrebari , consulta diverse articole ( e unul despre gaini). E in franceza. Acesta-i arnaudveto.blogspot.com
    Si mai e un blog astazi am dat de el http://www.aromatherapieveterinaire.com/vetup_freepage.php?freepageId=111
    Bine bloguri sunt o multime, metode la fel.
    Cam asta-i tot deocamdata.Pacat c-am dat de aceste informatii sau am inceput sa ma interesez la nevoie si nu inainte.
    Sper sa va fie de folos.
    Ps: vreau sa pun in cotet frunze, flori repulsive ptr tot felul de paraziti, da sa mai citesc, cred ca de nuc, tanaisie.
    numai bine.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Elena zice:

    Ce bine te pricepi la tratamente preventive!
    Eu cred ca nici doctorii veterinari nu stiu prea multe, decit daca sunt f interesati si au experienta, ca in scoala (cel putin in Romania) se invata sau tratamente destul de tari, sau in caz de epidemii se omoara totul se dezinfecteaza totul si se aduce o noua tura de gaini.
    Clorura de magneziu e oribil de amara, poate de-aia au refuzat-o. Eu am luat(tot nigari) cind am fost racita, se spune ca e f bun la tot felul de boli, aveam ceva schema de tratament parca din 2 in 2 ore…dar era asa de rea ca n-am perseverat. Plus ca daca iei mai mult faci diaree.

    Apreciază

Lasă un comentariu