Cat este de rentabil sa faci painea in casa?

Am inceput, in urma cu ceva vreme, sa fac painea in casa. Pentru diverse motive. Unul ar fi acela ca, facand painea in casa, pot sa o fac dupa placul inimii si daca vreau sa ii adaug seminte diverse o fac si daca vreau sa-i adaug ierburi aromatice o fac si tot asa, intelegeti ideea…

La ora actuala, coc paine o data pe saptamana in cuptorul mare si o congelez, imi ajunge astfel pentru o saptamana sau doua.

SAU

Fac painea in masina de paine, ce consuma si mai putin curent decat cuptorul si tot asa, painea ne tine mai multe zile.

Interesant este faptul ca painea ce o fac in casa, se pastreaza proaspata pentru mai multe zile. Painea cumparata imi amintesc ca o puteam da la gaini dupa 2 zile.

Fiind in zona brutariei din sat la un moment dat, dupa multe luni de mancat paine facuta exclusiv in casa, am decis sa cumpar o paine de secara. Singura paine ne-alba pe care o are brutaria in sortiment. Careia ii zice „de secara” dar de fapt este facuta din faina alba, adaugandu-i-se un anumit procent de faina „neagra”.

Am platit, pentru o jumatate de paine, EUR 2,60!

Pretul m-a lasat ca la dentist! Semn ca nu mai sunt la curent cu mersul pietei de paine.

Nu am fost niciodata buna la socotit asa ca am google-it. Si am gasit articolul ASTA, in italiana, care face un calcul exact al diferentei de pret intre painea cumparata si cea facuta in casa. Articolul se bazeaza pe realitatea italiana care arata in felul urmator:

– consumul mediu pe cap de italian pe an este de 58 kg paine

– pretul painii baza (apa, sare, faina si drojdie) este de EUR 2,95 / kg

58 kg X EUR 2,95 = (aprox.) 171 EUR / an

– ingredientele + curentul pentru a face un kg de paine in casa = EUR 0,90

58 kg X EUR 0,90 = aprox. EUR 52 / an

asa ca 171 – 52 = EUR 119

Adica, facand painea in casa, economisesc EUR 119/an, ma hranesc sanatos si prin urmare reduc mult costurile rezultate din probleme de sanatate ulterioare, in concluzie DA, este rentabil! chiar si daca socotesc pretul unor experimente nereusite cand painea rezultata nu a fost din cele mai reusite.

Pe langa aspectul pur financiar, ar mai fi cel al comoditatii. In lipsa de timp sau de chef insa, apelez cu incredere la MASINA DE FACUT PAINE care face ea singura toata treaba si o face bine de tot, eu trebuie doar sa-i pun ingredientele in cuva si sa apas doua butoane.

Un articol despre a face painea in casa in Romania gasiti AICI. Autorul articolului mentioneaza ca banii economisiti prin a face painea in casa ar fi totusi putini, insa stim bine ca pic cu pic se face marea🙂

11139351_10203752040705539_3146914542746842911_n

12 thoughts on “Cat este de rentabil sa faci painea in casa?

  1. Si noi ne-am obisnuit cu painea de casa… nu facem chiar tot timpul, dar cel mai adesea ne descurcam asa… si intr-adevar, se pastreaza proaspata mai multe zile, plus ca e mai cu spor parca, este mai satioasa.

    Apreciază

  2. calculele mele sunt asa:
    Inainte cumparam 2 piini pe sapt. si jumatate din ele le aruncam (acum am invatat sa fac crutoane si sa congelez excesul) = 4 euro
    Astazi fac chifle. De 2 ori pe sapt. Faina: 20 centi ca o coacere, apa … poate 1cent, sare un cent . Framantat uneori la mana, uneori 10 min la robot, sa zicemm 5 centi la curent electric. Copt: 15 min, cu hartie de copt (o refolosesc de 3-4 ori, deci vine un sul de 1 euro, ajunge peste 50 folosiri, vine 2 centi de utilizare). Curent electric pt 15 min nu stiu cat sa estimez, deeseori combin cu alt copt la cuptor (legume, carne, prajitura) – hai ca or fi 10 centi . Totalul iese sub 40 centi de runda.
    Cand fac cu drojdie, adaug o bucatica de drojdie de 5 centi.
    Bilantul: 4 euro pe sapt. versus 80 centi, adica…3 euro in plus. 3 euro x 50 saptamani= 150 euro in borcanul de mers in Tenerife la sf anului.

    Apreciază

  3. Mama are masina de facut paine, insa zau ca nu-i spornica deloc. Cantitatea facuta este mica: 600 grame, faina speciala este destul de scumpa, fiind proaspata se taie greu si nu rezista mai mult de 24 ore, altfel se usuca si devine tare. Insa…. este minunata la gust, o mancam goala pe post de desert si s-a simtit la greutate: 5 kg pusi usor pe mine si dati jos extrem de greu.
    Cata paine cumparam noi: 2 franzele a 2.90 lei, inseamna 6 lei sau 1.25 euro saptamanal, (sa vb aceeasi limba). Ce nu se mananca proaspat facem paine prajita sau bruschete. Nu mi se pare ca la paine suntem sisipitori.

    Apreciază

    1. Nu-ti trebuie faina speciala si poti folosi masina pentru framintat cantitate mai mare de faina si copt apoi la cuptor.
      Si sigur e mai sanatoasa decit aia din comert, mai ales daca o faci cu maia.

      Apreciază

      1. Elena, de ce să fie mai sănătoasă decât cea din comerț? Noi luăm pâine sau integrală (din făină integrală, nu colorată) sau albă, dar toate fără conservanți. Mai nou găsesc și cu maia, în cartier, nu trebuie să mă deplasez până cine știe unde. Sigur cea cu maia e mai scumpă – 5 lei pâinea integrală de secară, dar noi nu mâncăm o pâine pe zi sau la o masă.
        Deci chiar nu pricep de ce de ex. o pâine albă făcută în casă e mai ok decât una integrală bună din comerț. Că știi ce pui în ea? Păi și de unde știi că făina folosită e fără aditivi, că n-ai cum. Asta nu scrie pe etichetă. Sau câți fac pâine în mașină de pâine fără cuva/tăvița aia din teflon? Că eu n-am găsit – în România – de cumpărat mașină de pâine făcută din material ok și să aibă și un preț rezonabil…
        Și mie îmi place pâinea făcută în casă, mai ales caldă. Fac rar, când am timp. Nu-mi plac însă exagerările…

        Apreciază

        1. Eu stiu ca iau faina bio fara aditivi si o fac cu maia. Nu iau bio din supermarket ci doar care provine da la o moara(a carei nume e specificat pe punga) si e din griu cultivat aici in tara.
          In plus am redus mult cantitatea de sare, ceea ce ii da si un gust mai bun si e mai sanatoasa In plus e sare de mare. Nu o fac din faina alba. Citeodata cind am timp mai macin boabe de una alta si le pun inauntru. Deci stiu foarte clar ce pun in ea si eu am mai mare incredere in trasabilitatea fainii de la o moara decit cea a piinii de la o brutarie(unde in afara de faina intervin in calcul cel putin drojdia si apa.
          Apoi nu ziceam de copt in masina ci doar de framintat. Eu una nu folosesc masina de piine, dar cred ca asta e un bun compromis pentru cineva care nu e obisnuit sa faca piine.
          Mai este ceva: cind cumpar piine care nu e bio, o prefer totusi pe cea alba pentru ca pesticidele se aduna in coaja boabelor de cereale.
          Bineinteles astea sunt doar parerile mele pe care cred ca am dreptul sa le exprim fara sa fiu acuzata ca exagerez,
          Va doresc tuturor un Paste fericit!

          Apreciază

          1. intr-o piine nu doar calitatea fainii e importanta (desi pentru mine asta primeaza – o faina alba de calitate poate fi mai buna decat faina integrala din culturi modificate genetic sau din cereale stocate timp de 5-10 ani) – in piinile de supermarket pun foarte multe ingrediente, multe E-uri, si cel mai grav pt mine e ca nu contin doar faina integrala ci maxim 10% sau o o coloreaza si cu… caramel; in plus sunt termene de garantie lungi care ma sperie – eu prefer painea proaspata; si de cand fac piine am invatat ca procesul tehnologic este iar important…. hidroliza fainii duce la anularea ftalatilor dar si inceperea pre-fermantarii etc – toate astea fac piinea mai hranitoare pentru corp.

            Pt ca nu sunt in stare sa citesc toate prospectele am ales sa fac piine(chifle de fapt), si cand nu am timp ma duc la o brutarie locala, in paralel am incercat sa reduc piine.

            Apreciază

        2. Adelina eu nu cred ca exista mancare sau paine sanatoasa in absolut. Fiecare face ce considera el ca fiind mai salutar pentru sine si pentru familia sa, acolo unde este, cu ceea ce ii este pus la dispozitie. Daca as mai trai in Austria sigur nu as face paine exclusiv in casa pentru ca brutariile austriece au o oferta de paine deosebit de variata. La fel si in Portugalia, am vazut atatea feluri de paini ca nu-mi venea sa cred. Aici, in Italia, brutaria din sat face: paine alba si cornuri din faina alba, toate din acelasi aluat dar formate diferit, paine de secara care are un continut foarte scazut de secara si paine „integrala” care este de fapt facuta din faina alba si i se adauga cativa pumni de tarate macinate. In conditiile acestea, a face painea in casa, este singura alternativa ce-mi ramane. Si, din punctul meu de vedere, referindu-ma stric la zona in care traiesc, painea ce o fac in casa este mai sanatoasa decat cea cumparata.
          Eu folosesc si masina de paine cu cuva de teflon, este singura pentru care inca nu am gasit vreo solutie de inlocuit. Tratez bine teflonul, cu grija, nu e zgariat, nu are nimic. Nu cred ca cele una-doua paini facute intr-o luna in cuva de teflon pot sa-mi submineze prea mult sanatatea. Cred cu tarie ca masura, in toate, este cheia.

          Apreciază

  4. In 2010 am cumparat prima masina de paine. La momentul respectiv pt ca nu aveam masina dar nici magazin cu paine mai aproape de 1h dus-intors pe jos si microbusul m-ar fi costat 4 lei sa merg sa iau paine si nici magazin in drumul servici-casa, costul painii era mult mai mic daca o faceam noi. Acum situatia s-a schimbat, nu pot zice ca economisesc, dar totusi fac des pentru ca e mult mai gustoasa si satioasa. In prezent nu mai am masina de facut paine, dar am descoperit painea fara framantare de care sunt incantata!

    Apreciază

  5. n-am facut nici un calcul, da painea mea imi place mai mult.asta de-o cumpar e cauciucoasa, ma scoate din minti.adevarul e ca si cumpar din asta de la brutarie, aia de casa o mananc doar eu, si cateaodata ceilalti ai casei.folosesc faina integrala.cred ca s-au obisnuit cu cea alba.
    acu, intrebare, pentru Carmen, am o masina de paine nefolosita, ma gandesc ca pan la urma cum incepe sezonul gradinaritului, ar fi bine s-o folosesc la facut aluat, dospit.mai castig timp.ai o reteta in care spuneai ca pui urzici in aluat. urzicile sunt praospete, spalate, maruntite, nu? la fel ca si frunze de papadie,etc dac-o fi sa pun.am urzici in gradina (mi-a adus secretara unde lucram un sac plin intr-o zi, cu tot cu radacini. zice uite sa pui in gradina ca tot plangi ca cresc la toata lumea-n curte numai la tine nu. primul an au murit toate, al doilea an au inceput sa apara.acu am in doua locuri diferite din gradina.le iubesc de nu se poate:)).
    a doua intrebare, cuptorul meu s-a stricat (faceam aburi la el ptr paine, si-a dat sufletul dupa vreo zece incercari). coca ptr paine facuta la masina, are consistenta celei pe care o facem ptr turte?ca painile mele se reduc acum la turte.
    si multumesc dinainte:)

    Apreciază

  6. adelina ai dreptate. in cazul meu insa, painea mea e mai sanatoasa, deoarece cumpar faina direct macinata de la moara (ca prêt e mai rentabil decat din magazin, cea de petit epeautre e f scumpa trei euro si ptr un kg,nu mai stiu preturile), daca iau din magazin bio (ca sunt faini bio si in magazine normale, in magazinul bio o aduc de la mici producatori si au datele marcate), e bio si scrie pe ea data macinarii si data de expirare care normal nu trebuie sa depaseasca trei luni de la macinare (desi, dupa alte surse, o faina e proaspata si vie e doar 7 zile de la macinare)(cand o sa-mi iau un aparat de facut faina, o sa-mi macin singura).folosesc fie maia, acu ca n-am, drojdie bio.faina folosita e integrala cel putin 80la suta, cea de secara e complet integrala.masina de paine nu folosesc, de lene dar si fiindca e un material antiadeziv, ma gandesc ca totusi n-are cum sa fie nociva daca e folosita doar pentru framantat si dospit, da nu stiu.
    acu, n-am calculat daca e mai convenabil ca prêt s-o fac in casa sau s-o cumpar. daca vreau insa sa cumpar paine bio, integrala, aici e intre 3-4 euro, si n-are un kg!in cazul asta prefer sa mi-o fac singura.
    deocamdata, consider ca e mai sanatoasa facuta in casa, in cazul meu. da si cumpar deoarece sotul e inca dependent de cea alba din comert.mai mananca si din asta de casa da nu f des.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s