Cat costa curatenia?

Va invit sa cititi articolul de AICI si comentariile aferente. In rezumat: autoarea blogului a facut un calcul despre cat costa produsele de igiena personala si a casei pe luna. Foarte interesant!

Eu, de curand, am primit o foarte mare cantitate de sapun de casa, facut in casa de o tanti pe care o tin minte de cand eram copil, si tin minte cum facea sapunul si cum il taia. Faptul ca mi-a trimis prin fiica ei cateva bucati de sapun facut de ea, are deci si implicatii emotionale dar… nu numai!

De curand am redescoperit curatatul cu carpa insapunita. Da, e practic pulverizatorul fas pe ici, fas pe colo si dai cu carpa. Insa la fel de practic este si sapunul solid. In plus de asta, pulverizatorul este din material plastic, sapunul de casa vine gol pusca si, fiind uscat bine, tine ani multi.

Procesul este foarte simplu. Se uda bine carpa, se insapuneste, se stoarce si se foloseste.

La ce folosesc metoda asta?

La tot si la orice: suprafete de lucru in bucatarie, mobila, baie, podele (insapunesc mopul si il storc bine), faianta, baie etc.

Are un miros discret, de sapun de casa. Si asta e o binecuvantare in lumea asta parfumata si rasparfumata.

Curatatul cu sapun de casa implica un cost foarte redus, o bucata de sapun tine mult si bine.

Folosind metoda aceasta economisesc bani, poluez extrem de putin si ma bucur de rezultate absolut perfecte!

Dezavantaje? Deocamdata nu-mi dau seama care ar putea fi…

11050807_10203684247570753_6606920231825688489_n

45 de gânduri despre ”Cat costa curatenia?

  1. Elena zice:

    Si mie mi s-a parut f departe articolul ala de realitatea mea, multe lucruri nu le cumpar niciodata(balsam de rufe, lotiune de corp, crema de corp si crema de miini) altele nu le cumpar pentru mine( deodorant-aici eu sunt mai ciudata, ca nu transpir, gel dus , ca folosesc sapun), iar tot felul de solutii de spalat iarasi nu: spal pe jos cu apa, iar vana si chiuveta de la baie le spal si eu de mult cu sapun(doar ca folosesc burete abraziv), la bucatarie sapun si bicarbonat, iar WC-ul cu otet). Geamurile le spal cu apa si le sterg cu o cirpa de microfibra. La spalat pe cap pun o singura data sampon, de 2 ori mi s-ar parea ca degresez prea tare parul. Pentru rufe am cumparat o punga mare de nuci(dupa ce multa vreme am facut eu detergent din sapun) si spal cu ele lucrurile colorate, folosesc detergent normal doar la cele albe.
    Pt demachiat am discuri lavabile si in loc de absorbante cupa de silicon.

    Apreciază

      • Elena zice:

        Nucile de spalat se iau din orice magazin bio, ai la pachet si saculetul in care le bagi cind speli. Nu scot petele, asa ca le folosesc la lucruri colorate nepatate(pt pete grase ori pun imediat talc pe pata las o zi si gata, ori pun deterg de vase pe pata inainte de a pune in masina). De fapt nu cred ca spala prea bine, dar inca nimeni nu s-a plins la noi in casa. De-aia cele albe le spal cu detergent obisnuit( dar ecologic).
        Apropo de creme scumpe, asa credeam si eu pe vremuri, daca-s ieftine sunt proaste. Mai nou de cite ori merg la biblioteca iau la puricat revistele de consumatori, unde apar teste de produse.
        Asa mi-am gasit detergentul de rufe ecologic care a luat la ei cele mai bune note la teste(Rainett cu aloe vera). Asa am vazut ca o crema Cien de la Lidl era de departe cea mai hidratanta, ca la creme solare(desi eu nu mai folosesc de ani buni) nu alea de mare marca sunt cele mai bune, etc

        Apreciat de 1 persoană

      • Elena zice:

        Azi mi-am facut curaj si am pus lucruri albe la 60° doar cu nuci: par bine spalate, iar la final in faza de clatire(in rest nu m-am uitat) era spuma acolo, deci poate nucile chiar au efect.
        Eu cind am luat la inceput am cumparat cu 1 euro un esantion cu citeva nuci, dar nu merita, ca altfel iei cu 7-8 un sac intreg care-ti ajung multa vreme.

        Apreciază

  2. IuliaBe zice:

    eu recunosc ca pacatuiesc: am si crema de maini si de corp si fond de ten/BB cream si creion de ochi si rimmel si ruj si gel de curatat tenul si eau de parfum (asta chiar e scumpa), si nici nu vreau sa renunt la ele ;
    iau gel de dus pt mine si sapun pt jumatate (ca simte ca nu se curata daca foloseste gel, dar nah acum, fiecare cu pasaricile lui :)) ); sampon, sapun lichid de maini, deterget de spalat vase, un cif pt toaleta, chiuvete si cada; pasta de dinti, discuri pt demachiat + ulei de demachiat; pt masa de sticla din living si oglinda de la baie folosesc otet, insa va tb sa investesc iar intr-o solutie pt geamuri ca am un perete din sticla la living si spalat cu otet raman urme; otetul il folosesc si pe post de balsam si detratrant pt cafetiera;
    am inlocuit insa crema de fata cu uleiul de maciese, care e necomodogen (spre deosebire de cel de argan) si de care sunt absolut incantata; am o sticluta de 100ml de vreo 7 luni si cred ca ma mai tine leger inca vreo 5
    dar toate cele enumerate mai sus ma tin cateva luni bune
    elena am o intrebare – nu raman urme daca speli geamurile cu apa si le stergi doar cu carpa?

    Apreciat de 1 persoană

    • Elena zice:

      Am uitat ca la geamuri pun in apa 2-3 picaturi de detergent de vase: mi-a spus cineva sa fac asa si intr-adevar se spala bine. Nu, nu ramin urme, ca le sterg cu o cirpa de microfibra, cred ca ar ramine dupa o cirpa obisnuita.
      Eu am ajuns la toata simplificarea asta in vreo 7 ani si le-am facut pe rind. Aacum de exemplu nu mai pot folosi parfum ca mi se pare un miros prea puternic, ma dau doar de 3-4 ori pe an la ocazii speciale. Ce- ciudat ca la 20 de ani ma fardam, de cind am venit in Franta am redus machiajul, iar acum folosesc doar creion demachiant(foarte rar) si rimmel….si mai imprumut la ocazii mari de la fiica mea , dar de obicei atunci ma fardez(sau ma fardeaza ea ca-i mare specialista si are lucruri care nu se foloseau pe vremuri gen baza de machiaj), vad ca nu ma simt eu cu tot ce am pe fata si ma demachiez si tot la creion-rimmel ramin.

      Apreciat de 1 persoană

  3. Elena zice:

    Mai adaug la toate astea ca sotul foloseste de citiva ani sapun de ras , sapunul dureaza un an si e facut de un mic producator.. Si ca mai nou ma demachiez cu un disc demachiant umezit pe care pun 2-3 picaturi de ulei(de jojoba). Iar crema de fata e un amestec de uleiuri si de uleiuri esentiele( reteta unei farmaciste specializate uleiuri esentiale), iese mai scump decit ceva din magazin, dar macar stiu ce contine si la urmatoarele ture pe care le fac pretul se amortizeaza.

    Apreciat de 1 persoană

    • IuliaBe zice:

      uf ce egoista sunt :))….la jumatate nu m-am gandit – gel-spuma de ras, lame de ras, after-shave, eau de parfum si pt el
      dar la fel tin cateva luni bune deci nu sunt gaura mare in buget ( el isi cumpara aftershave-ul cand sunt reduceri in ianuarie si iulie, isi ia sticlute de 100 ml si ii ajunge de la o reducere la alta :)) )
      pt sapun ii trebuie si pamatuf din acela cu peri nu?

      Apreciază

      • Elena zice:

        Da, dar odata ce ai facut investitia cu pamatuful, e super. De fapt l-a „contaminat” si pe fiul nostru, care si el se rade la fel. Al meu isi ia after-shave din parfumerie la sticla mare si il tine vreu an, mai nou nici nu-si ia parfumul aferent, ci doar after-shave-ul.

        Apreciat de 1 persoană

  4. Irina zice:

    Am citit cu interes articolul cu pricina și mi se pare nerealist – cum se poate ca un pachet de dischete demachiante să-ți ajungă 6luni? În ceea ce privește curățenia casei am remarcat că produsele ieftine nu-și fac treaba la fel de bine precum cele cu preț mediu.
    Aș vrea să o întreb pe Elena cum poate fi efficient spălatul pe jos la bucătărie cu apă simplă c=nd mai există o pată grasă, un pic de lapte picurat din greșeală etc.?
    Irina

    Apreciază

      • Irina zice:

        E drept că nu m-am gândit la aspectul acesta. Pentru că folosesc zilnic cremă cu factor de protective, fond de ten, creion și mascara sunt nevoită să aplic demachiant/ulei demachiant și apoi să folosesc un gel spumant de curățare a feței.
        Subscriu și eu la întrebarea ta adresată Elenei despre compoziția serumului facial din uleiuri vegetale.

        Apreciază

    • Elena zice:

      Daca imi picura ceva gras sterg imediat cu cirpa de microfibra cu apa calda(eventual putin detergent de vase sau chiar soda de rufe daca e ulei). In rest nu sunt pete grase, la mine merge, altfel cind spalam cu sapun negru (care are ulei de in) aluneca prea tare.Era o vreme cind spalam cu apart cu aburi, dar gratie lui Carmen am renuntat la obiceiul asta….pacat ca acum sta aparatul si ocupa loc.
      Cum a raspuns Iulia, nici eu nu folosesc lotiuni tonice(cind am folosit a fost dezastru, asa ca nu vreau sa-mi distrug filmul hidrolipidic)), iar dimineata ma spal doar cu apa si ma sterg cu prosopul, inainte de a aplica „serumul meu personalizat”. Deci o discheta pe zi.

      Apreciat de 1 persoană

    • simplitaly zice:

      Draga Irina
      Un pachet de dischete demachiante pe mine ma tine si 2 ani. Pentru ca le folosesc extrem de rar (nu ma fardez) si pentru ca prefer sa apelez la variante pe termen lung folosind pentru igiena fetei mici prosopase pe care apoile pun la spalat. Dar astea sunt desigur alegeri personale si ideea era sa va invit sa ne facem un calcul personal. Oare eu cat investesc lunar in produse de igiena? Cate ore/zile/saptamani din an trebuie sa muncesc ca sa le platesc? (Am editat pentru ca mi-am dat seama ca am folosit un ton posibil ofensator, Irina te rog sa ma scuzi ❤ )
      Reclamele ne spun ca unii detergenti curata mai bine decat altii si tot ele ne spun si care mai exact. Dar, detergentii nu curata. NOI curatam. Cu cat curatam mai des cu atat mai putina nevoie avem de detergenti. Oglinda din baie de exemplu, avand in vedere ca o mangai c-o carpa tot a doua zi in partea de jos, unde se stropeste, o curat doar cu apa. Imi umezesc degetele si cu ele stropesc partea "murdare", trec cu carpa si am gatat. Pe jos, in bucatarie mie personal imi ajunge o galeata de apa calda cu 2 picaturi de detergent de vase sau, fiind laminat, de multe ori spal cu o infuzie de ceai negru. ❤

      Apreciat de 1 persoană

      • Elena zice:

        Ai mare drepate Carmen. Dar asa de conditionati am fost sa cumparam tot felul de prostii, ca nu ne dam seama ca viata poate fi asa simpla fara ele.
        Dupa cum am citit intr-o carte de nutritie, o regula(care merge si la produse de igiena): daca vezi reclama la un produs, ala sa NU-l cumperi.

        Apreciat de 2 persoane

      • IuliaBe zice:

        stai ca imi dai idei….infuzie de ceai negru? te rog da detalii….. am trei borcane cu ceai negru cumparat de jumatate acum ceva timp din Istanbul, nu-l bem ca nu ne place, si il tot tin acolo ca poate l-oi marita;
        da rogu-te detalii; nu cum il faci, ca infuzia e infuzie, ci mai degraba de ce? ce efecte are?

        Apreciat de 1 persoană

        • simplitaly zice:

          am vazut mau demult pe Facebook (hihih) ca laminatul se curata foarte fain cu infuzia de ceai negru si am aplicat si asa si este. Spal insa cu aceeasi infuzie si scarile care sunt de lemn si inclusiv in baie unde am gresie, ca nu stau sa fac 2 solutii de curatat. Gresia o curata bine dar laminatului si lemnului le da un luciu deosebit de fain. Desigur ca nu curat cu mopul leoarca ci doar umezit bine.

          Apreciat de 2 persoane

      • IuliaBe zice:

        Eu o inteleg pe Irina si eu am fost acolo, dadeam enorm pe creme si consideram ca o crema ca sa fie buna trebuie sa fie scumpa (si nu doar creme, produse de curatat si igiena in general); nevoia m-a educat; dintr-o bursa de doctorat nu-mi permiteam sa dau 50-60 de euro pe o crema, 80 pe un fond de ten si etc… de fapt cam asa a inceput calatoria mele pe taramul simplificarii

        Apreciat de 2 persoane

      • Irina zice:

        Apreciez atenția deosebită pe care o acorzi tonului pe care îl folosești atunci când scrii, iar dacă am exagerat cumva îmi cer scuze atât ție, care găzduiești aceste comentarii, cât și autoarei articolului. Am fost probabil atât de bulversată de calculul pe care l-am citit încât exprimarea mea nu a fost printer cele mai fericite.

        Apreciat de 2 persoane

  5. IuliaBe zice:

    Elena deci crema ta de fata e un serum fait maison adicatelea :)))
    reteta e personalizata tipului tau de ten sau e una valabila pt toate tipurile de ten?ne-o poti impartasi?

    Apreciază

  6. Elena zice:

    Nu are rost sa v-o dau pe a mea, care-i potrivita pt tipul meu de ten,ci va zic cum am facut: m-am dus pe http://www.oleassence.fr/formules-simples-maison/les-serums-visages/serum-precieux-peaux-mixte la „mes formules”- „voici mes formules”, de acolo am ales tipul meu de ten si mi-am notat reteta, dar citind toate comentariile am facut mici modificari (in asa fel incit sa-mi iasa aceeasi cantiate de ulei ca sa fie proportia de uleiuri esentiale aceeasi). Nu mi se pare frumos ca n-am comandat de pe situl dnei(care din comentarii am vazut ca e f amabila) ca e tare scump, pentru ca am situl aromazone unde le gasesc mai ieftin. Dar mi-am promis sa ma duc la Paris la o farmacie care vinde produse de-ale ei.

    Apreciat de 1 persoană

    • IuliaBe zice:

      serumurile costa, sunt scumpe datorita ingredientelor…. eu am avut un esantion de la occitane (vreo 100 de uleiuri de plante ziceau ei), mi-a placut mult dar cand m-am dus pe site sa vad cat costa, m-am dezumflat… vreo 60 de euro 50de ml, asa ca am zis pas, am ramas fidela uleiului meu de maciese

      Apreciază

    • Irina zice:

      Nici pe departe nu-mi permit să dau 50-60 euro pe o cremă!!! Dar trebuie să recunoaștem că un serum de 50ml din uleiuri vegetale, care ține 6 luni e mai mult de 16lei.
      În al doilea rând, eu trebuie să recunosc că sunt dependentă de crema de mâini, pentru că am mâinile foarte uscate (o fi de la excesul de detergent, substanțe de curățare!!!).

      Apreciat de 1 persoană

      • Elena zice:

        Eu am citit ca devii dependent de creme, pielea ta se bazeaza pe creme si nu mai reactioneaza cum trebuie. Eu as incerca ceva uleiuri(de ex jojoba cu 1-2 picaturi de ulei esential de lavanda fina, asa mi-am vindecat unul din copii de o eczema si am constat ce fina mi-e pielea pe miini dupa ce masam copilul).

        Apreciază

  7. arakelian zice:

    eu sunt alergica la chimicale. Situatia mi s-a inrautatit in cursul anilor, pielea miinilor arsa (inclusiv sapunurile sunt agresive pt pielea mea), nasul initial curgea continuu apa (semn de alergie – dar na, seamana cu simptom de raceala), ochii lacrimau, stranut etc.

    Situatia mi s-a imbunatattit cand o dermatoloaga mi-a zis…ca expunerea de 2-5 secunde este suficient pt a provoca alergia, asa ca pot trai fara sapunuri si detergenti. Astfel am redus la maximum multe produse. Inclusiv machiaje, sapun de maini, detergenti, balsam de rufe, etc.
    Unele care le am in casa cand le voi termina si nu mai iau altele: detergent de spalat geamuri, detatrantul de toaleta etc.
    Am remarcat ca cu cat am mai multe cu atat e si loc unde sa se adune praf, si evident ca am treaba de sters/curatat/aranjat si pierd timp cu asta.

    Despre spalat pe jos cu sapun, intrebare: cum clatesti? Eu am nevoie de sol perfect curat pt ca umblu desculta/ne jucam pe jos si vin in contact cu pielea/inspir…

    Apreciază

  8. Lela zice:

    Off..eu sunt in extrema cealalta!!!Ma numesc Lela si sunt dependenta de Detol!!!!Sunt obsedata de curatenie si de microbi!!!Am o „bila” care se pune la rufe in masina si se spala numai cu ea fara detergent (primita cadou de la soacra-alergica la produsele chimice)!Daca sunt doritoare o donez, si v-o trimit!Dati un semn!
    Nu mai am ce comenta…eu sunt in extrema cealalta, mai bine nu-mi iau de mancare (mie) decat sa nu am Detol in toate felurile posibil existente!
    :-(((((

    Apreciază

    • arakelian zice:

      Lela, daca vreodata te gandesti sa reduci din chimicalele din casa de pe partea de curatenie, sa te gandesti ca la mine in casa de 4 ani nu e nimeni racit, si nu stim cuvantul raceli/boala/muci. I-a curs intr-o zi fetitei nasul si a venit la mine: mami, uite, vine niste apa din nas!

      Si daca nu ai cui da bila la cei din jurul tau, o primesc eu (sunt in Belgia)- dar mai bine cauta pe cineva caruia sa i-o dai personal. Eu lucrurile ce nu le folosesc le-am dat la prieteni (bineinteles intrebat mai intai daca il vrea) – pt a imi usura ordinea si accesul la lucruri in casa.

      Apreciază

    • Elena zice:

      Lela, totul se invata. Pina sa vin aici si sa vad ce fac altii mi se parea normal sa terminam toate lunile la minus cu banii(aveam un cont de economii din prime, ca noi nu eram in stare de economisit , din care ne aprovizionam , care cont era cam pe terminate). Acum 3 luni am pus piciorul in prag, si luna asta deja cred ca o sa punem deoparte peste 20% din venitul care intra in casa. Asa si cu Detolul….esti dependenta dar te poti trata.

      Apreciat de 2 persoane

      • Elena zice:

        Pai eu ca la Oscaruri: trebuie sa va multumesc voua.

        Dar stai ca mai ramine o saptamina si au francezii o vorba foarte buna (de fapt vad ca vine dintr-un vers al lui Horatiu) care tradusa ar fi ca degeaba incerci sa iti schimbi natura, ea iese la iveala(un fel de lupul isi schimba parul). Numai ca am prevazut si o mica marja, iar sotul mi-a zis azi dimineata ca vrea sa-si cumpere ceva luna viitoare(asta la noi nu se facea pina acum, se lua pe loc). In februarie am fost in vacanta o saptamina si tot am reusit un onorabil 8% economisit.

        Alta schimbare: vrem sa scoatem laptele de tot din alimentatie, asa ca o sa ma inspir mult din retetele tale.

        Apreciat de 1 persoană

  9. Elena zice:

    Cum nu stiam ce-i aia Detol am dat cautare…Ia-ti mai bine mincare si renunta la el!
    Bila aia nu prea spala, am avut si eu, in plus se pare ca nu-i sanatoasa, pentru ca are nanoparticule.

    Apreciază

  10. Lela zice:

    Arakelian, daca vrei bila de rufe lasa-mi adresa pe mail cu adresa si ti-o trimit!Intr-adevar nu am cautat ce si cum desprea ea…cum mi-a dat-o asa am tinut-o in dulap.Plus un sticker care se pune pe pete inainte de a fi puse la spalat!Soacra-mea o foloseste de vreo 3 ani si e f. multumita!eu sunt inca dependenta de toate cele….chimice!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu