Inca se mai face foc in sobe. Stiu ca am mai scris mult despre cenusa, revin insa cu laude si osanale pentru ca si le merita din plin.
In urma cu cateva luni am pus intr-o galeata de zece litri, cu capac, cenusa. Cata? Cam 2 treimi din volumul galetii. Am umplut cu apa pana sus si am pus capacul. Dupa cateva saptamani am inceput sa folosesc lichidul adunat la suprafata (lesia moarta) ca si detergent universal (amestecat cu apa si 3 picaturi de detergent de vase, intr-un pulverizator), ca si detergent de rufe (2 linguri de detergent de rufe si 50 ml lesie moarta/masina de spalat de 8 kg) si in masina de spalat vase (1/4 tableta de detergent si 50 ml lesie moarta).
Ce am obtinut?
1. Rezultate deosebit de bune: rufele sunt impecabil de curate! Vasele stralucesc! Suprafetele sunt curate si dezinfectate!
2. Economie de bani: folosind doar un sfert din cantitatea de detergent, o cutie de pastile de detergent de vase imi ajunge muuuult si bine!
Pe masura ce se reduce cantitatea de lesie moarta, adaug apa.
Cenusa umeda o scot cu lingura si o folosesc la curatat oale unsuroase sau din cele ce cer calitati abrazive, chiuveta din bucatarie si baia completa: wc, vana, chiuveta, cabina de dus. Cine are pielea mai finuta poate folosi manusi de guma, eu prefer insa sa curat foarte repede ca sa nu-mi expun mainile prea mult la actiunea cenusei umede. Si oricum nu curat cu cenusa in fiecare zi ci numai atunci cand trebuie sa scot artileria grea in prima linie.
Voi aveti experienta cu cenusa?
Bunica mea folosea cenusa la curatatul oalelor. Si in final erau asa de curate! Pe vremea aceea nu cred ca era detergent de vase…
Eu am curatat in vara gratarul de la aragaz cu cenusa si s-a curatat si foarte repede si foarte bine!
ApreciazăApreciază
Mi-ai adus aminte de bunica mea care freca oalele si tuciul (ceaunul) cu cenusa!
ApreciazăApreciază
deocamdata, o folosesc la vase, mai precis curatatul lor.sunt fffff multumita.a da, am pus acu o saptamana in jurul copacilor fructiferi amestecata cu ceva pâmant, la gaini amestecata cu nisip sa se „spele” -le-a trebuit ceva timp pana s-au hotarat s-o faca-si mai am trei caladri pline, sa ma-ncumet sa fac lesie.
acu cu metoda expusa de tine, mi-e mai usor.
ApreciazăApreciază
Asa si eu cu situl ala, si inca mi-a ramas mult de citit… Din pacate(sau fericire??!) si comentariile sunt multe si e asa de interesant sa le citesti. Pe siturile interesante comenteaza oameni deosebiti(nu-i asa Carmen?!).
Azi mi-am luat lamiile, ghimbir am , de miine beau si lamiile pe stomacul gol.
ApreciazăApreciază
Asta dinainte e comentariu la ce zicea Iulia, dar s-a pus tare anapoda.
ApreciazăApreciază
Elena exact! ❤ 🙂
ApreciazăApreciază
Un comentariu legat de titlu, eu nu stiam ca „veleitati” are alte intelesuri in afara de ambitii, asa ca am cautat in dictionar: http://dex.infoportal.rtv.net/~cuvant-veleitate.html si intr-adevar dorinţă, pretenţie, ambiţie (nejustificată) nu se potrivesc in cazul asta.
ApreciazăApreciază
ai dreptate, multumesc ❤
ApreciazăApreciază
Acum dimineata mi-a cazut fisa, gindindu-ma la virtutile ceaiului alb(de care tot imi vorbeste sotul). Cred ca de fapt voiai sa spui „virtutile”, care seamana f mult cu veleitatile.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
daaaaa exact! din pacate uneori confund stanga cu dreapta si vezi ce iese… :))
ApreciazăApreciază
Deja te admir ca scrii pe blog, eu nu cred ca as putea-o face. Ca pentru mine e simplu sa vin sa mai imi dau cu parerea pe marginea unor lucruri pentru care n-am facut nici un efort.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc pentru compliment ❤ si stiu sigur ca ai putea scrie, chiar mai mult si mai frumos decat mine 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu, nu cred, si chiar daca as putea n-as avea disciplina ta. Dar esti draguta!
Apropo de scris: ieri tot studiind eu cu lichenul sotului, am dat de un articol f interesant pe blogul farmacistei care se ocupa cu uleiurile, asa ca de azi sotul incepe sa-si „curete” ficatul. Ti-as da link-ul ca sa-l citesti si daca iti place sa-l publici. Si am mai dat de un blog scris de un osteopat, extrem de interesant(blogul, dar si osteopatul, ca e un fost autist), cu multe articole legate de sanatate(despre post, despre lamiia pe stomacul gol: asta o sa o aplic de miine). Si acolo am dat si de un link catre un video al unuia care s-a vindecat de cancer, dar a descoperit cu stupoare ca si-a vindecat si miopia. Trebuie sa ma uit la video, in general imi place sa citesc, dar evit sa ma uit la video-uri, ca-mi iau prea mult timp. Sa-mi spui daca sa-ti trimit link-urile in mp.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Elena poti sa imi trimiti link-urile, poti insa sa le publici si aici, sunt convinsa ca multa lume ar fi curioasa sa le aiba 🙂
ApreciazăApreciază
Asta e cu lichenul, nu atit pentru tratament(al carui efect nu-l stiu), cit pentru introducerea in care explica legatura dintre ficat si piele. http://www.oleassence.fr/le-lichen-plan-traitement-naturel
Si asta e blogul osteopatului, cu articolul care ma intereseaza, dar mai sunt multe f f interesante.
http://conscience-et-sante.com/desencrasser-et-detoxiner-le-corps-grace-au-jus-de-citron/
Si asta-i filmul despre cum si-a vindecat domnul ala vederea, dar nu am vazut din el decit primele 8 minute https://www.youtube.com/watch?v=YLSneGesWto
ApreciazăApreciază
Si uitati ca si pielea are nevoie de post:
http://www.oleassence.fr/pourquoi-faire-cure-de-jeune-mensuel-peau
Asta legat de cei care sunt dependenti de creme de miini sau isi pun tot timpul ceva pe buze
ApreciazăApreciază
elena m-ai imbolnavit cu site-ul osteopatului, am treaba de nu ma vad, dar nu ma pt dezlipi de site, citesc articol dupa articol, toate super interesante
ApreciazăApreciază
si mamaia folosea cenusa. Inmuia carpa si freca oale.
Cand incepea postul (de 4 ori pe an) freca toate oalele si ceaunele si pe interior si pe din afara- sa nu fie spurcate, zicea 🙂
In afara de asta, cenusa de lemn (nu de lemn tratat si nici de plastice, etc) este magnifica in gradina, contra melcilor /parazitilor. Se pune cate putin pe pamant, in jurul plantei, de preferinta sa nu nimereasca fix inainte de ploaie(dar parca am sti ce vine de Sus).
ApreciazăApreciază