Calitatile cenusei

Inca se mai face foc in sobe. Stiu ca am mai scris mult despre cenusa, revin insa cu laude si osanale pentru ca si le merita din plin.

In urma cu cateva luni am pus intr-o galeata de zece litri, cu capac, cenusa. Cata? Cam 2 treimi din volumul galetii. Am umplut cu apa pana sus si am pus capacul. Dupa cateva saptamani am inceput sa folosesc lichidul adunat la suprafata (lesia moarta) ca si detergent universal (amestecat cu apa si 3 picaturi de detergent de vase, intr-un pulverizator), ca si detergent de rufe (2 linguri de detergent de rufe si 50 ml lesie moarta/masina de spalat de 8 kg) si in masina de spalat vase (1/4 tableta de detergent si 50 ml lesie moarta).

Ce am obtinut?

1. Rezultate deosebit de bune: rufele sunt impecabil de curate! Vasele stralucesc! Suprafetele sunt curate si dezinfectate!

2. Economie de bani: folosind doar un sfert din cantitatea de detergent, o cutie de pastile de detergent de vase imi ajunge muuuult si bine!

Pe masura ce se reduce cantitatea de lesie moarta, adaug apa.

Cenusa umeda o scot cu lingura si o folosesc la curatat oale unsuroase sau din cele ce cer calitati abrazive, chiuveta din bucatarie si baia completa: wc, vana, chiuveta, cabina de dus. Cine are pielea mai finuta poate folosi manusi de guma, eu prefer insa sa curat foarte repede ca sa nu-mi expun mainile prea mult la actiunea cenusei umede. Si oricum nu curat cu cenusa in fiecare zi ci numai atunci cand trebuie sa scot artileria grea in prima linie.

11083682_10203676334572933_4512822351959003962_n

Voi aveti experienta cu cenusa?

19 gânduri despre ”Calitatile cenusei

  1. adrianastildeviata zice:

    Bunica mea folosea cenusa la curatatul oalelor. Si in final erau asa de curate! Pe vremea aceea nu cred ca era detergent de vase…
    Eu am curatat in vara gratarul de la aragaz cu cenusa si s-a curatat si foarte repede si foarte bine!

    Apreciază

  2. daniela zice:

    deocamdata, o folosesc la vase, mai precis curatatul lor.sunt fffff multumita.a da, am pus acu o saptamana in jurul copacilor fructiferi amestecata cu ceva pâmant, la gaini amestecata cu nisip sa se „spele” -le-a trebuit ceva timp pana s-au hotarat s-o faca-si mai am trei caladri pline, sa ma-ncumet sa fac lesie.
    acu cu metoda expusa de tine, mi-e mai usor.

    Apreciază

  3. arakelian zice:

    si mamaia folosea cenusa. Inmuia carpa si freca oale.
    Cand incepea postul (de 4 ori pe an) freca toate oalele si ceaunele si pe interior si pe din afara- sa nu fie spurcate, zicea 🙂
    In afara de asta, cenusa de lemn (nu de lemn tratat si nici de plastice, etc) este magnifica in gradina, contra melcilor /parazitilor. Se pune cate putin pe pamant, in jurul plantei, de preferinta sa nu nimereasca fix inainte de ploaie(dar parca am sti ce vine de Sus).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s