O zi din viata lui Gonzales

Incep prin a va spune ca nu folosesc nici un fel de masuratori, fac totul la ochi, le admir pe cele ce reusesc sa cantareasca si sa faca totul mereu conform regulelor, eu nu-s din genul respectiv.

Va arat mai departe cum fac eu si ce functioneaza pentru mine, cu titlu informativ nu pentru a va indemna sa faceti la fel pentru ca sigur ca cele mai bune rezultate sunt cele obtinute cu metode stricte.

Mi s-a cerut pizza pe asta seara si m-am conformat mai ales ca am facut portie dubla si mai am si pe maine o masa asigurata in felul asta.

Despre Gonzales am tot scris in ultimul an de cand il am. Ieri, la amiaza l-am scos din frigider si l-am lasat sa ajunga la (aproximativ) temperatura camerei dupa care am scos o mare parte din el, lasand circa 2 linguri de Gonzales in vasul in care locuieste. Peste cele doua linguri am adaugat niste faina, un pic de apa, am amestecat, a rezultat asta:

g16

am pus capacul inchis ermetic si l-am repus in frigider.

Cantitatea ce-am scos-o inainte, am pus-o in cuva masinii de paine, am adaugat o cana de apa*, am pornit programul de framantat ca sa amestece bine drojdia si apa, apoi am mai adaugat o jumatate de cana de apa* si faina pana cand am obtinut un aluat moale

( * am folosit apa in care am fiert, c-o zi inainte, gnocchi de dovleac)

g15

pe care l-am lasat un ceas, doua la dospit.

Apoi am adaugat o lingura de sare, 2 linguri de ulei si am mai pornit o data programul de framantat.

g14

Pentru ca am folosit doar faina alba, si pentru ca faina alba are valoare nutritiva egala cu aproape zero, am imbunatatit aluatul cu 4 linguri de urzici uscate amestecate cu petale de galbenele uscate si, pentru ca tocmai golesc camara, am adaugat si circa o canuta de seminte de mac.

Dupa framantare am pus aluatul intr-un vas mare de tot, cu capac si l-am lasat in pace pana a doua zi, nu in frigider ci pe masa din bucatarie. A doua zi, cand mi-am gasit vreme de el, cam pe la 11, el se prezenta asa:

g9

L-am pus pe masa cu faina pentru a-l plia. Nu stiu de ce este atat de important pliatul asta dar chiar ajuta! asa ca eu ii ofer 2 plieri facute cu mana mea si 3-4 cand reusesc sa deleg operatiunea🙂

Plierile eu le fac asa:

Pe la 1 am taiat o bucata din aluat pentru a face o placinta, pe plita de fonta si aluatul era frumos alveolat

g6

Seara la 6 am intins doua foi de pizza mari cat tavile de la cuptor si am format doua painici. Am copt mai intai pizzele apoi painicile.

paine
Suna complicat si lung procesul insa chiar nu este. Sau poate m-am obisnuit eu cu el… Oricum mi se pare mult mai practic decat aluatul facut cu drojdie de bere pe care trebuie sa-l cam tii sub ochi si ochii pe ceas. De aluatul cu Gonzales ma ocup cand am vreme. Si daca azi ii sare randul nu are nimic, il bag la frigider si-l coc maine🙂❤

De ce am folosit faina alba ma intrebati?

In primul rand, la magazinul de langa noi se gaseste un singur fel de faina integrala care in fapt nici nu este altceva decat faina alba la care au adaugat cativa pumni de tarate macinate. In al doilea rand, faina integrala este scumpa! Asa ca am optat pentru varianta de faina alba cu imbunatatiri.

34 thoughts on “O zi din viata lui Gonzales

  1. am facut si eu paine cu maia, insa imi iese o coaja foarte, foarte tare; am facut si chifle si sunt tari ca piatra; voi ca aveti mai multa experienta in a lucra cu maia, aveti idee de la ce o fi?
    Maiutza mea are vreo 2 luni si cand o pun la treaba nu ma zgarcesc, dintr-un borcan de 800gr, pun apoape tot, scot doar 2-3 linguri….; e adevarat ca nu am pus niciodata ulei, doar faina, apa si sare
    please help, ca parca nu ma lasa inima sa trec iar pe drojdie

    Apreciază

  2. Pt chifle, eu le dau forma si apoi le las inca 15-30min la crescut, acoperite cu un prosop umed, sau le umezesc si bag in cuptorul fierbinte. Dar conteaza si cuptorul, daca e genul care usuca(ca al meu), fa aburi in el. Eu am in cuptor 3 recipiente mici din ala de creme brulee cu apa fierbinte ce fac aburi, si coc chiflele 20-25min la 240gr, dar ar mai trebui inca 3🙂 .
    Dar marea diferenta o face cand adaug … cateva linguri de unt

    Apreciază

  3. Si mie imi iese coaja cam tare, dar mincabila, am incercat cu aburi si umezit, dar nu se vede diferenta. Cum scot piinea din cuptor o invelesc intr-un servet ca sa se raceasca. Intr-o vreme o ungeam cu apa cum o scoteam din cuptor si intr-adevar se mai inmuia . Nu-i rea nici asa tare. Insa chifle ca alea de la brutarie nu-mi ies niciodata.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Am scos si eu maiaua din frigider si o sa fac o piine fara sa cintaresc( prea mult, adica doar faina ca sa stiu cam cite sute de grame pun). Ii admir pe cei care fac fara cintar.
    Eu de citeva luni pun tot timpul mac , parca ii da un gust mai bun si mascheaza culoarea mai inchisa a piinii data de faina integrala, asa ca le spun copiilor ca-i piine aproape alba, dar din cauza macului e mai negricioasa, deci am reusit sa-i fac sa manince piine de-a mea.
    Tare as vrea sa stiu sa fac piinici cum se gasesc in Germania, brotchen. Oare au unt si de-aia sunt asa bune?

    Apreciază

  5. Arakelian, Elena, mersi mult de tipsuri, o sa ii pun si eu unt sa vad ce da. Si da, e posibil sa si fie de la cuptor, ca usuca mult, dar totusi nu cred sa fie doar din cauza cuptorului, cred ca pe undeva imi scapa mie vreo etapa, ori nu framant suficient (maxim 10 min pe ceas), ori nu stiu… Oricum urmatoarea data viitoare incerc si cu unt, si cu aburi, vedem ce iese, daca imi ies tot tari de pot sparge capul vecinilor, ma las de meserie si fac ca si pana acum cu drojdie🙂

    Apreciază

    1. eu am renuntat la drojdie ca mi se pare scumpa, 25 centi un cubulet🙂
      Si eu am scula care framanta, si am lasat si mai mult de 10minute, asa ca nu e de la durata de framantare.
      Plierile sunt importante, nu le fac suficiente la chifle, ca uneori ma grabesc (hahaha) si mai nasol este cand nu las aluatul suficient la dospit ( sa isi dubleze volumul).
      Dar mie cuptorul imi usuca rau, acelasi procedeu la cuptorul vechi nu iesea asa de uscate. Actualul cuptor are un colt unde nu izoleaza ibne si vad cum ies aburii (in bucatarie e frig asa ca e usor de remarcat asta).

      Adauga o bucatica de unt – si vezi ce iese.

      Apreciază

  6. uite ca asta am uitat sa fac ultimile dati…Gospodina Bubulina de mine🙂
    sambata fac pun unt, fac plierile, pun vase cu apa in cuptor si fac si vreo 10 minute de meditatie🙂, doar doar o iesi mancabila si a 2-a zi nu doar in prima, cat sunt calde

    Apreciat de 1 persoană

    1. miezul e moale si la mine,dar coaja e nu doar tare, ci foarte tare, nu crocanta, e tare ca piatra, mai ales a doua zi, si mai ales la chifle; nu stiu cauza, dar mai incerc sa vad ce da, si cu unt, si cu plieri si cu aburi si cu descantece, cu de toate…..
      nu avem nici noi problema cu coaja, atat timp cat poate fi rupta cu dintii, duminica am incercat sa mananc o chifla, a trebuit sa o rupa barbatu’ in doua ca eu nu am avut putere, iar de mestecat….well daca mai mananc des chifle din astea facute de mine cu maia sigur voi avea musculatura foarte dezvoltata in zona maxilarului

      Apreciază

    2. Nu, nu te dai mare, ca eu tot ma uit la piinile tale si ma minunez ce bine arata! Ale mele nu-s asa frumos crescute, sau se crapa pe altundeva, nu pe crestaturile mele, partea care vine in contact cu pietroiul(e pietroi, ca-i greu tare, imi rup spatele tot mutindu-l din cuptor afara si inauntru) de copt e arsa.
      Am remarcat ca vasele cu apa scad temperatura din cuptor sau acumuleaza ele caldura, eu am doar unul micut pe care l-am umplut cu pietre de la mare , peste care torn apa fierbinte cind bag piinea la copt, dar cind l-am uitat inauntru si am pus prajitura la cuptor, prajitura nu s-a copt ca de obicei.

      Apreciază

  7. si ale mele sunt cu coaja tare, dar mancabile. Eu vreau coaja subtire subtire!! si moale moale, ca alea de brutarie.

    PT a nu crapa piinea, e nevoie de un crestat mai adanc. Si mie imi crapau pe lateral – apoi am vazut ca daca crestez in sange, mai adanc dar si din laterale fix inainte de a da la copt, nu mai crapa.
    A, si da, ai dreptate, vasele cu apa multa scad temp., eu le pun de la inceput, si umplu cu apa calda de la chiuveta, pana se incinge cuptorul piinea formata mai creste in tava, apoi o crestez si o var inauntru. La carte scria ca pt abur tin vasele/tava acolo si doar stropesc cu apa sa se faca aburi si inchid repede cuptorul, eu pun oleaca de apa fierbinte si se evapora repede, pana termin de copt chiflele s-a dus tot.

    Apreciază

  8. Mi-am adus aminte de o metoda de copt piinea pe care o aplicam acum citiva ani cind am inceput sa fac piine: in cratita. Asa nu conteaza ca usuca sau nu cuptorul. Stiu ca imi ieseau piini bune, dar nu imi mai aduc aminte ce coaja aveau. Am invatat asta de aici http://www.cfaitmaison.com/pain/pain-cocotte-levain.html
    Si pe blog mai sunt multe lucruri interesante, tin minte ca il consultam des acum citiva ani.
    Multumesc de sfat, e drept ca eu crestez adinc, dar nu pe laterale, cum coc azi o piine o sa vad daca merge sau nu.

    Apreciază

  9. am facut cele mai fragede chifle cu maia!!
    Neaparat sa scriu aici pasii ca uit, ca lasa ca vin aici repede sa gasesc cum fuse :)))
    1. maia, faina, apa, amestecat 2 min , lasat 30 min
    2. pus sare si un rest de unt si am faramantat aseara 15min (la robot)
    3. infainat bine, pus stergar gros, si lasat sa creasca pana dimineata (am 15-17 gr in bucatarie)
    4. dimineata (pe la 10!, dupa piata) am inhatat aluatul: dublat; rasturnat aluatul pe blat cu faina
    5. apasat oleaca cu miinile sa isi revina din volum, si impartit chiflele (micute, cat pumnul Marei)
    6. fiecare chifla am modelat-o, de 3 ori, rand pe rand. Miscarile sunt ca cele de facut stretching la piine, adica intins marginile si ascuns dedesupt
    7. intre modelari am lasat 5-10 min odihna. Odihna a fost acoperite cu folie sa nu se deshidrateze (desi la final mi s-a acrit de folie si am pus prosop ud peste)
    8. pus in tava si cu tot cu prosop ud am pus la cald 15-20min sa mai creasca
    9. cuptor la maxim: 240gr. Copt 12-13 min, tava pusa sus.
    10. maaaancaaaat haplea haplea. Atentie, cele care au fost oleaca arse s-au intarit acolo.

    Apreciază

      1. Eu folosesc uneori la prajituri unt de cocos in loc de unt…dar nu stiu la piinici ce gust le dau. Poti incerca untura de porc(cica nu-i asa nesanatoasa cum ni se prezinta).

        Apreciază

      2. incearca cu putin ulei. Eu am pus cam 20-30gr unt (poate 50…) deci poti pune echivalentul la ulei.
        Pe de alta parte, daca voua va place coaja, nu ai ce sa mai schimbi la reteta, noi astea doua dame nemultumite mai incercam sa scapam de coji😀

        Apreciază

    1. Felicitari!! O sa incerc. Dar eu patesc des cu piinile mele ca sunt suprafermentate, n-ati patit niciodata!? Cind le crestez se dezumfla si in cuptor nu mai cresc cit ar trebui. Poate folosesc prea multa maia.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s