Hai sa vorbim despre bani

bani

In primul rand vreau sa va amintesc ca gasiti Foile de lucru – Buget pentru anul in curs AICI. Eu tocmai am printat formularele pentru luna martie. Cu calendarul in fata voi compune bugetul pe luna martie. Daca credeti ca e o munca plictisitoare dati-mi voie sa va spun ceva:

ABIA ASTEPT SA FAC BUGETUL PENTRU LUNA URMATOARE

NU M-AS MAI INTOARCE LA SISTEMUL DE DINAINTE PENTRU NIMIC IN LUME

Acuma ca am clarificat asta, sa va spun cum sta treaba pe februarie:

– scriu cu fala c-am reusit sa ma incadrez SUB suma propusa la categoria mancare/igiena. Am prevazut EUR 200,00 din care am cheltuit EUR 151,00 sigur ca m-a ajutat si faptul ca februarie e luna scurta

– categoria cu suma cea mai mare luna asta a fost „Diverse” – doctori EUR 60,00 si altele cu EUR 118 in care intra si un ham pentru Sally si cheltuielile pentru convertirea carnetului de conducere

– la categoria „Divertisment” nu s-a schimbat nimic, abonamentul de EUR 25,00/luna putand fi anulat doar din aprilie, bine si asa, am facut deja toate demersurile, asteptam cu drag sa ne taie conducta

– la categoria „Transport” incep sa se contureze unele succese. Am comparat mai multe asigurari pentru masina (a noastra expira in martie) si ne-am decis pentru una cu limita de km/an (8.000). Asta si faptul ca ne-au incadrat intr-o categorie mai „blanda” ne aduce o economie de EUR 150,00/an

Despre categorii, mai pe larg, am scris AICI.

Dupa cum am mai scris, din noiembrie am inceput sa taiem scurt bugetul alocat alimentelor. Am avut mereu (sau aproape mereu) legume in meniu dar din cele ieftine (varza de ex.) si, la fructe, ne-am orientat spre cele ieftine (adica mere si cateva, putine, citrice). Am facut toate astea cu un scop: acela de a crea un fond de urgente! care pe 1 martie, va fi ajuns la cifra pe care mi-am propus-o. Fondul acesta nu este unul de supravietuire ci pur si simplu o suma de bani pe care o am permanent in cont, in caz de Doamneferisiaparasipazeste!

De ce am facut asta?

Pentru ca am decis sa urmez CEI SAPTE PASI pentru platirea datoriilor inainte chiar de a le face (pentru cei ce au deschis televizorul mai tarziu – asteptam un credit pentru o casa)

In orice caz, pasul numarul 1 este sa pui de-o parte, pentru urgente, o suma, Dave Ramsey recomanda 1.000 de dolari. Banii astia nu au alta menire decat sa ne tina la suprafata in caz de „inundatii”. Care inundatii trebuiesc definite clar si ele. Dar asta in episodul urmator 🙂

Mai departe, am creat un plan pentru a plati masina dat de curand posibil (Septembrie 2016) pentru ca pasul numarul doi este cel la care se platesc toate datoriile in afara de casa.

La pasul trei se vorbeste despre consolidarea Fondului de Urgente de la primul pas. Noi asta o sa-l sarim pentru ca avem deja „perna” respectiva.

Ma opresc aici cu pasii si o sa-i documentez pe masura ce devin de actualitate, adica peste circa 2 ani cand masina va fi platita.

Ahoi!

18 gânduri despre ”Hai sa vorbim despre bani

  1. iulia Be zice:

    azi a fost si la mine zi de calcule de sf de luna si la mancare sunt cu 50euro sub ce imi propusesem; ma bucur tare desi sincera sa fiu nu am facut eforturi mari, insa rezervele de prin congelator si-au spus cuvantul….mai am cateva, pe care insa nu tin sa le consum neaparat in martie, gen vinete coapte, ca pana s-or face alea noi sigur voi mai pofti la cate o salata
    ham nou i-am luat si eu lui tache 🙂 ca a crescut si ala de pisoi nu-l mai incapea, plus mancarea speciala, insa vreo 3 luni de acum incolo sunt aposto….sa vedem pe cine mai induplec sa imi dea adresa sa fac comanda de client nou cu 20% reducere :)))))))))
    la mine rubrica cv variabile a mai sus nitel decat ma asteptam, dar asta ca nu am anticipat eu corect niste plati

    Apreciat de 1 persoană

  2. Simona zice:

    Imi place. Si noi platim creditul cu pasi mai rapizi renuntand la altele, dar se merita pentru ca suntem cu circa 2 ani plata in avans. Recunosc am redus drastic bugetul pentru haine si pantofi noi pentru ca devenisem (eu) shopaholic acum vreo 2-3 ani! Problema vazuta, recunoscuta si remediata! Am Gutscheine inca primite de craciun de la magazinul meu favorit pe care le pastrez pentru niste haine de primavara. Inainte deveneam nervoasa daca nu le cheltuiam in cateva zile! 26 februarie si am reusit sa raman cu mult mai mult in cont decat anul trecut pe vremea asta desi cheltuielile au fost mai mari.

    Apreciat de 1 persoană

  3. simplitaly zice:

    Eu abia recent am inteles ca scopul unui buget nu este sa tragi linie si sa-ti RAMANA bani ci sa tragi linie si sa-ti dea zero. Pentru ca asta inseamna ca ai dat fiecarui ban un nume si un scop in viata. Tocmai am terminat de scris bugetul pe martie, mi-a dat zero 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  4. arakelian zice:

    La mine:
    -bugetul de mancare s-a dezechilibrat in februarie – am dat gata stocurile…
    -am redus niste facturi: prins oferta la electricitate, inchis un abonament mobil, niste servicii medicale
    -mie imi place sa ies cu ceva in plus, nu pe 0. Ce ramane se duce in borcanul pt Tenerife.
    Despre abordarea creditului, sunt mandra de tine! Da, e important de facut plati anticipate – eu am achitat ipoteca tot asa, mai devreme, si am acum un mic avans de…inca una… dar tre sa studiez bineBine si sa investesc cu cap.

    Apreciază

  5. Lela zice:

    De la 1 martie am si eu pus la punct controlul mai amanuntit al cheltuielilor!Pana acum am tinut o „contabilitate” primara, de luna care vine am de gand sa duc sistemul la un alt nivel, mai amanuntit!Singura reducere la nivelul cheltuielilor a fost la pachetul internet&mobile&fix, de la 90 euro/luna la 75 euro!

    Apreciază

  6. arakelian zice:

    Eu am mai mari cheltuieli optionale (facturi la mobil, net, transport, restaurant etc) decat cheltuielile vitale (mancare, gradinita copil etc). Asa ca am facut analiza si reduceri la aceste cheltuieli optionale (dupa ce am . identificat si inghetat cheltuielile vitale si inteles ca sa le atac e o greseala).

    Si inca o remarca personala. : dupa ce am fost f. stricta la cheltuieli si stat si verificat in detaliu fiecare bon (cativa ani), acum am lasat buget si am sume la nivel inalt: 400 euro pe luna mancare, 400 pt facturi, 870 pt casa, 200 pt cheltuieli aleatorii (doftor, cadouri etc) , 400 rezerve etc. Mi-e mai simplu si relaxant asa.

    Apreciază

Lasă un comentariu