Tre’ sa avem o discutie serioasa

Da da eu si cu tine.

Am terminat lucrul relativ tarziu azi si m-am bucurat cand am vazut ca afara se intuneca, am mai tras matza de coada pana s-a facut bine intuneric si-am zis Ole! Ce „pacat” ca e-ntuneric ca (cica!) acuma nu pot merge-afara sa-mi fac exercitiile.

Noa bine, treaba-i oabla pan-aci.

Mi-am amintit insa o intrebare ce mi-a pus-o psiholoaga mea candva, cand eram cu nervii tristi: „Faci sport?”

Si inca una, cea pe care mi-a pus-o doctorita de familie cand am mers la ea ca eram constipata: „Faci sport?”

Apoi mi-am amintit de cursul „Invata cum sa inveti” in cadrul caruia ni s-a explicat importanta sportului in mentinerea si imbunatatirea capacitatilor mentale. Mai exact cum ca hipotalamusul, chiar si la varsta adulta sau inaintata, formeaza neuroni noi cu conditia ca… exact! sa facem sport.

Si-am avut o revelatie!

Nu putem sa ne permitem sa nu facem sport!

Vrem oase sanatoase? Sport! Vrem viata activa? Sport! Vrem sa ne reducem riscul de dementa la batranete? Sport! Vrem sa facem caca glorios? Sport! Sa fim mai putin tristi? Sport! Sa avem o piele frumoasa? Sport! Sa fim destepti? Sport! Etc…? Sport!

Nu stiu daca toate drumurile duc la Roma. Nu-s chiar sigura. Dar stiu sigur sigur sigurissimo ca absolut toate drumurile spre o viata decenta trec prin sport.

Am vorbit de curand cu o prietena-psiholog de meserie, despre situatia unei cunostinta ce s-a imbolnavit de depresie. Nu ca barfa ci ca si cerut sfatul in legatura cu cum as putea-o sprijini. Si ea mi-a spus: „Nu e de mirare ca s-a imbolnavit la ce stil de viata are!”.

Deci da, multe din suferintele noastre, chiar foarte multe, sunt legate de stilul propriu de viata. Stil de viata ce nu ne e scris in frunte la nastere ci pe care il invatam de la parinti si pe care apoi, mai incolo-n viata, putem sa-l modelam dupa cum avem nevoie in caz ca am decis sa nu urmam poteci batute.

Am fost tentata sa scriu ca „nu vreau sa par o placa stricata ce repeta la infinit aceeasi bucata de cantec” dar as fi mintit. Aspectul in discutie este mult prea important ca sa-l minimizam sau sa-l ignoram. N-am fost facuti sa stam cu fundu-n scaun. Am fost creati sa fugim unii dupa altii sau unii impreuna cu altii. Asa ca inactivitatea este impotriva naturii noastre. Si ne imbolnaveste.

Sportul este pentru toti. Nu trebuie sa ai bani ca sa faci sport. Nu trebuie sa ai spatiu. Nu trebuie sa investesti bani in instrumente pentru sport. Nici macar in pantofi de sport. Pentru orice situatie de viata exista exercitii ce se pot face. In orice situatie de viata! Si sportul nu e un lux. E o necesitate vitala.

Acuma daca-mi spui ca esti 100% motivata si-ti iei adidasii si iesi la fuga timp de-o ora si te intorci stoarsa si apoi stai in casa 3 zile cu febra musculara sa stii ca ma supar si sunt in stare sa nu mai vorbesc cu tine!

De ce?

Pentru ca noi nu ne auto-sabotam. Noi nu facem lucrurile la heirup! Le facem cu capul! Luam agenda sau calendarul si notam exact ziua si ora la care incepem sa facem exercitii. Adica acuma, imediat! Si incepem cu 15 minute, nu mai mult! Cu exercitii care ne plac, care nu ne sperie si nu ne omoara. Ne intindem, rotim genunchii, ne aplecam, dam din maini… Si maine iar tot numai 15 minute si candva, dupa cam o luna de exemplu, o sa stim, o sa simtim c-a venit momentul sa ridicam durata si complexitatea exercitiilor.

Si apoi ai doua variante:

1. Sa mergi la sala

Avantaje:

– antrenor la dispozitie
– aparate la dispozitie

Dezavantaje:

– Pretul abonamentului
– Pretul transportului de la si pana la sala
– Transpiratul acolo unde au transpirat si altii
– Necesitatea de a achizitiona haine si pantofi speciali pentru sport
– Bagat hainele transpirate in geanta

2. Sa faci acasa

Avantaje:

– Costuri zero in cazul in care decizi sa folosesti video-antrenamente gratuite (de pe youtube de exemplu)
– Nu iti trebuie nici un fel de haine sau pantofi (eu in casa ma antrenez desculta), cel mult un sutien de sport in caz ca ai sani generosi
– Flexibilitate totala a orarului – faci cand vrei tu

Dezavantaje:

– lipsa aparatelor de sport care insa poate fi compensata intr-o oarecare masura prin folosirea mobilei (scaun de exemplu)
– lipsa antrenorului – ai nevoie sa inveti si sa te concentrezi sa faci exercitiile foarte corect, o oglinda sau o suprafata in care ti se reflecta imaginea pot fi de mare ajutor

Nu exista „nu am timp”! Pentru tine, pentru sanatatea si pentru calitatea vietii tale nu trebuie sa ai timp ci sa iti faci timp!

Nu exista „nu am chef”! Ai cumva chef sa fii bolnava, trista, constipata si cu neuronii morti?

Nu exista „nu am bani”! Fa acasa, exercitii fara nici un fel de aparate sau instrumente, cauta pe youtube „body weight workout”.

Nu exista „nu am spatiu”! Alege exercitii pentru care nu ai nevoie de spatiu. Genuflexiuni de exemplu. Urca-te-mpicioare pe un scaun si da-te jos urgent. Repeta pana cand incepi sa gafai.

Nu exista „nu sunt motivata”! Lasa-n colo site-urile si discutiile despre gatit sau filme. Aboneaza-te la site-uri despre exercitii fizice. Urmareste antrenamente pe google. Pofta vine privind.

Nu nu nu nici o scuza nu tine! TU meriti sa stii ce poti! Sa vezi ce poti! Sa faci cat poti!

In caz ca te intrebi: da, am facut azi nivelul doi din 6 Weeks 6 Pack.

Si da, am transpirat la greu. Si-apoi am fost mandra de mine. Si-n gandul meu vorbeam eu cu mine si cu Jillian: „Progresez baby!” 🙂 Incet si cu rabdare ❤

13 gânduri despre ”Tre’ sa avem o discutie serioasa

  1. Lela zice:

    Vaiii, intr-adevar se putea scrie coment doar daca cineva avea cont google!Am remediat!!!Merci mult ca m-ai atentionat!!!!
    Pup mare!!!!
    Sorry ca sunt off topic!!!
    La capitolul gimnastica am nevoie se un sut zdravan in fund ca sa incep, in ultimul timp am fost o lenesa incurabila!!!!Shame on me!!!

    Apreciat de 1 persoană

  2. arakelian zice:

    eu cand nu reusesc sa imi fac minimum de exercitii (nu fac multe, deseori nici 10 min) compensez cu mers pe jos si rapid: cobor mai repede din mijloc de transport sau am venit tot drumul de la munca acasa, pe anumite portiuni am alergat (6km) – pana simt ca nu mai am suflu.

    Apreciază

  3. Claudia zice:

    Mie imi repeta doctorita de familie la fiecare vizita: „Bei apa? Trebuie sa bei mai multa apa, nu ceai, nu suc, apa plata.” 🙂 Ceea ce am si facut.
    Iar datorita tie sunt motivata sa fac sport.
    De cand cu inotul, nu mai fac decat o data pe saptamana antrenament cu Jillian. Daca te intrebai, inca nu am invatat sa inot, dar am trecut de panica de apa, ma sperii mai rar si mai putin.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu