Simona: „La noi se mananca in weekend pe comanda, in cazul in care imi place mie comanda 🙂 Duminica e in general ziua in care jumatatea mea are voie sa isi exprime dorintele culinare si apoi sa ma ajute sa le pun in practica. Astazi si-a dorit „Kartoffelpuffer”, care sunt niste chiftele de cartofi simple. Reteta mea s-a dezvoltat de-a lungul anilor si difera de la sezon la sezon. Azi am luat niste cartofi, vreo 5 morcovi, 3 cepe si cativa catei de usturoi. Cartofii si morcovii auf fost dati pe razatoare de catre sotul meu (el a vrut, el sa sufere), ceapa am taiat-o marunt, usturoiul l-am dat prin presa.
Cartofii i-am mai stors odata cu mana si apoi am amestecat totul cu sare, piper, vegeta, chimion, cimbru si patrunjel, 3 oua si cateva linguri bune de faina.
Chiftelele sunt destul de subtiri ca sa se prajeasca bine in ulei. Le puteti face si in cuptor, sunt sigur mai sanatoase fara ulei. dar noua nu prea ne plac (am incercat).
Am avut ca si garnitura salata de fasole alba cu ceapa, de data asta cu ulei de masline deoarece nepoata noastra nu mananca ulei de seminte de dovleac, alioli (maioneza cu usturoi), apfelmus si preiselbeerenmarmelade. Gusturile sunt diferite, in general fac si salata verde, dar azi nu am mai avut acasa.
Am vrut sa fac si poze cu victimele pe farfurie, dar nu am avut nici o sansa cu flamanzii mei. 🙂
De data asta nu a aterizat carne pe masa, dar promit sa nu mai dureze mult pana la urmatoarea friptura…da Carmen, friptura aia pe care am promis sa o fac!”
Carmen: „Sigur o sa le fac si eu, mersi Simona ca mi-ai amintit de ele. In mod traditional se servesc cu Apfelmus (spuma de mere), deci iar oc ombinatie de sarat-dulce, preferata mea! PS Stiu sigur ca Mirjam nu razuieste cartofii pentru reteta asta ci ii macina cu robotul. Mi-o spus mie, personal. Sper ca n-o fost un secret. Ca dac-o fost acuma nu mai e…”
deci e mancare nemteasca!! Eu fac doar cu cartofi, nu stiam ca merge si morcov/ceapa/usturoi – la noi i se spun tocinei bucovineni.
ApreciazăApreciază
din cate stiu nordul bucovinei a fost sub ocupatie austro-ungara. Bucataria fostului imperiu austro-ungar este de origine boemiana. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ok..deci cuvantul asta ” preiselbeerenmarmelade” este numai bun de pus la jocul ala daca va mai aduce aminte „spanzuratoarea”!!!
Chiftelutele astea vor fi executate in curand si-i multumim Simonei de reteta si poze!!!
O saptamana faina tuturor fetelor!!!
Kisses!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Lela de ce la tine pe blog pot comenta doar cei care au cont pe google?
ApreciazăApreciază
Nu cred!Stai asa ca ma uit acum!
ApreciazăApreciază
Ma bucur ca va plac! Arakelian, eu vara pun si praz cand am in gradina. In principiu poti sa pui ce ai pe acasa!
ApreciazăApreciază
Azi am mancat vreo 3 chiftele ramase asa reci. Sunt super bune. Cand stateam in Muntenegru odata pe luna colegii nostrii comandau chiftele si faceam cate 40-50 sa ajunga pentru toti! Vremuri faine!
ApreciazăApreciază
Stiu ca si reci sunt bune! De fapt eu le prefer reci. Le numesc „hamburgheri” ca sa le fac mai atractive publicului larg hihi
ApreciazăApreciază