Cum sa-ti inveti cainii sa nu iasa din curte

Singurul mod in care cainii invata in mod eficient este joaca. Asa ca fiecare din cei doi caini ai mei are o jucarie – cate o minge. Una mica pentru Lia si una mai marisoara pentru Sally.

Eu arunc mingile si ele mi le aduc.

Lasam poarta deschisa. Ne jucam si hopsala ca mingea aterizeaza dupa nivelul portii. Ele se pornesc sa fuga dupa ea si, in momentul in care ajung la linia imaginara a portii eu spun cu voce foarte decisa NU! Vocea ata de decisa si de tunatoare incat ele raman impietrite. Daca totusi trec peste NU-ul meu merg dupa ele si le cert. Apoi, de cum intra iar in curte, le laud si continuam sa ne jucam.

Lectiile astea se invata si apoi se exerseaza la distanta de cateva saptamani, apoi la distanta de cateva luni.

Ce nu fac?

Nu ies eu afara din curte si le chem ca sa le cert de ce au iesit. Asta este un joc psihologic pe care cainii nu il pricep si eu vreau sa aiba incredere ca atunci cand zic NU e nu si cand zic Hai e hai.

Bineinteles ca daca altcineva se joaca cu mingea si le da permisiunea sa iasa din curte ele vor iesi. Dar asta se intampla foarte rar si atunci problema este de comunicare la nivel uman.

Cainii nu sunt roboti deci totusi se mai intampla ca Lia sa fie curioasa si sa mai paseasca afara dar intervin scurt si sunt linistita stiind ca ele nu ies din curte chiar daca poarta este larg deschisa.

Cand vine vorba de educatia cainilor, problema cea mai dificil de rezolvat este comunicarea si cooperarea intre oameni. Asa ca daca stabilesc o regula pentru caini (si fac asta doar pentru a le stii in siguranta), insist si explic tuturor ce si de ce se face.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s