Pörkölt. Gulasch. Spezzatino. Tocana de carne – This is how I do it

Am avut oaspeti ieri asaca am anulat ceea ce aveam planificat in meniu. Cum asta seara suntem invitati la cina se anuleaza si programarea pe azi. Ceea ce e bine, nicidecum rau. Planificarea meniului nu obliga la nimic, este doar orientativa.

Cum oaspetii nostri sunt fiecare cu preferintele lui – unul nu mananca aia, celalalt nu poate sa vada ailalta, plus ca ceeea ce mancam noi nu este chiar pe toate gusturile, mi-a venit o idee citind ceva de curand, pe net: sa ma gandesc si sa aleg 2 feluri de mancare pe care sale fac mereu cand am oaspeti. Ceva ce sa placa tuturor.

Deocamdata am decis felul de mancare pentru carnivori:

TOCANA DE CARNE cu garnituri de cartofi fierti sau galuscute de faina

De ce tocmai asta?

Inca nu am auzit pe nimeni sa spuna ca nu-i place. Se poate, chiar este recomandat! sa fie facuta cu o zi inainte pentru a da timp aromelor sa se intrepatrunda.

Cum o fac eu?

Ingrediente:

1 kg carne de porc
8-900 g ceapa sau ceapa si praz
1 lingura boia de ardei dulce
5 linguri ulei sau 2 linguri de untura de porc
sare/piper
doua foi de dafin

Toc ceapa (sau ceapa si prazul) si le calesc bine in ulei. Cand incep sa-si schimbe consistenta si culoarea adaug carnea taiata in cuburi si pun capacul. Dupa un minut – doua ridic capacul si invart. Repet operatiunea pana cand carnea se deschide la culoare. In acest moment adaug boiaua de ardei si celelalte condimente, acopar cu 3 cani de apa si las la fiert mult si bine, mai adaugand apa din cand in cand. Pentru a sari peste „mult si bine” si peste adaugatul apei, prepar tocana in oala sub presiune. Pentru a controla daca este gata gust carnea.

Ies 6-7 portii generoase.

Sosul ce ramane dupa ce se consuma carnea il folosesc apoi la macaroane – alte 2 portii – in total 8 portii de mancare.

Ca si garnitura se preteaza orice nu numai traditionalii knödel, galusti de faina sau cartofi. Eu prefer sa incing in sos bucati de paine proaspata.

Pofta buna.

pörkölt

8 gânduri despre ”Pörkölt. Gulasch. Spezzatino. Tocana de carne – This is how I do it

  1. arakelian zice:

    imi place ideea de a avea o lista cu meniuri pt musafiri; un fel de atuu de scos din maneca, exersat si de incredere. Eu am pe lista asta cateva salate/tartine care merg mereu: hummus (fac mai mult si excesul congelez) si tabouleh (salata de bulgur si patrunjel si rosii si menta). La cei ce vin din Ro le fac carbonade (un fel de mancare local) iar la cei de aici le faceam … peste la gratar – dar acum ni s-a stricat gratarul si altul nu as mai lua … si cum peste prajit nu fac … trebuie sa gasesc aaaltceva!

    Apreciază

    • simplitaly zice:

      inca mai lucrez la proiectul asta. Tocana de carne nu are gluten si nu contine nici un fel de lactate. La fel e si chili con carne, cred ca il declar numarul doi pe lista de mese carnivore. Inca mai clocesc la cea vegetariana.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s