Top 10 lectii invatate de la viata (prima parte)

Iti amintesti c-am scris candva despre LECTIILE INVATATE DE LA PISICI si despre cele CELE INVATATE DE LA CAINI?

Azi vreau sa-ti scriu despre lectiile ce le-am invatat in astia 40 de ani de existenta pe pamant, de la viata, de la oameni, despre viata, despre oameni si despre mine insami.

1. Am invatat SA NU MA GRABESC. Sa nu alerg, sa nu ma strofoc. Am invatat ca daca pierd autobusul asta, vine altul. Si daca nu vine altul o iau la pas pentru ca „mersulpe jos face piciorul frumos”. Am invatat sa nu ma grabesc cand stau la coada, sa-i las pe altii inaintea mea. Sa nu ma grabesc cand stau fata in fata cu alti oameni, la magazin sau la doctor, indiferent, imi fac vreme sa ofer si un suras chiar daca in unele parti ale Romaniei un suras mai este considerat ca fiind echivalentul unei incercari de flirt. Who cares? Am invatat sa nu fug decat in doua situatii precise: cand fac exercitii cardio si cand fac curat. Sunt unicele situatii in care am voie sa ma grabesc, sa transpir si sa ma incrunt. Pentru toate celelalte lucruri in viata este timp. Si daca nu este timp ni-l facem. Pentru ca doar slugile alearga si se grabesc, regii au timp.

2. Am invatat ca, CEEA CE MA ENERVEAZA LA ALTII EXISTA, in stadiul de „negat” si „neacceptat” IN MINE INSAMI. Nu la indigo si nu la scara de 1:1. Usor modificat, doar intr-atat incat sa-mi fie greu sa observ unde si cand fac/am facut exact acelasi lucru ca si cel pe care il acuz la altii. Fenomenul se cheama proiectie psihologica si este foarte frumos descris AICI si AICI. Asta inseamna ca toti cei ce vor sa se lupte cu mine, in realitate lupta impotriva lor insisi si vad in mine propria lor proiectie. La fel si eu, ma scandalizez vazand la altii propriile mele scandaluri interioare, trecute sau prezente. Cand reusesc sa admit si sa accept ca ceea ce vad in altii este prezent in mine, reusescsa merg mai departe, sa repar ce pot si sa arhivez file-ul respectiv acolo unde ii e locul, in sertarul cu „impacare”. Si de aceea, cea mai buna alternativa este sa tin ochii larg deschisi si sa merg pe drumul meu, fara sa-mi pese de ce zice X sau ce gandeste Y despre situatia mea sau despre modul in care decid sa imi traiesc viata pentru ca ce-i pasa stejarului ca mistretu’-si scarpina spinarea de scoarta sa?

3. Am invatat SA IMI CONCENTREZ ATENTIA SPRE CEEA CE VREAU SA DEVIN. Asta inseamna sa ma inconjor cu oameni care pentru mine inseamna calitate. Si nu ma refer la studii sau la bani, ci la structura lor interioara, la ritmul lor de a trai si de a se dezvolta. Nu-i exclud nici pe ceilalti din viata mea dar le ofer mult mai putin timp si spatiu in existenta mea. Da, sunt de acord ca de la oricine se poate invata ceva. Clar! Fiecare are (macar!) un fel de inteligenta si fiecare a avut experiente de viata pline de invataminte blablabla. I want the best! Vreau solutii nu explicatii! Vreau in jurul meu oameni care deschid drumuri, care vad dincolo de imagini si aud dincolo de cuvinte. Care nu se multumesc cu „asa e viata…” ci iau viata si-o intorc pe dos si-o storc de ultima picatura de iubire si-o impart in lume. (Da, vad c-ai inteles ca scriu despre tine! 🙂 ) De aceea fac eforturi, da, chiar fac eforturi, sa ma tin departe de barfe, de vorbit de rau, de bagat nasu-n oala altora, de curatat ouale altcuiva. Pentru ca exista o diferenta intre:

a) „Ai vazut ce i s-a intamplat lui X (situatie delicata) si cum a rezolvat problema?”

si

b) „Ai auzit ce-o zis X? Cine se crede? Clar ca i s-a intamplat pocinogul…”

vezi diferenta?

Da, din a) invatam ceva dintr-o situatie traita de altcineva fara sa judecam persoana sau evenimentele. Din b) insa nu facem altceva decat sa ne alimentam propriile angoase.

Vreau oameni din categoria a) in jurul meu. Pentru ca nu pot invata de la gaini cum sa fiu vultur..

4. Am invatat SA FIU EU PENTRU MINE CEEA CE ASTEPT DE LA ALTII SA FIE. Societatea ne-a educat ca avem nevoie de o persoana X in viata noastra, care sa se comporte conform unei scheme Y ca noi sa putem sa ne dezvoltam sanatos si armonios. Si asa o fi, nu spun nu. Spun insa ca, atunci cand cineva a esuat in a-ti fi prieten, frate, var de-al doilea, vecin adica nu a facut ceea ce te astepti tu de la un prieten/frate/varde-aldoilea/vecin sa faca, poti si chiar trebuie sa iti oferi TU ceea ce nu au putut sa-ti ofere EI. Adica nu te-au laudat? Vorbeste tu cu tine si lauda-te! Nu s-au purtat frumos cu tine? Poarta-te TU CU TINE asa cum ai fi avut nevoie sa o faca ei. Basta. E atat de simplu! Fii prietena ta cea mai buna, sora cea mai draga, vecinul cel mai dragut. Pentru ca tu dai tonul muzicii in concertul vietii tale.

5. Am invatat ca NU AM DREPTUL SA JUDEC PE NIMENI. Singurul meu drept este sa imi vad de treaba, sa-mi organizez si sa-mi controlez propria viata si nu am voie, nici dreptul, sa judec pe nimeni. Pentru ca am facut eu insami cea mai mare parte a pacatelor posibile, pentru ca in timp ce-i judec pe altii SIGUR imi scapa din ochi o problema grava ce tine de viata mea. Daca Hitler nu ar fi fost atat de pornit si vehement in a-i judeca pe evrei SIGUR ar fi gasit o alta solutie, mult mai umana, problemelor sociale si economice ale timpului.

– sfarsitul primei parti –

Un gând despre ”Top 10 lectii invatate de la viata (prima parte)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s