Eu iubesc dovleacul! Na c-am zis-o! Insa abia in urma cu trei-patru ani am inceput sa il apreciez si folosesc la justa sa valoare. Pentru ca singurul mod de a-l pregati ce-l stiam inainte era dovleacul la cuptor.
Dovleacul insa poate mai mult de atat! Mult mai mult!
Stiu stiu c-am mai scris despre el back in 2012 dar, de atunci, mi-am diversificat modurile de a-l gati asa ca iata un Top 10 al modurilor in care gatesc dovleacul:
1. Supe-crema de dovleac. Le fac in general in trei moduri:
a) dietetic – dovleac fiert impreuna cu alte legume si condimente, mixat cu o lingura de ulei de masline
b) aromat – calesc o ceapa, un catel de usturoi si o lingura de seminte de chimen in ulei, adaug dovleacul taiat in cuburi, adaug apa cat sa acopere cuburile, adaug condimente, las sa fiarba, cand dovleacul este moale mixez totul cu batul magic
c) power-supa: calesc in ulei ceapa, usturoi si chimen, adaug cuburile de dovleac, 1 morcov, un ardei iute, condimente si un pumn de linte rosie, apa cat sa le acopere si las la fiert. La final mixez.
2. Preferatul meu in absolutul absolutului: dovleac insafusat in sunca: dovleacul il tai in felii groase de un deget si mai bine, il condimentez cu cimbru sau rozmarin, il infasor in felii subtiri de sunca si-l bag la cuptor. Deosebit de usor de facut si foarte gustos!
3. Pure de dovleac. Nu am reteta dar il prepar la fel ca pe pure-ul de cartofi: mixez (da, stiu, sunt o pacatoasa sa bag mixerul in pireul de cartofi!!!) pulpa de dovleac coapta in cuptor sau fiarta la aburi cu doua linguri de lapte de soia, sare, piper si nucsoara. La urma, cand aterizeaza deja in farfurie, ii adaug 2 picaturi de ulei de seminte de dovleac.
4. Dovleac Gordon Ramsey, am povestit despre el AICI . Reteta este ieftina daca preparam dovleacul si-l bagam la cuptor atunci cand facem paine de exemplu, pentru a folosi eficient curentul/gazul.
5. Nocherli/Spätzle/Gnocchetti de dovleac. Reteta este AICI
6. Si fratii lor mai mari: Gnocchi de dovleac
7. Paine de dovleac la cuptor
8. Paine de dovleac la masina de paine, reteta este AICI
10. Si ultima reteta pe lista dar nu si in ierarhia preferintelor 🙂 Prajitura de dovleac
Super! Merci de idei! Şi nouă ne place mult dovleacul. Mă tentează supa cremă de dovleac cu linte, însă fără ceapă călită că nu-mi place. Uite acu’ trec lintea în lista de cumpărături, n-am mai luat de câteva luni bune. Vara nu gătesc linte, e prea consistentă parcă.
Şi găluştele de dovleac cred că sunt super bune.
ApreciazăApreciază
Adelina ceapa calita nu este un must, poti sa nu calesti nimic, le pui toate la fiert si apoi le mixezi cu batul vertical, nu uita insa sa adaugi totusi un fir de ulei la sfarsit 🙂
Lintea (sper sa reusesc sa tin minte ca asa se cheama!!!) cea rosie mi se pare mai fina decat cea neagra…
ApreciazăApreciază
Ce tip de dovleac se poate taia felii? Am cumparat un dovleac dar e beton.l-am crapat in 3 si l-am copt. Cu pulpa am facut o supa crema cu usturoi delicioasa. As vrea sa incerc reteta cu bacon…
ApreciazăApreciază
din cate stiu eu orice dovleac se poate taia felii. Cu un pic de insistenta, desigur…
ApreciazăApreciază
Sunt unii foarte greu de taiat(nu stiu cum ii spune in romaneste: cel portocaliu cu vag gust de castane). In cazul asta se pun citeva minute in cuptorul incins si apoi se taie usor.
ApreciazăApreciază
Reblogged this on Luxul simplitatii.
ApreciazăApreciază