Idei de re-echilibrare a bugetului

Am primit azi un mesaj in care mi s-a sugerat o tema de gandire si de scris, si anume:

„cum re-echilibram un buget dezechilibrat intr-o luna? Ca eu am patit asta in august, nu am estimat niste cheltuieli (ghiozdanul copilului, incaltamintea speciala pt scoala, bani ceruti de scoala, am cumparat din implus sa profit de o reducere, o vizita mai scumpa la dentist, inscris la un curs de teren de cules plante salbatice), si … m-am trezit cu – (un minus dureros, stiu). Nu am vrut insa sa intru in banii pusi deoparte, ca nu era dezechilibrul asa mare, si mai ales ca toate astea marunte au venit asa, pe rand, una dupa alta.”

Da, am fost si eu recent intr-o asemenea situatie cand sotul meu a fost timp de mai multe saptamani in somaj tehnic asa ca am avut la dispozitie un venit foarte redus (al sau), unul minuscul (al meu) si banii pusi de-oparte de care sigur nu am vrut sa ne servim tocmai pentru ca nu am stiut ce aduce ziua de maine si cat ar dura somajul.

Luna critica a fost prima cand ne-am trezit cu facturile „normale”: casa, masina, curent, gaz, telefon, mancare, doctori – intr-o situatie „anormala”, cu un venit ce in prima luna nu a facut fata necesitatilor.

In urma cu cativa ani sigur as fi intrat in panica. Mai ales pe vremea cand fumam, fumatorii stiu de ce 🙂

De data asta insa nu. Am folosit criza ca si sansa.

Dar, sa vedem ce spune mai intai mesajul primit azi de la A:

„Abordarea mea a fost: sa scriu toate cheltuielile astea pe hartie, si sa le totalizez. Asa am vazut ca erau mai multe ne-estimate decat aparent, si unele puteau fi ‘planuite’ mai bine. De ex. mi-am notat sa caut incaltaminte pt scoala la soldurile din iulie, cand as putea gasi la reducere. Un alt lucru a fost sa vad daca nu cumva pot sa adaptez hainele din casa pt haine de scoala – astfel am cusut copilului : colanti, cos fusta. La sfarsitul lunii am redus complet cheltuielile de iesit in oras/ dixtractie. Si ultimile 2 saptamani am redus bugetul de mancare, cumparand cartofi la 2 mese saptamanal (inainte consumam f. rar, o masa pe luna) si eliminand deserturile. Am re-evaluat dulapurile si … vandut cateva lucruri care nu erau folosite, prima runda de bani s-au dus la scoala copilului, restul se duc la cazuri umanitare.”

Am urmat si eu acelasi drum. Am inceput prin a ma informa si chiar mi-a facut un „Curs de organizare a bugetului” despre care am scris AICI.

In linii mari, dupa o privire de ansamblu pe perioada imediat urmatoare, organizarea finantelor azi se bazeaza (in cazul meu) pe trei chestiuni:

1. Notarea si analizarea cheltuielor
2. Stabilirea unui buget pentru cheltuielile variabile
3. Sistemul de plicuri pentru plata facturilor tri- si semestriale

Perioada despre care scriu, cea cu somajul tehnic, ar fi fost dificila daca nu mi-ar fi scos de la naftalina creativitatea. Eu functionez cel mai bine in situatii de criza se vede. O data ajunsa la o stabilitate si o claritate financiara, am reusit chiar sa ne bucuram de noua situatie. Oricum nu multe cupluri au „sansa” de a petrece atat de mult timp impreuna.

Despre cum ne-am descurcat am scris AICI.

Alte masuri pentru re-echilibrarea bugetului:
– am invatat sa folosesc corect detergentii din comert si sa fac in casa unii dintre ei (mai exact sa curat cu otet si bicarbonat). Detergentii sigur ca ar putea fi trecuti la categoria cheltuielilor marunte dar astea, asa marunte cum sunt ele, adunate in an ajung la o suma ce poate fi redirectionata spre altceva.
– am invatat sa imi planific mesele in functie de ce am la dispozitie si de sezon, fapt ce se rasfrange foarte pozitiv asupra finantelor noastre: cumparam mai putin, mai cu cap, am redus pana la (aproape) eliminare resturile de mancare de aruncat.

Ce scrie A, in mesajul ei „Am re-evaluat dulapurile si … vandut cateva lucruri care nu erau folosite” eu inca mai trebuie sa invat. Deocamdata eu ofer lucrurile ce nu-mi mai sunt necesare gratuit in ideea ca e bine ca ma scap de ele.

A. incheie mesajul ei cu: „Cu lectia invatata, urmatoarea luna(septemnbrie) am fost mult mai stricta si … miine e ziua de salariu asa ca sunt cu 300 in plus. Habar nu am de unde 🙂 dar ma bucur.”

Parerea mea, draga A. este ca banii aia „in plus” au venit de acolo de unde-ti vin mereu, din munca si din timpul tau. 🙂 Plusul este bonusul tau pentru c-ai cautat solutii nu scuze ❤

Ce tin neaparat sa spun (scriu) este ca, desi ne sperie, situatiile de criza financiara pot fi chiar benefice pentru ca ne ofera motivatia de a invata ceva nou si de a ne organiza viata.

Sunt convinsa ca, pentru un incepator in ale bugetului personal, toate chestiunile de mai sus pot sa para coplesitoare. Nu se pot invata si aplica toate in acelasi timp sau in aceeasi luna. Va invit insa, daca sunteti in situatia respectiva, sa alegeti o idee din randurile de mai sus. Una care vi se pare voua mai simpatica si mai posibil de pus in practica de azi si s-o luati cu voi. Cand v-ati imprietenit cu ea si mai vreti una, sa va intoarceti.

Acestea fiind spuse, sper ca am reusit sa insiruim cateva idei despre re-echilibrarea bugetului dezechilibrat intr-o luna prin cheltuieli neprevazute si a unuia dezechilibrat intr-o perioada mai lunga prin somaj.

Voi ce experiente si idei aveti in ceea ce priveste re-echilibrarea bugetului?

30 de gânduri despre ”Idei de re-echilibrare a bugetului

  1. arakelian zice:

    si eu de ani de zile am ramas la detergent de rufe + bicarbonat. Nu vad ca ar fi rufele mai murdare 🙂
    E drept, in luna cu buget dezechilibrat m-am descurcat si pt ca aveam in casa rezerve alimentare(ulei,faina, orez,gemuri,compot etc), detergenti (iau pt cateva luni), si experienta unei perioade mai negre. Dar chiar si asa, acel MINUS m-a panicat. Oricand cobor sub nivelul actual, ma panichez.

    Apreciază

  2. iulia Be zice:

    off… eu tocmai ma aflu in plina luna de dezechilibru bugetar major; pe deoparte scadere de venituri, la care se adauga colac peste pupaza si o cistita a pisoiului care m-a scuturat bine de cateva zeci de euro…. acu ca idei….zau ca nu stiu, inafara de gatit mai „romaneste” gen o mancare pt doua zile, sau folosit surplusurile/proviziile din camara si/sau frigider chiar ca nu am habar; distractiile consumatoare de bani sunt reduse de mult so altceva nu stiu ce as mai putea face; cert e ca am avut asa o revelatie, ca imi tb o sectiune urgente si pt pisica, in conditiile in care pt castrare imi programasem sfarsitul lui octombrie…

    eu zic ca in astfel de cazuri isi vad utilitatea proviziile, de aceea poate nu musai sa aloci o anumita suma saptamanal sau lunar directionata catre provizii, dar macar o punga cu orez, paste,sau mai stiu eu ce e bine sa aterizeze in cos in saptamanile care nu sunt de restriste

    a si pt ca ziceai ceva de ierburi salbatice….eu ma gandesc daca as putea gati macar o zi pe saptamana exclusiv din astfel de ierburi, sau macar in proportie de 75-80%, si acum in prezentul imediat si pe termen lung – poate ne da A. idei dupa curs 🙂

    Apreciază

    • arakelian zice:

      o masa din ierburi salbatice nu cred ca se poate face, dar eu sper sa pot inlocui cu succes /elimin cumparatul de spanac/salate, si pot deveni de asemenea un condiment, gratis. Cu ciupercile, insa, e o alta poveste:)
      Ce mai vreau sa culeg: macese, sa le usuc, sa am pt ceaiuri.

      Apreciază

      • iulia Be zice:

        Tu ai auzit de catina pe aici? adica de locuri de unde s-ar putea culege? si asta ar fi fain de avut in congelator; eu m-am uitat putin pe net si am vazut ca ar fi intr-o anumita zona pe la malul marii…..si apropo de mare am fost acum cateva sapt la Knokke si am ajuns in piata de peste, creveti din aceia mici, specifici, 4 Euro kg (in conditiile in care 3-4 euro sunt 250 de gr in magazin) si sole la 3 euro kg; cand ai masina si faci incursiuni la mare, baga un ochi si pe acolo, cu 10 euro iti iei peste pt o luna 🙂

        Apreciază

  3. simplitaly zice:

    Iulia da, asa este, si animalele de companie au nevoi financiare, eu pe lista in care notez cheltuielile am facut si o rubrica pentru animale.
    Si cu proviziile ai mare dreptate, Ar fi interesant de facut o lista cu produsele ce ar trebui sa fie tinute ca provizii pentru nusestieniciodata…

    Apreciază

  4. iulia Be zice:

    da, da urzicile sunt tare gustoase; ca pe spanac le-am pregatit si eu si a mai facut si bors (moldovenesc, din huste, chiar acum am o galeata de 10 l pe calorifer 🙂 ) in primavara am cules si eu insa nu mi-a trecut prin cap sa pun la congelator; primavara urmatoare nu imi mai scapa ideea insa; sunt insa o multime de plante pe langa care trecem si nu dam 2 bani – de la inlocuit spanacum cum zice Arakelian sau diverse salate, eu as merge mai departe la chiche sau pesto…. trebuie sa ma apuc de investigat….

    Apreciază

    • simplitaly zice:

      uite eu trebuie sa ma pun cu burta pe bors. Nu l-am baut niciodata „de la mama lui”, l-am facut eu de vreo doua ori apoi iara m-am lasat.
      Beneficiile borsului sunt atat de multe si de mari ca musai sa-l fac.
      Nu am tarate la dispozitie, o sa incerc insa sa fac din paine neagra.

      Apreciază

      • iulia Be zice:

        io cer sa imi aduca tarate de la oricine merge in Ro, nu cer nika altceva – tarate si salam de Sibiu 🙂
        dar iese si cu paine neagra, desi daca cumperi faina de la moara si il cunosti pe nenea moraru’ il poti intreba, s-ar putea sa ai surprize placute

        Apreciază

        • simplitaly zice:

          in zona in care am trait eu in Romania nu se face bors si nu stiu pe nimeni care ar avea huste. Moara sa stii ca nu este aici. Fostele mori s-au transformat in magazine de faina, e mult daca mai au rasnita de malai. In rest granele sunt trimise la Padova, intr-un complex mare de macinat, de unde vin inapoi sub forma de faina. 😦

          Apreciază

      • Elena zice:

        La noi in Franta se gasesc peste tot tarite de cind cu moda regimului Dukan, de ovaz ,dar se gasesc si de griu. Eu luam bio, ca pesticidele se string in taritele de la cereale. Am avut o perioada cind faceam tot timpul, l-am pornit fara huste, cu maia, dupa reteta asta http://anditudor.blogspot.fr/2012_05_01_archive.html
        Am avut si o perioada de facut chefir.
        Apropo de economii, eu ma documentez intens cum se face sapunul metoda la rece, ,vreau sa folosesc tot felul de uleiuri care mi se invechesc (cinepa,in,seminte de struguri, nuci…). Prin cautarile mele am dat si peste o metoda de facut detergent de rufe din cenusa, pacat ca n-am semineu. Dar sapunurile de fapt sunt f simple: ulei si soda caustica ,apoi ca vrei sa adaugi una-alta .

        Apreciază

  5. iulia Be zice:

    in Ro, nu e musai sa fie din Moldova, tarate se gasesc si la plafar, iar hustele ti le faci tu, ca e simplu; asa ca daca iti vine cineva in vizita din Ro si te inteaba ce sa iti aduca, stii ce sa zici 🙂

    Apreciază

  6. Elena zice:

    Multumesc, nu ma gindisem la asta, o sa verific cit mai au pina expira. Le tin in frigider, dar cred ca sunt prea vechi sa le mincam. M-am gindit sa pun vitamina E in sapun, ca sa nu rincezeasca.

    Apreciază

Lasă un comentariu