Am reteta de la soacra prietenei mele. Tocmai am facut-o si e foarte foarte foarte gustoasa si se face rapid. Este mai putin calorica decat o prajitura traditionala si are o consistenta moale, pufoasa, dar NU este seaca.
Asta este dansa:
si este o prajitura DE dovlecel. Dupa vaz nu s-ar zice, dupa gust nici atat! 🙂
Ca de obicei, am doua retete. Am varianta baza si varianta prelucrata de mine.
Prima, cea clasica:
Se amesteca intr-un bol: 3 oua, 350 g zahar, 1/2 plic de vanilie, 400 g dovlecel curatat si dat pe razatoarea cu ochiuri mari, 300 g faina, 1 plic de praf de copt, un varf de cutit scortisoara, 1 lingura cacao si 50 g nuci macinate.
Se amesteca bine si se pune in tava de cuptor la 175 de grade pentru circa 50 de minute.
Ce am facut eu:
Am amestecat 3 oua cu 400 g de dovlecel curatat si razuit, 220 g zahar, 300 g faina, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, 3 linguri de cacao si am pus totul in tava cand Sh/%&! mi-am dat seama ca am omis nucile. Asa c-am luat o mana buna de nuci cashew si le-am trecut prin robot, dupa care le-am pus peste prajitura. Huh, m-am scos!
Am copt prajitura apoi i-am pus o cuvertura facuta dintr-un rest de ciocolata topita ce tragea sa moara prin frigider.
Concluzii: cantitatea de zahar redusa este foarte pentru gustul meu, mai ales ca deasupra vine o glazura sau zahar praf.
Nucile se pot omite fara probleme.
Este o prajitura ieftina si gustoasa. Si poate si un pic mai sanatoasa 🙂
Felicitari pentru prajitura! Voi incerca si eu deoarece este un mod de a ” ascunde” legumele 🙂
Duminica revin cu rezultatul.
ApreciazăApreciază
Da, si eu la nepoata mea Diana m-am gandit si la sfortarile maica-sii de a-i fofila legume pe unde poate hihi
ApreciazăApreciază
Suna foarte bine, trebuie sa o incerc! Eu am aceeasi reteta cu mere in loc de dovlecel, dar insiropata si cu frisca deasupra. Tocmai am niste dovlecei cu care nu mai stiam ce sa fac, a venit si ideea salvatoare!
ApreciazăApreciază
Ce fain, si eu o sa o folosesc tot la „ascuns” dovlecelul!
ApreciazăApreciază
E perfecta!
ApreciazăApreciază
Aceeasi reteta o folosesc cu mere rase dar mi se pare interesanta si cu dovlecei.
Eu nu voi pune zahar ci extract de stevia.
Multumesc!
ApreciazăApreciază
cu placere 🙂
am si eu extract de stevia si il folosesc de obicei reducand considerabil cantitatea de zahar si completand cu stevia, nu e cea mai desteapta chestie stiu dar nah, deocamdata atata ma duce capul 🙂
ApreciazăApreciază
Tot pt ascuns legume, eu mai bag cite o sfecla mica rasa marunt in prajitura cu cacao. De fapt citeam intr-un blog culinar cum se folosesc legume rase bine in loc de oua.
ApreciazăApreciază
mai ai cumva link-ul spre informatiile respective?
ApreciazăApreciază
Uite linkul, e o tipa care face retete 90% vegetariene, am facut citeva din retete, chiar am dat peste brownie cu dovlecel(sau alta leguma cum zice ea) : http://www.cleacuisine.fr/gateaux/summer-brownies/
ApreciazăApreciază
multumesc ❤
ApreciazăApreciază
Cu placere, eu am facut de vreo 3-4 ori prajitura asta http://www.cleacuisine.fr/gateaux/fondant-pomme-coco-et-streusel-aux-noix/ E f usor de facut. Dar nu pun cocos.
ApreciazăApreciază
si eu o stiam cu mere/pere rase / prune / portocala taiata etc ce alte fructe sunt de sezon, ieftine, si pe cale sa se deterioreze. Eu am facut ceva asemanator si cu resturi de gem. Avantajul colosal: aroma deosebita – eu incerc in ultima perioada sa NU mai folosesc arome artificiale…
Tu folosesti dovlecel, adica din ala verde, gen zuckini?
Daca e doar pt dorinta de a consuma copilul legume, eu nu recomand asta – prin gatire mor vitaminele si doar creste consumul de desert. Daca e pt textura de fibra si aportul pt tranzit, recomand inlocuit faina cu ceva integrala, sau un mic adaos de .. tarate. Ca sa scad cantitatea de zahar, folosesc fructe dulci de sezon. Cu miere nu am incercat.
Am mai adaugat si cate un rest de iaurt, sau un rest de unt, etc. De, prajitura de curatat frigiderul 🙂
ApreciazăApreciază
Pentru indulcire se mai pot pune cateva curmale taiate marunt, in loc de zahar. Sunt extrem de dulci.
ApreciazăApreciază
curmalele sunt conservate in sirop de zahar, de aceea sunt asa de dulci 🙂 cred!
dar ideea in sine este faina, si niste smochine cred ca ar indulci natural bine prajiturile
ApreciazăApreciază
la reteta asta am folosit unul din ala cu coaja verde dar sa stii ca pot sa ma falesc si cu din aia cu coaja alba, am luat in primavara seminte din slovenia si mi s-a nascut o planta ❤
ApreciazăApreciază