1. Am facut ieri un carpaccio de dovlecei, foarte lejer si gustos. Am folosit dovlecei nu zucchini! Adica mi-a iesit in gradina o planta de dovlecei cu coaja alb-galbuie, cum sunt cei din Romania, nu din cei cu coaja verde-inchis ce seamana cu castravetii! Mentionez asta ca sa ma laud! Am taiat un dovlecel crud in felii foarte subtiri peste care am pus apoi un amestec facut din: sare, piper, ulei de masline si zeama de lamaie. Am presarat seminte de floarea soarelui ca de alea aveam la indemana, se pot insa folosi si nuci, alune, cam orice.
Am acoperit si am pus totul la frigider pentru o ora.
O sa-mi spuneti ca asta este salata de dovlecel. Just! Numind-o insa „carpaccio” o putem servi ca aperitiv, marind astfel procentul de legume din alimentatie.
2. Dovlecei acoperiti gen pizza. Sunt foarte aromati si relativ lejeri, depinde de ce le punem deasupra
reteta este aici: https://simplitaly.wordpress.com/2013/08/26/dovlecei-acoperiti-gen-pizza/
3. Dovlecel pané
O prelucrare mai putin sanatoasa a dovlecelului din cauza frigerii daaaar este un fel de mancare atat de gustos incat savurat mai rarut este totusi de luat in considerare. Dovlecelul pané este un clasic al copilariei mele. Ca sa-i fac sa para mai interesanti tinerilor, ii numesc „Hamburgheri de dovlecei” hihi
reteta: https://simplitaly.wordpress.com/2013/06/23/dovlecei-pane/
4. Chiftele de dovlecel
reteta: https://simplitaly.wordpress.com/2013/07/10/chiftele-de-dovlecei/
5. Dovlecel de uns pe paine (cu maioneza)
Nu am poza dar garantez ca este foarte gustos. Se pot folosi chiar si dovleceii mai mari, aproape maturi.
reteta: https://simplitaly.wordpress.com/2013/07/05/dovlecel-de-uns-pe-paine/
6. Supa-crema de dovlecel
O supa lejera, in retata vad c-am omis sa trec doua ingrediente importante: sarea si un fir de ulei.
reteta: https://simplitaly.wordpress.com/2013/07/05/supa-crema-de-dovlecel/
7. Salata semi-calda de dovlecei
foarte foarte gustoasa, se poate reduce timpul de pregatire daca taiem dovleceii pe lung in loc sa-i taiem in rondele
reteta: https://simplitaly.wordpress.com/2012/07/16/salata-semi-calda-de-dovlecei/
Ah, dovlecei pane cu sos de usturoi! O minunatie! Insa imi doresc mai mult o salata cu dovlecei rasi, iaurt si usturoi. E varianta light a dovleceilor cu maioneza. 🙂
ApreciazăApreciază
Notez reteta pe cand mi-a trece intoleranta la lactate. Am auzit ca dupa o vreme se vindeca de la sine… eu tot sper 🙂 Multumesc ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt super bune retetele tale ! Te admir foarte mult pentru puterea ta extraordinara de a trece la ”simplitate” si crede-ma, ma gandesc foooarte des la tine. Desi am 60 de ani, din pacate, am inceput prea tarziu sa las la o parte lucrurile complicate.
In ceea ce priveste reteta de sos de usturoi, cred ca se poate face si cu iaurt de soia, de migdale, etc.
Sincer, nu am incercat, dar presupun ca e f bun. Eu, pentru a elimina caloriile, amestec iaurtul cu mustar, o lingura-doua de branzica de vaci, sa fie mai gros, usturoi presat sau ras, sare, piper, coaja de lamaie rasa si verdeata tocata de care am la indemana. Nu iese ca cel cu maioneza si smantana, dar iese ceva f. bun. Ai aici un link despre prepararea acasa a iaurtului de soia http://www.lifestyleblog.ro/2012/02/iaurt-de-soia/
Te pup cu drag si sa stii ca ”te citesc” in fiecare zi cand postezi.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vio ❤ iti multumesc frumos ca ma citesti! ❤ te pup si eu ❤
ApreciazăApreciază
O sa imi notez linkul asta, dovleceii sunt preferatii mei, as manca non stop vara, iar in Romania sunt deja foarte ieftini 🙂
ApreciazăApreciază
Plantele de dovlecei sunt usor de intretinut si foarte prolifice, de aceea in fiecare vara avem in abundanta 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Şi mie îmi place salata semi-caldă de dovlecei, mai adaug la ea şi alte ingrediente, o bunătate !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
ce alte ingrediente?
ApreciazăApreciază
Ardei gras sau ardei capia copt, când am pun şi câteva ouă murate de prepeliţă, mărar.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
o sa-ncerc, mersi
ApreciazăApreciază
De departe este una din postarile tale cele mai utile. Si eu am doi dovlecei din gradina mea,cam mici, din cei coaja verde deschis cum zici tu. Si stau in dubiu cum sa ii fac sa manance si plodul care face mofturi.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Hai ca a picat articolul asta la tanc, chiar aveam nevoie de niste inspiratie pentru dovlevei, sunt un mare fan si acum ca nu mai e mama sa mi-i gateasca, tre’ sa ma descurc singur :)) Eu din comoditate fac reteta #7 cu dovleceii la cuptor si tot foarte buni ies!
ApreciazăApreciază
la cuptor nu m-am gandit dar o sa-ncerc curand, multam
ApreciazăApreciază