ReFaMa – Cultiva-ti relatiile cu prietenii

Relatiile cu prietenii sunt ca si cele de cuplu: unele mai tumultuoase, altele mai calme si mai constante.
In Austria se zice ca cine are prieteni nu are nevoie de psiholog. Asta este o exagerare totusi. Exista traume pe care prietenii nu le pot sorta si nici macar nu este de datoria lor s-o faca. Un prieten nu poate inlocui terapia cu antidepresive atunci cand ai nevoie de ea.
Un prieten vine in viata ta ca sa fie el insusi. Ca sa invete de la tine si tu sa inveti de la el. Uneori lectiile sunt practice, de genul: cum se face aia sau aialalta. Alteori lectiile sunt cuprinse in relatia in sine si te invata cum sa rezolvi anumite conflicte, cum sa te delimitezi sanatos de alte persoane si cum sa permiti si sa accepti o intimitate emotionala sanatoasa.
Mai aud pe cate cineva ca pastreaza legatura cu X sau cu Y pentru ca nu se stie niciodata cand va avea nevoie de el/ea. Nimic mai gresit. La nevoie trebuie sa ne bazam doar pe celdesus si pe noi insine. Universul/Celdesus/Buda/Alah ne va trimite persoana justa la momentul just. Nu trebuie sa tinem pe nimeni incatusat intr-o prietenie de suprafata ca sa ne compensam noi temerile si sa mascam lipsa unei relatii cu divinitatea.

4 gânduri despre ”ReFaMa – Cultiva-ti relatiile cu prietenii

 1. Angela zice:

  Draga Carmen, da e neplacut totusi sa tii o relatie, doar pentru ca poate vreodata vei avea nevoie de aceea persoana, nu asta este prietenia…si da, sunt traume pe care un psiholog te poate ajuta sa le depasesti…insa vindecarea adevarata, in cazul unei traume sufletesti nu poate veni de la psiholog, este nevoie de o conlucrare intre psiholog si duhovnic…defapt diferenta dintre psiholog si Taina Sfintei Spovedanii, este ca in sfanta taina, prin marturisirea sincera a greselilor/pacatelor obtinem de la Dumnezeu iertarea, si rana incepe sa se vindece…Iarta-ma poate am deviat un pic…O zi frumoasa iti doresc!

  Angela(TM)

  Apreciază

  • simplitaly zice:

   Vindecarea este posibila si celor ce cred intr-un alt Dumnezeu si celor ce nu cred in nici un Dumnezeu 🙂 De aceea numesc divinitatea cateodata si „Univers”. Pentru atei Universul este o certitudine si fortele sale sunt inca nedescoperite si neexplorate in totalitate 🙂

   Apreciază

 2. Cati zice:

  Nimic mai adevarat ! Nu cred ca prietenii iti sunt indispensabili . Eu nu am intalnit un om care sa ma sprijine neconditionat . Poate nu am stiu sa-mi caut prieteni . Nu cred ca as putea fi atat de ipocrita incat sa pastrez o relatie de orice natura pentru anumite avantaje .

  Apreciază

  • simplitaly zice:

   Nimeni nu ne datoreaza sprijin neconditionat decat parintii nostri. Un prieten trebuie sa fie o imbinare armonioasa intre: prezenta fizica in viata mea, prezenta emotionala, sa-mi ofere suport atunci cand am nevoie in masura capacitatilor sale, sa invat de la el si sa invete de la mine – cred ca asta este foarte important: sa invatam impreuna. Sa nu stam sa barfim pe Xuleasca ci sa cautam si sa gasim solutii pentru a schimba lumea, schimbandu-ne pe noi insine, bineinteles.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s