7 idei pentru a face economie in bucatarie (dotare si organizare)

Ideile s-au nascut din experienta mea. Se pot sau nu aplica eficient si altor case.

1. Redu si mentine minim numarul obiectelor si aparatelor electrocasnice pentru ca: a) sunt in marea lor parte consumatoare de curent, b) pentru ca au nevoie de a fi ingrijite si c) pentru ca au nevoie de spatiu de depozitare. La o analiza atenta a obiceiurilor in ceea ce priveste gatitul si mancatul se poate pricepe care aparatura sau obiect are sens sa fie achizitionate si care nu. Exemplu: vasul tajin – platit 20 de euro si folosit 1 singura data pentru ca are nevoie de mult timp pentru a gati alimentele. L-am depozitat undeva in asteptarea unei sobe ce poate o s-o am candva. Daca as putea sa dau timpul inapoi: nu l-as mai lua.

2. Mentine suprafetele de lucru libere. Se numesc „suprafete de lucru” nu de depozitare. Asta te ajuta sa economisesti timp cand gatesti si cand cureti.

3. Toaca manual cantitatile mai reduse se alimente. Un cutit bine ascutit face cat 2-3 aparate. Usturoiul de exemplu il toc cu cutitul asa ca nu am nevoie de presa de usturoi. Pentru doar 2-3 cepe nu pornesc mixerul si nici nu folosesc razatoarea. Chiar daca ar merge sa zicem mai repede sa toc cepele cu mixerul, acesta trebuie apoi spalat, uscat si pus la locul lui. Un cutit se curata in mult mai putin timp.

4. Foloseste oala sub presiune. Da, stiu, unele voci spun ca este mai bine sa gatim alimentele la temperaturi mici pentru timp mai lung, altele ca mai bine la temperaturi mari si timp foarte redus. Eu sunt prietena cu oala sub presiune si o folosesc cu drag. Nu economiseste doar timp ci si bani folosind sursa de caldura pentru un timp extrem de redus.

5. Curata si dezinfecteaza bucataria cu detergenti naturali: 1) 200 ml apa + 200 ml otet + 4-5 picaturi de ulei esential preferat (menta in cazul meu pentru ca tine insectele departe) sau 2) 1 cana de cenusa trecuta prin sita fina se acopera cu 5 cani de apa si se lasa sa stea timp de cateva saptamani. Se foloseste apa in pulverizator pentru curatat suprafetele si cenusa umeda pentru curatat oalele.

6. Citeste cu atentie manualele de instructiuni ale aparatelor electrocasnice. In ele gasesti idei despre cum sa prelungesti viata aparatelor si sa optimizezi consumul de energie electrica si apa.

7. Comprima cat de mult poti volumul gunoiului menajer. Preseaza bine flacoanele de plastic, indoaie si preseaza hartia, foloseste zatul de cafea la indepartat mirosul neplacut din frigider si ca fertilizator de exemplu.

Spor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s