7 idei pentru a face economie in bucatarie (alimente)

Se pot economisi bani si timp in toate sectoarele casei, sectorul cu cel mai mare potential si mai mare cerinta de disciplina este insa bucataria.

Cele mai bune idei puse pana acuma in practica sunt:

1. Posteste. E clar ca daca nu mananci nu cheltuiesti bani si timp cu gatitul si luatul mesei. Posteste cate o zi intreaga sau cate o jumatate de zi.

2. Atentie la ceea ce arunci: frunzele de gulie sunt comestibile si delicioase, cine ar fi crezut? La fel sunt frunzele de ridichi (cauta pe google). Se preteaza cel mai bine la ciorbe. Tijele de la patrunjel, cotoarele de la ardei si alte „rebuturi” se strang intr-o punga la congelator si se adauga atunci cand gateste supa de carne sau supa vegetala.

3. Ce iti ofera natura gratis? Urzici de exemplu. Si loboda. Sau leurda. De ciuperci nu ma ating insa tot ceea ce cunosc si stiu ca este safe ajunge in farfurie.

4. Planifica. Adevarata economisire incepe insa in momentul in care incepi sa iti planifici mesele. Doar asa reusesti sa folosesti la maximum ceea ce ai la dispozitie. Pentru asta trebuie sa stii, macar aproximativ, ce ai in casa. O lista cu alimentele pe care obisnuiti sa le consumati poate sa-ti serveasca si ca si lista de cumparaturi.

5. Refoloseste resturile de mancare. Cam orice rest de orez fiert, pireu de cartofi, linte sau orice altceva, se preteaza la preparat chiftele gen „Hamburgher”. Alaturi de o salata am deja un fel de mancare hranitor si ieftin.

6. Renunta la bauturile gazoase cumparate. Bea apa aromatizata c-o frunza de menta sau niste lamaie, ceaiuri reci indulcite cu miere, siropuri facute in casa.

7. Inventeaza mancaruri noi, modifica retetele vechi, mostenire de familie. O sa intampini proteste si poate o sa ai de-a face si cu cate-o revolta din cand in cand. Who cares? Important este sa ai familia sanatoasa nu sa-ti iubeasca toata lumea cartofii prajiti.

4 thoughts on “7 idei pentru a face economie in bucatarie (alimente)

  1. 8. adapteaza meniul la perioada actuala, astfel incat sa consumi produse de sezon, aromate si ieftine. De ex. iarna sunt radacinoasele si citricele, primavara sunt salatele, vara e momentul sa mananci pepeni, castraveti etc

    9. cauta producatori locali. Poti negocia pretul cand e varf de sezon. De ex. cand e piata maxima de rosii, cumperi de la ei 30-50kg de rosii ce va deveni suc de rosii/ baza de mancare pt urmatoarele 6 luni.

    Apreciază

  2. sa stii ca din ” cauza ta” m-am apucat sa fac plan saptamanla de preparate, cu ce am in casa, ca sa nu mai cumpar lucuri ce mi s-ar strica in frigider, ca nu stiu ce s afac cu ele🙂
    Multumesc, simt deja un pic de economie🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s