Sa nu uitam sa…

… culegem urzicile de cate ori ne ies in cale. Sa le spalam in apa cu bicarbonat si sa le uscam bine de tot. Apoi sa le maruntim cu degetele si sa le pastram in borcane inchise la culoare.
La iarna or fi tumna bune la facut ceai de exemplu. Ori de sine statator cui ii place – eu nu ma omor dupa el, ori in amestecuri aromate cu menta si melisa. Se pot adauga si intr-un pilaf de orez, pentru a-i da un pic de culoare si a-i ridica valoarea nutritiva de exemplu.

Vom putea sa folosim urzicile uscate si la facut paine. Ori le adaugam la reteta preferata de paine cum am facut de exemplu aici ori daca nu atunci va dau eu una tradusa dupa o foaie de hartie luata de la o moara din Austria.

Paine cu urzici
1/2 cuburi de drojdie de bere
4 linguri de apa calduta
4 linguri de urzici uscata si maruntite
150 ml de lapte prins (sau iaurt)
200 g de faina de grau
150 g de faina de secara
1 lingurita de sare
1 lingurita de zahar
3 linguri de ulei

Se framanta toate impreuna si se lasa la dospit pentru circa 45 de minute. Apoi se mai framan6a o data aluatul si se formeaza un sul lung care se pune intr-o forma de chec lunga de 25 cm. Se acopera si se mai lasa 45 de minute la dospit.

Se coace la 200 de grade pentru cam 40 de minute.

Se scoate din cuptor si se lasa cateva minute sa se linisteasca, dupa care se scoate si se pune la racit pe un suport grilat.

Fiecare felie de paine are 110 kcal.

Ca alternativa se pot face 10 painici din aluatul de mai sus si se coc la 220 de grade pentru cam 10 minute.

Reteta asta inca nu am incercat-o, se preteaza desigur si la prelucrarea in masina de paine.

Aici recolta mea de azi:

IMG_0823

4 gânduri despre ”Sa nu uitam sa…

    • simplitaly zice:

      la urzici le culeg doar varfurile acuma, le oparesc in oala sub presiune, le las la scurs si le pun la congelator daca nu le folosesc imediat.
      Flori de salcam am pus deja cateva la uscat si urmeaza sa mai caut zilele astea. La fel si florile de soc. Le usuc insa doar pentru ceaiuri.
      Petalele de trandafiri la fel, le usuc pentru ceaiuri sau pentru a le pune in vana cu apa calda.
      Intr-un an am facut lichior de trandafiri dar nu cred c-a fost reteta cea mai potrivita, lichiorul a fost dulce si… ca atat. Ma asteptam la o aroma mai tare.
      Anul asta am pus deja la facut sirop de tuse din muguri de brad. O sa mai fac niste lichior de nuci verzi dar putin. Dulceturi o sa fac putine pentru ca incercam sa economisim caloriile si asa ca o sa ne bucuram de fructe cand e sezonul lor si o sa congelez cateva.
      Deocamdata astea-s planurile dar sa vedem ce-a aduce viitorul… 🙂

      Apreciază

        • simplitaly zice:

          incerc sa le culeg din locuri mai putin prafuite adica nu de langa o strada circulata intens de camioane. Nu le spal, le scot de pe cotoare (cele de salcam). Acopar o masa cu o fata de masa si presar pe ea florile sau petalele de trandafiri si astept pana se usuca, in general dureaza cateva zile. Cum la noi umiditatea aerului este foarte mare, inainte de a le pune in borcane inchise ermetic, le mai trec o data pentru cateva minute prin uscatorul de legume/fructe. In Romania si Austria insa nu am avut asemenea probleme.
          Uite aici am scris despre trandafiri: https://simplitaly.wordpress.com/2013/05/23/trandafiri-uscati/

          Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s