Nocherli se fac rapid. Se amesteca oua cu faina, apa si sare pana se obtine un aluat curgator, cam ca si cel de chec.
Pentru cei fixati cu cantitatile exacte, iata-le:
500 g faina 2 oua putina sare 250 ml apa
Aluatul se poate imbunatati adaugandu-i un rest de pireu de urzici de spanac, in cazul asta o sa capete culoarea verde. Se pot colora cu zeama in care a fiert sfecla rosie in roz sau se poate proceda asa cum facea o prietena din tinerete (Dumnezeu s-o odihneasca!), ea adauga in aluat o lingura de frunze de patrunjel tocate marunt de tot si avea nocherli patati 🙂 Sau se poate adauga un pireu de dovleac si astfel o sa avem nocherli cu dovleac:
https://simplitaly.wordpress.com/2012/08/21/galuscute-de-dovleac-gnocchetti-di-zucca/
Dupa ce am obtinut aluatul, exista mai multe variante. Sigur ca se poate cumpara un aparat scump, piata ofera chiar mai mult de unu din aceasta categorie, eu va arat insa variantele ieftine si bune.
Exista un capac gaurit ce se pune pe oala cand fierbe oala, se pune aluatul pe el si se impinnge c-o spatula. Pe asta am dat EURO 3 mi se pare, in urma cu cativa ani si-l folosesc foarte rar, doar cand fac cantitati mari.
Instrumentul mostenit de la mama mea arata asa:
Nocherli se pot insa face si folosind spatele unei razatoare cu gauri mari, daca avem nevoie sa facem o cantitate redusa, sa zicem din 2-3 oua.
Pentru cantitati mai mari an gasit un instrument facut de mana, foarte interesant. Il puteti vedea daca mergeti in jos pe pagina aceasta: http://come-se.blogspot.it/2009/03/spaztle-de-taioba-e-o-instrumento.html
Poate suna complicat, o data ce inveti procesul o sa vezi ca este o mancare ce se face rapid. Amesteci ouale cu faina, sarea si restul de ingrediente. Cand fierbe apa pui aluatul in sau pe instrument si, acesta fiind moale, este foarte usor de convins sa treaca prin gaurile instrumentului si sa aterizeze in apa sarata ce fierbe sub el. Munca efectiva se reduce deci la 2-3 minute.
Cand se ridica la suprafata apei (dupa cateva secunde de pe plonjare) sunt gata si se scot c-o paleta. Se trateaza mai departe de parca ar fi macaroane. Se pot manca acoperiti cu branza sau ca si garnituri la sorurile de carne, cu ulei aromat etc etc.
Eu numesc galuscutele astea „nocherli” pentru ca asa se cheama in Nord-Vestul Romaniei de unde vin eu.
O idee din experienta proprie: daca lasi aluatul mai moale o sa ai nocherli mai lunguiete. Daca il faci ceva mai consistent o sa ai nocherli rotunde, aproape ca mingiutele.
Pofta buna.
4 gânduri despre ”Un instrument improvizat pentru facut nocherli – galuscute de faina – spätzle”