Am gasit recent un articol interesant despre cum se poate economisi spaland si chiar o reteta de detergent.
Ideile sunt urmatoarele:
– sa nu se puna detergentul in compartimentul de sus al masinii ci in recipientul dozator, nu stiu cum ii spune exact pe romaneste asa ca atasez aici poza
. In felul asta detergentul nu se pierde prin tuburi ci ajunge integral pe haine, ceea ce ne da posibilitatea de a folosi o cantitate mai redusa.
– sa punem in recipientul de mai sus si 1 lingura de sare si una de bicarbonat, amandoua functionand ca si anti-calcar si balsam de rufe
Reteta de detergent este urmatoarea: se pun la fiert 5 litri de apa demineralizata. Cand fierbe apa se adauga 200 g de sapun de rufe razuit si se amesteca bine pana se dizolva fulgii de sapun. Se lasa la racit apoi se adauga 100 g de bicarbonat si se amesteca si asta pana la dizolvare, se adauga 25 de picaturi de ulei esential preferat dupa care se pune totul in flacoane si se poate folosi.
Am facut-o, a doua zi detergentul s-a ingrosat bine, iese cu greutate din flacon. Dar iese. O sa-l folosesc asa si data viitoare, daca o sa refac reteta, o sa reduc cantitatea de sapun/litru de apa.
Eu torn detergent, lichid, direct in cuva. MAi era o teorie, cu pus niste bile pt spalat direct in cuva. Nu am cumparat bilele, dar am improvizat cu niste mingi de plastic/ samburi de avocado. Nu am vazut nicio diferenta, deci nu recomand.
Pt rufele extrem de murdare: le pun la inmuiat in apa calda si cu venish ( de ex. sosete albe de copii). Rastorn a 2a zi dim. recipientul cu tot cu apa direct in cuva ( le inmoi intr-o galetusha, deci imi iese miscarea).
Pt dedurizare: pun otet si/sau sare de dedurizare specifica masinilor de spalat vase ( astea in recipientul de detergent) dar si in cuva.
Nu folosesc balsam de rufe.
Pt cumparat detergent, urmaresc reduceri si/sau cantitati mari ( eu fol. numai lichid sa fiu sigura ca se clateste bine- din motive de alergie).
ApreciazăApreciază
nu stiu ce contine venish-ul, pentru albituri folosesc de ani de zile percarbonatul care am inteles ca este o alternativa mult mai putin toxica la albitorii din comert.
ApreciazăApreciază
Vanish, scuze de greselile de tastare.
Contine Sodium bisulfate ( e fol. si in… bucatarie) si surfactanti. Nu e cel mai eco-frienly produs, dar cum il fol. 1 data pe luna, 1 cutie pt 1-2 ani, nu m-a preocupat.
ApreciazăApreciază
ai dreptate, pana la urma e excesul cel care ne imbolnaveste…
Eu am decis sa nu mai cumpar lenjerie de corp alba sau deschise la culoare de acuma incolo. In felul asta simplific spalatul hainelor. Cred.
ApreciazăApreciază
mersi de ideea de a folosi sarea de dedurizare de la masina de spalat vase si la cea de spalat haine 🙂
ApreciazăApreciază
Buna, sarea de dedurizare este NaCl adica banala sare de bucatarie… Asa ca pune direct sare de bucatarie. E mult mai ieftina. Desi scrie pe cutia de sare de dedurizare ca nu e acelasi lucru si sa nu se foloseasca sare de bucatarie, bla, bla, bla. Formula chimica e identica. Bine, nu as pune sare de dedurizare in mancare ca sigur mai are ceva in plus fata de ce scrie pe eticheta, dar merge de minune sarea de bucatarie in masina de spalat vase pe post de sare de dedurizare.
ApreciazăApreciază
Multumesc frumos, bine de stiut!
ApreciazăApreciază
alte idei aplicate de un an incoace: la rufele colorate ce nu sunt f. murdare adaug doar jumatate din cantitatea de detergent ( sau deloc).
Pt detergentul lichid, functioneaza si sa il diluez putin. Se dizolva mai bine si intinde mai repede pe toate hainele.
ApreciazăApreciază