Lectii de la viata in legatura cu bugetul

In fapt am facut o treaba buna cu bugetul si asa am invartit si sucit banii, asa i-am intins ca am reusit sa ne mentinem frumos SUB limita bugetului.

Dar cred ca m-am plictisit cumva de-atata cumintenie si-am zis ca no risc no fun, hai sa ne facem un amar de bine ce-l visam de oaresce vreme si pe care, dupa cum am socotit, reuseam sa-l scoatem in… bani marunti.

Yep, drumul spre iad este pavat cu bune intentii…

In orice caz Murphy-si freaca acuma mainile cu bucurie. Nu numai c-am scapat de banutii economisit dar a mai si iesit proiectul un mare caca asa c-acuma suntem si fara bani si cu minunea-n casa si-o gramada de munca ce ne mai asteapta…

Daca decizia initiala ar fi fost luata pe loc as fi dat vina pe impulsivitatea mea. Dar nu. Am rumegat-o de mai bine de-un an.

Ce invat din asta…? Ca daca ceva nu este prevazut in buget, este menit sa nu se intample. Si daca se intampla iese rau.

11 gânduri despre ”Lectii de la viata in legatura cu bugetul

    • simplitaly zice:

      draga Vio, foarte pe scurt, datele problemei:
      – cineva se imprumutase de la noi si avea probleme de restituire
      – noi eram sub buget la mancare cu 50 de euro
      – aveam 2 zile libere
      – cineva e de meserie constructor si zicea c-a pus gresie/faianta pe la unii-altii si-a iesit bine
      ce-am facut?
      – am investit cei 50 de euro in adeziv, gresia noua o aveam pe stoc de ceva vreme
      – a venit cineva-ul respectiv si am decis sa usuram mult procesul, am fost de acord sa puna gresia noua peste cea veche (cea veche degradata si greu de mentinut curata)
      ce a iesit?
      – un mare cacat! s-a lucrat de mantuiala mantuielii, nu vreau sa insir aici ce si cum ca fac cu nervii. Oricum situatia nu era de tolerat, ca sa aducem podeaua la un nivel decent ar fi insemnat sa facem munci ce constau in foarte mult efort si timp
      asa ca am decis sa:
      – scoatem gresia „noua” (floare la ureche)
      – scoatem adezivul (ceea ce am si facut pana noaptea tarziu)
      – decidem ce facem mai departe
      Din punctul meu de vedere mai departe o sa curat si pastrez gresia veche. Cea noua o s-o dam cadou cuiva (jumatate e neatinsa jumatate recuperata din baie dar era asa de prost pusa ca abia cateva placi au urma de adeziv pe spate). Sa se bucure altii de ea, eu nu mai pot s-o vad!
      Sigur ca si la nivel uman se impune luarea de masuri si este foarte clar exact ce masuri.

      Apreciază

  1. arakelian zice:

    oare gasim tutoriale pe net sa invatam sa punem singuri gresie/faianta?
    Asta ar fi adevarata lectie de buget.

    In rest, apreciez ca ati incercat. Chiar daca rezultatul este unul neplacut, dar incercatul merita intotdeauna.

    Apreciază

  2. Vio Nistor zice:

    Pppffffuuuuuuuuu….trebuia sa ti dai seama ca e nashpa „gresie noua peste aia veche”…pana mea…”trebuia”…de unde era sa stii?
    Nu te mai amari…lasa lucrurile bune sa mearga mai departe! Mie sincer 50 de euro nu mi se par un capat de tara, mai ales pentru linistea ta. Nu am bani…nici cat par are broasca…dar fac parte din categoria aia care nu are bani, dar se comporta ca si cum ar avea…adica..sufletul conteaza!
    Nici nu stiu ce sa zic! Ma oftic de mor!
    Te pup cu drag!

    Apreciază

    • simplitaly zice:

      eu m-am bazat pe profesionistul ala care zicea ca stie sa le faca, nu m-am bagat eu peste arta lui…
      Noa acuma am reusit ieri sa zgandarim rostul din gresia veche, aia pe care am decis s-o pastram.Azi ii punem rosturi noi. Abia astept. 🙂
      Nici mie nu mi-s 50 de euro un capat de lume dar mi-e ciuda cand is risipiti asa de floarea lelii. Pentru ca 50 de euro sunt totusi o suma ce ar fi putut face si bine nu numai sa se duca-n vant…
      O lectie mai mult decat importanta ce am invatat-o din experienta asta este sa ma informez beton inainte de a incepe vreun proiect cu vreun „mester”. E bine sa stiu teoria fazelor de munca si ce este si ce nu este posibil. Altfel sunt la mana lui. Si iese un caca. Cum se zice in Austria: Vertrauen ist gut, Kontrolle ist besser! (Sa te increzi este bine, sa controlezi si mai bine!)

      Apreciază

  3. Iulia S. zice:

    Offf… Am si eu teama asta de mesteri. E unul dintre motivele pentru care am luat apartamentul un pic mai scump, dar gata facut – ma rog, in stadiu absolut decent, pentru ca nu e super ultra finisat. Nu m-am gandit doar la bani, ci si la timp si nervi. Se pare ca asta cu mesterii e universala, am prieteni care s-au fript cu lucrarile astea de nu se poate… iar sora mea zugraveste de la inceputul lui ianuarie apartament de 2 camere si imi spunea ca probabil va termina dupa Paste, la ce seriozitate exista.

    Alta data cand ai ceva bani in plus, sa ai in cap clar si un obiectiv. Nu iti spui economisesc, ci economisesc pentru ***. Acest pentru m-a invatat pe mine sa nu imi pun problema banilor existenti, sa nu iau decizii impulsive.

    Dar… sa nu fii tristă. Eu am o superstitie, desi nu sunt superstitioasa de felul meu. Ma gandesc mereu ca in viata trebuie sa mai si pierdem. Atunci cand pierdem la bani, e de bine. Altele sunt lucrurile importante…

    Apreciază

    • simplitaly zice:

      da, asa este. Am pierdut chestiuni mai importante in viata mea decat bani. Si chiar si despre ei sa fie vorba, am pierdut in trecut sume mai mari decat asta. 🙂
      Multumesc pentru idei Iulia. Deci ESTE asa cum am banuit eu de la bun inceput ca organizarea unui buget este SI un proces psihologic/emotional nu doar unul financiar si contabil.
      Cred ca primul pas, acela de a incepe, este si cel mai mare si mai dificil de facut. Pentru ca se bazeaza pe auto-stima. Si daca nu ai auto-stima solida nu stii, din pacate, ca meriti sa ai ordine si claritate si stabilitate in viata financiara. Tot ceea ce vine apoi, dupa primul pas, este un proces de maturizare emotionala. Invatam sa invatam, din mici/mari greseli si sa le luam in calcul. 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu