Bugetul Mariei – contul curent (I)

Contul meu curent a fost fara nici un fel de comision pana acum un an, cand au introdus o regula… smechera: trebuie sa ai constant in cont 2500 ca sa ramai fara comisioane. Nu am reusit, desi am incercat. Recunosc ca nu am fost suficient de motivata si am intrecut limita din cand in cand, ceea ce mi-a anulat eforturile si mi-au fost aplicate comisioanele. Mai departe.. ca sa fiu sincera pana la sfarsit… mi s-a parut o munca titanica sa urmaresc cati bani am in cont mereu si constant, avand in vedere ca platesc cu cardul 99,99% din cazuri. Poate chiar asta e problema!

Intr-adevar, poate chiar asta e problema. Sunt dezordonata… impulsiva… imatura din acest punct de vedere. Daca am bani in portofel, gasesc imediat o folosinta pentru ei si a doua zi nu ii mai am. Iar cu cardul platesc cu usurinta… Iar cand nu mai am bani pe card… pentru ca am internet pe telefon si pentru ca am internet banking… ma conectez si intr-un minut transfer bani de pe contul de economii pe cel curent, astfel cardul poate fi folosit (mi s-a intamplat de doua ori chiar la casa, cu coada de oameni asteptadnu-si randul…).

Se impun, asadar, masuri.

Singura miscare pe care pot sa o fac e sa mut din contul de economii in contul curent suma de 2500.

De notat:
1. daca reusesc sa nu scad in contul curent sub suma de 2500 pe durata unui treimestru (despre care nu stiu cand incepe!), atunci economisesc ~40.
2. Daca reusesc sa nu ma ating de cei 2500 timp de un an de zile, economisesc ~160.
3. daca nu reusesc si scad sub 2500, nu scap de comisioane, dar imi si bulversez economiile.
4. in cazul in care as reusi ce mi-am propus, sa zicem incepand de azi, tot voi mai primi o factura cu comisioane pentru ultimul semestru.
5. Daca semestrul incepe azi si factua a fost emisa ieri… voi mai primi si a doua factura de ~40.
6. Daca nu am intrat inca in trimestrul doi (caci nu stiu cum calculeaza ei trimestrele, de la inceputul anului sau de la data crearii contului…), atunci am sansa sa economisesc ~40 X 3 = 120 anul asta.

Imi e clar ca trebuie luate masuri, asa ca voi face transferul acum.

6 gânduri despre ”Bugetul Mariei – contul curent (I)

  1. simplitaly zice:

    Soare sa stii ca si eu am scos bani din contul de economii ca sa stabilizez contul curent si sa pot porni de la o baza reala in bugetare. La urma urmei pentru asta am economisit banii candva, pentru a putea sa apelez la ei in situatii de genul asta nu ca sa ii cheltui pe pantofi si toale.
    Despre cheltuitul impulsiv are Iulia niste articole foarte faine: http://economisim.info/2012/05/26/cumparaturi-impulsive-problema-ar-putea-fi-stresul/
    si unul cu o lectie foarte pretioasa: http://economisim.info/2012/01/16/de-la-cumparaturile-impulsive-la-cumparaturile-constiente/
    Pupici

    Apreciază

    • soare zice:

      Am niste avantaje la contul asta care ma determina sa raman loiala. Printre altele usurinta cu care pot trimite bani in romania gratis si usurinta cu care pot face orice fel de transferuri sau depuneri intre conturi fara perioada de asteptare. Am investigat si nu am gasit avantajele astea la nici o alta banca…

      Apreciază

  2. arakelian zice:

    eu am vazut partea de comisioane bancare acum 5-6 ani, in Romania (BTRL). Am luat site-ul bancii la puricat, apoi scanat contul (internet banking) pe ultimile luni, si am vazut ca unele comisioane le pot reduce. De ex in loc sa interoghez bancomatul periodic, sa vad cat mai am/ au intrat banii, incercam sa scot o suma minima de la bancomatul bancii si ceream chitanta. pe chitanta era afisat sold.
    Apoi am vazut ca nu e cazul sa scot cash de la alte bancomate, asa ca scoteam suma pt 1 sapt. si o gestionez.

    Apreciază

    • soare zice:

      Sigur as gasi si eu metode de a diminua comisioanele, m-am gandit. Nu pot aplica pentru ca nu am starea… mentala necesara, asa ca trebuie sa ma descurc altfel. Desi cine stie, poate in curand voi ataca problema si din directia asta.

      Apreciază

Lasă un comentariu