The return to pusul de muraturi

Mama mea avea o mana extraordinara la pus muraturi, compoturi si dulceturi.
Eu, in schimb, am pus foarte putine muraturi in ultimele decade. Si-am decis azi sa reiau traditia asta de familie, mai ales c-am tot citit in ultima vreme despre combaterea cancerului (si) prin consumul de alimente fermentate.
Am inceput de fapt c-o reteta simpla de ardei dulce-acrisori nefermentati insa conservati in otet si asta mi-a fost de-ajuns pentru a ma motiva sa profit de legumele de sezon.
Asa ca va prezint Batalionul I Fermenteristi pe frontul cancerului
de la stanga la dreapta:
– muraturi diverse, preponderent conopida, niste castraveti, un morcov mare, condimente, frunze de visin etc
– ardeii multi-mentionati in ultima vreme
– un borcan de castraveti covasiti care ar avea nevoie sa stea la soare cateva zile dar avand in vedere ca ploua ma gandeam sa-i duc la solar. Glumesc, of course. Ii las langa aragaz si am gustat lichidul dupa 24 de ore si deja se acreste

20130929_143604 (1)

20130929_143914

Mama mea numea castravetii acestia fermentati la soare, cu ajutorul unui colt de paine „covasoliti” dar in www i-am gasit doar sub numele de covasiti, retete de inspiratie este asta: http://www.gustos.ro/retete-culinare/castraveti-covasiti.html
Nu stiu daca se pot acri in acest fel si alte legume, poate ar fi interesant de incercat.

16 gânduri despre ”The return to pusul de muraturi

  1. Daniela zice:

    ha, esti pe receptie, deci!? :))
    pai am luat niste borcane de 800 de grame, am aranjat in fiecare borcan castraveti (mi-au intrat vreo 4-5 bucati), am masurat cata apa e necesara punand apa in borcane (asa, peste castraveti) apoi apa pusa pe foc sa fiarba (adaugat 1 lingura de sare neiodata la 1 litru de apa).
    In borcane pe langa castraveti se mai pun rondele de morcov, hrean, boabe de piper, boabe de mustar, boabe de coriandru (optional), niste catei de usturoi si cam atat. Apa se pune in borcane fierbinte – atentie ca sub fiecare borcan trebuie puse cutite ca sa nu crape borcanele :).
    Se pun capacele la borcane si se lasa la bucatarie pana a doua zi cand scoatem apa din borcane si o punem la fiert, apoi clocotita o vom pune iar in borcane – repetam si ziua urmatoare. Deci, operatiunea asta se face 2 zile.
    Pare complicat, dar nu este, iar rezultatul este foarte bun! 🙂 Mie imi plac foarte mult!!

    Apreciază

      • Lili zice:

        Daca te mai prind ca ai complexul asta am sa-ti fac capu calendar cu complexele mele si io am doua mari si late, pielea si parul de pe cap (ala de pe picioare creste prea bine )
        Ne-am inteles ? Tu esti prea desteapta , prea frumoasa, prea nett, prea prietenoasa ca sa ai nevoie sa te complexezi ca esti mica.
        La cursul meu de pädagogie a trebuit sa adaugaum la numele nostru o Eigenschaft (positive) care incepe cu aceeasi litera ca si prenumele.
        Spontan pentru tine aleg eu die charismatische Carmen.
        Laut Richard Wiseman verfügt eine charismatische Person über drei Eigenschaften:
        Emotionen werden von ihr sehr stark empfunden.
        Sie ist in der Lage, auch andere Menschen derart starke Gefühle erleben zu lassen.
        Sie ist resistent gegenüber Einflüssen anderer charismatischer Menschen.

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s