Painici coapte pe plita de fonta

Din Beclean mi-am luat o plita de fonta ce mi-o doream de multa vreme. Si astazi am facut un aluat din cam 8 cani de faina (amestecata faina alba si faina din mai multe feluri de seminte primite din Germania, de la prietena mea, de la moara familiei – multumesc Lavinia! 🙂 ), vreo patru cani de apa, un plic de drojdie uscata si niste sare. Am amestecat cat sa se umezeasca faina si-am luat la crescut, in vailingul primit de la cumnata sorei mele 🙂 (multumesc Mia!), acoperit cu un prosop cusut de bunica mea… 🙂
Dupa cateva ceasuri am pus cateva linguri de ulei pe-o farfurie, am luat cu lingura aluat din vailing si l-am intins cu palmele peste farfurie. Le-am copt pe placa incinsa pana s-au innegrit pe alocuri, ca asa ne plac. Pe al meu am pus si chimin ca-s mare amatoare 🙂
Is tare buni si se fac in cateva secunde.
Restul de aluat l-am pus la frigider, o sa fac deseara iara painici, sau o focacia, o paine, ce mi-a trece prin cap si prin pofte…
Data trecuta cand i-am facut i-am intins pe farfuria uleiata, am pus felii de salam ce voia sa expire deasupra si le-am inchis, am avut astfel painici cu salam 🙂
Sigur ca tot asa se pot face cu cartofi, branza, varza, ierburi, whatever!
Exista inca sate in Romania unde placintele se coc pe plita, fara ulei…
Plita asta, la fel ca vailungul, o sa ma insoteasca ani buni de-acuma incolo…
Cuvantul „vailing” vine din nemtescul „weitling”, de la „weit” ce inseamna „larg” si terminatia „(l)ing” care il transforma in substantiv 🙂

12 gânduri despre ”Painici coapte pe plita de fonta

    • simplitaly zice:

      Inca se mai gasesc plitele astea in romania, la magazinele de fier si metal, am uitat cum le spune exact, sunt magazinele alea vechi unde inca poti cumpara cuie si capuri de sape.
      La incalzit n-o folosesc c-o am de putina vreme, eu am crescut insa cu plita-n casa, mama a avut mereu una cu care ori incalzea bucataria ori o punea sub oale ca sa nu se prinda mancarea de fund sau sa nu se sparga cele de lut.

      Apreciază

    • simplitaly zice:

      o sa pun cat de curand, este insa o plita normala, rotunda, de fonta. Ea, ca atare, nu scoate fum. Decat daca are urme de ulei sau daca se arde ceva pe ea. Mancarea nu se lipeste de ea, este antiaderenta prin natura ei. Imi spunea un expert in metale ca fonta a fost metalul cel mai folosit in bucatarie candva, si pe buna dreptate. Singurul „neajuns” ar fi ca se curata mai greu, eu o las sa se arda si apoi o sterg c-un prosop, o sa iau curand o perie cu perii de metal ca s-o pot freca, oricum cand e vorba de fonta nu ai voie sa fi pretentios la estetica, calitatea gustului inca compenseaza.

      Apreciază

      • anda lupusor zice:

        Sa stii ca banuiesc cum este dar inca nu imi dau seama exact. Asa ca sunt curioasa sa ne arati o poza doar sa imi limpezesc ochii ca eu sta la bloc si nu avem loc pentru asa ceva.

        Apreciază

  1. simplitaly zice:

    Draga Anda, dragele mele prietene, cred ca m-am exprimat in mod nefericit. plita mea nu este o soba ci un banal disc de fonta care se pune pe ochiul aragazului, sub oale ca sa nu se prinda de fund mancarea, sa nu se afume oalele, se pot coace ardei si vinete pe ea si se poate face paine prajita…. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s