Taitei de casa

Ii face mama cumnatului meu, in cantitati aproape nelimitate, pentru petrecerile din familie, pentru fiecare fiu in parte… si mi-a facut si mie, din zece oua, si i-am adus gata uscati, acasa.
Privind-o cum ii face e ca atunci cand vezi un profesionist la treaba: pare ca lucrul ce-l face e usor si curge de la sine…
Reteta e asta:
sparge zece oua de casa si le framanta cu un kil de faina. Nu pune sare pentru ca sarea inmoaie aluatul. La framantat foloseste acelasi blid, de 20 de ani. Apoi framanta pe masa. Si-l lasa cam un ceas sa se odihneasca, blidul intors peste el, sa nu se usuce.
Apoi intinde cu masina foi tot mai subtiri. Zece la numar. Si le intinde intre intinsaturi pe-o fata de masa de damasc. Sau de bumbac.
Apoi taie bucati late de-o palma si le suprapune si le taie c-un cutit bine ascutit, pe-un fund de lemn. Si-i lasa la uscat. Vara cateva ceasuri bune, iarna mai mult, pana sunt uscati bine.
Ii taie lungi cateodata, cu masina.
Preferatii tuturor sunt insa cei taiati la mana, in romburi.
Las pozele sa vorbeasca mai bine decat pot eu scrie…


Azi am calit un morcov taiat in bucati mari in doua linguri de ulei. Am stins cu apa, am adaugat un capat de ceapa, cu coaja cu tot, calit pe plita, o cuisoara, o frunza de leustean, 3 boabe de ienupar si-un pic de piper. Si sare si le-am fiert. Cand morcovul s-a inmuiat am scos ceapa si frunza de leustean, am scos boabele de ienupar si-am pus taiteii la fiert, in supa. O bunatate!

S-o tina Dumnezeu sanatoasa pe mama cumnatului meu. Ca ne-a mai face taitei … 🙂 Deocamdata am, doua borcane pline. 🙂

9 gânduri despre ”Taitei de casa

  1. greenzonelife zice:

    Ehe, taitei de casa 🙂 mai fac si eu din cand in cand. De un lucru imi pare rau ca n-am invatat de la bunica mea sa intind foile de mana. Ea le facea asa de subtiri de ziceai ca-s foi de hartie, mie la aparat nu-mi ies nici pe departe asa subtiri.

    Apreciază

    • simplitaly zice:

      Multumesc 🙂
      Irina tu vorbesti despre pasta proaspata, care e preferata sorei mele. Si a mea, of course. Rar am facut taitei proaspeti pentru supa, mai des am facut lashti, cu sos de carne de pui si smantana 🙂

      Apreciază

  2. Adelina zice:

    Am crescut cu supă de tăieței de casă. În fiecare duminică, fără excepție. 🙂 Bunica și acum mai face, cred că tot săptămânal. Și tot cu mașină de-asta. În zona noastră îi spune lașcă (la supă), văd că și pe la voi. Tăiețeii care rămâneau îi punea la uscat. Când merge mama la bunica și primește, ne mai trimite și nouă.
    A, buni îi taie așa subțiri pt. supă. Când eram noi (copiii) mici îi tăia și mai lați și-i prăjea în puțin ulei cu niște zahăr. Ce buni erau! Mâncărurile simple și făcute cu suflet sunt cele mai bune. Clar. 🙂
    Supă de-asta simplă fac și eu, în special pt. Ioan. Însă cu paste mărunte sau cu taglietelle… tăiețeii de cumpărat nu-mi plac deloc deloc. Ce-am nimerit până acum. Foarte fain arată supa ta, sunt sigură că a fost delicioasă. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s