Am intrat in sezonul abundantei de dovlecei asa ca incerc sa fac acuma o lista cu modurile in care se pot gati tinand cont si de faptul ca sunt intoleranta la lactoza.
Pana acuma i-am gatit su forma de salata semi-calda si i-am facut pane..
Ce mai am de gand:
– sa reconstruiesc reteta dupa care faceam candva supa de dovlecel (dovlecel razalit, lasat sa stea cu apa, stors, fiert in apa cu sare si marar tocat, dres cu rantas si smantana – care smantana as inlocui-o cu laptele de soia)
– sa reconstruiesc reteta de chiftele de dovleac ce le faceam in urma cu milenii (dovlecel razuit, sarat, lasat, stors, amstecat cu ou, faina si piper, copt in tigaie in ulei incins, sub forma de chiftele facute cu lingura)
– am gasit o reteta de soufle de dovlecei pe care as incerca-o maine (n-o sa pun branza pe deasupra) aici.
– o reteta de paine cu dovlecei (in limba germana, o sa omit branza) aici.
– supa-crema de dovlecei cu cartofi si perisoare (limba germana)
– aici (italiana si germana) am gasit o reteta de dulceata de dovlecei… nu stiu daca sa ma bag s-o fac… hmmm 🙂
– si dovlecel scazut! (reteta in limba maghiara) tot asa, inlocuind smantana cu laptele de soia.
– dovlecel de uns pe paine, reteta ce trebuie s-o reconstruiesc si pe asta, din amintiri demult apuse: dovlecel taiat cuburi, fiert in apa, scurs, facut pure si pure-ul amestecat cu maioneza.
Cam astea-s modurile in care vreau sa folosesc dovleceii sezonul asta.
Eu il pun in salate taiat bastonase,il folosesc in feliute mai subtiri in loc de paine ,cu branzeturi,pastete diverite,icre,etc.
In mancare il pun cand este gata doar 1-2 clocote.
Chiftelute:
Dovlecel ras mare
Morcov ras mare
Ceapa tocata
Usturoi tocat/pisat
Verdeturi,mirodenii de care ai si iti plac
Nuca
Seminte susan
toate se amesteca cu fulgi de ovaz ,se lasa 10-15 min ca sa se inmoaie fulgii si ca sa vezi daca mai trebuie adaugat fulgi,ori apa sau dovlecel ras,trebuie sa fie o compozitie nici prea moale nici prea tare.
Cu mana uda se fac chiftelute si se coc in tigaia grill,ori in tava tapetata cu hartie,ori ulei/faina si se coc la cuptor pana se rumenesc.
Sunt foarte gustoase si satioase.
Dovlecel ras pe razatoarea mica,stors si facut salata cu vinete coapte,usturoi,patrunjel,ulei presat la rece din care ai,o bunatate.
http://rami86.sunphoto.ro/Diverse_borcaneli/46695213
Dulceata de dovlecel ,gogonele,mere si ardei iuti
http://rami86.sunphoto.ro/Diverse_borcaneli/46695240
Dovlecelul il poti face simplu,ori in combinatie cu alte fructe/legume,principal sa ii pui arome,in special ghimbir si iese grozav.
Experimenteaza.
Dovlecel conservat pentru iarna,se taie cuburi ,se pune in borcane cu filet, se acopera cu apa si se sterilizeaza 15-20 min.
Eu am facut combinatie dovlecel+sfecla rosie,o grozavie.
Dovlecel murat,ca si castravetii se fac,dar sunt mult mai gustosi ,se fac vara ,ori pentru iarna.
http://rami86.sunphoto.ro/Diverse_borcaneli/80183939
Dovlecel uscat ,pentru vegeta
http://rami86.sunphoto.ro/Diverse_borcaneli/80183943
Eu incerc sa il mananc cat mai putin gatit,ca sa ii pastrez toate bunatatile.
Succes in tot ceea ce faci!
ApreciazăApreciază
Mersi de retete, cea de ciftele a aterizat pe lista de prioritati. Problema mea cu uscatul de legume pentru „vegeta” este ca, neprotejati indeajuns cu tifon sau altecele, exista sansa ca tot felul de insecte sa se plimbe pe legume si sa-si depuna ouale si sa-si lase bacteriile… de aia evit eu sa le usuc in ladite de plastic…
ApreciazăApreciază
Acum cu caldurile astea se usuca in cel mult doua zile,laditele se acopera cu ce ai ,orice material/ziare.
Este pacat sa nu folosesti caldura care este gratis,iar vegeta facuta in casa este super.
Cand este canicula insetele /mustele nu prea bazaie,asa am observat.
Numai bine!
ApreciazăApreciază
Am facut chiftelele, am bagat la mixer un dovlecel marisor, o ceapa si doi morcovi. Am adaugat si eu ou, nu stiu de ce… , seminte de susan si fulgi de ovaz, 2 linguri de faina integrala, le-am condimentat cu sare, piper si patrunjel tocat si le-am prajit in foarte putin ulei de floarea soarelui. Multumesc pentru reteta, foarte gustoasa. Deseara o sa fac un sos marinat pentru chiftelele ce au ramas.
ApreciazăApreciază
Ma bucur ca ti-au placut.
Fulgii de ovaz sunt de legatura,inlocuitor de ou,reteta o am dintr-o carte cu retete vegetariene fara ou si lactate,asa ca data viitoare fara teama le faci fara ou si faina.
Eu asa fac toate chiftelutele de legume,data viitoare sa pui si nuca/alune/migdale ,ce ai,sa vezi ce faine sunt.
Daca ai tigaie grill ,ies foarte fain,iar la cuptor sunt si mai faine.
Cu fulgii de ovaz poti face si budinca de dovlecei,legume,cand nu am chef sa le fac chiftelute ,compozitia o pun intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu pesmet si o bag la cuptor,iese super.
Combinatii cu legume fac din ce am la indemana,dar baza este dovlecelul si fulgii de ovaz.
Numai bine!
ApreciazăApreciază
Făceam și eu chiftele de dovlecei acum mulți ani, când încă eram la mama acasă. 🙂 Chiar vreau să încerc și în vara asta. Oare merg la cuptor?
Uite aici rețete:
http://www.yummly.com/recipes?q=zucchini
http://www.yummly.com/recipes?q=courgette
Dulceață de dovlecei am pregătit într-un singur an. Aduce f. mult cu dulceața de gogonele. Și dovlecel la murat am pus într-o vară. Nu mi-a plăcut, dar oricum nu-mi prea plac murăturile…
ApreciazăApreciază
Apoi dulceata eu as face-o doar de curiozitate. La muraturi is simplista, nu-mi plac nici lebenicioarele murate.
ApreciazăApreciază
Este mult pana gusti un dovlecel murat ca lumea,asa ziceam si eu cu ani in urma,apoi am dat de gust si acum prefer dovlecelul murat in locul castravetilor.
Numai bine!!
ApreciazăApreciază
Faină rețeta de soufle. O pregătesc și eu săpt. viitoare. Mulțam de idee!
ApreciazăApreciază
Am facut-o si e ok, cam „dulce” pentru gustul meu. I-ar trebui niste patrunjel, marar sau ceva… 🙂 Am folosit oua de casa si faina integrala. Am facut si poze dar deocamdata nu am cum sa le pun la vazut c-am rasturnat alaltaieri cafea pe tastatura si acuma scriu de pe altul care nu recunoaste (cred!) camera fotografica. 🙂
ApreciazăApreciază
in principal eu îi folosesc la rulouri de primăvară. dovlecel, morcovi si tofu date pe răzătoarea mare + câteva frunze de mentă sau coriandru. impachetate intr-o foaie de orez si prăjite in ulei incins. în final putin sos de soia (eventual amestecat cu miere).
ApreciazăApreciază