Hai sa punem azi jumatate din cantitatea de detergent de rufe pe care o folosim de obicei SIIiiiiIIIIIiii sa omitem balsamul de rufe. Sa vedem ce se intampla. Spalam de doua-trei ori asa si privim asta ca pe o experienta noua…
Dintr-a mea experienta pot sa spun ca:
– murdaria/tranpiratia/petele dispar chiar si cu 50% din cantitatea de detergent
– hainele miros mult mai putin a chimicale, semn ca reziduurile de toxine sunt mult mai mici si asa ca riscam mai putin sa ne imbolnavim de cancer si alte boli
– chiar daca nu mai folosim balsam, rufele nu vor fi „dure” pentru ca am redus cantitatea de detergent
– putem chiar sa ducem aventura la maxim si sa punem o canuta de otet sau o lingurita de sare de lamaie in compartimentul de limpezire al masinii de spalat
– rufele n-o sa mai miroase a curat ci chiar o sa fie curate!
Spor la lucru, eu ma duc la plaja! hihihi 🙂
Balsam nu pun deloc.Nici calgon de curatat masina. Am pus cca 1 an, jumatate din cantitatea normala, dar in final mi s-au innnecat rufele. Este o solutie(asta cu jumatatea) doar pe termen scurt.
ApreciazăApreciază
cum adica s-au innecat?
ApreciazăApreciază
teama mea este că voi avea probleme cu masina de spalat. deja a prins un miros de mucegai de care nu stiu cum sa scap 😦 am incercat si cu otet si cu pastile speciale pentru curatat masina de spălat si tot degeaba. (poate ma insel dar cred ca am ajuns aici deoarece am folosit doar detergenti naturali combinati cu o apă de proasta calitate). dar daca zici ca folosesti cantitati minime de detergent si n-ai probleme de genul asta ma gandesc ca problema mea o fi fost doar din cauza apei.
ps. te invidiez pentru plaja 🙂 (la mine e inca frig)
ApreciazăApreciază
Miha eu stiu de la profesionisti (adica cei ce spala profesional, nu cei ce le instaleaza) ca o spalare din cand in cand trebuie sa fie facuta la temperatura maxima a masinii. Cat de des depinde de cat de folosita este masina de spalat. Cat timp sta nefolosita se lasa usa deschisa astfel incat apa sa se poata evapora. Sigur ca daca ai copii mici si/sau animale in casa asta cu usa deschisa impune unele precautii….
ApreciazăApreciază
Carmen, eu nu am folosit o perioada balsam de rufe…dar am primit reclamatii de la domnul sot ca il zgaraie prosopul cand se sterge cu el 🙂 Asa ca am inceput sa-l folosesc din nou…
ApreciazăApreciază
Adriana spune-i la domnul sot ca e totul o chestiune de obisnuinta. Prosopul limpezit cu balsam absoarbe mai putina apa decat cel limpezit normal. Plus ca iti lasa pe piele chimicalele din balsam care sunt periculoase pentru sanatatea noastra, a celor din jurul nostru si pentru planeta.
Incearca totusi sa pui sare de lamaie la limpezit sau otet in care infuzezi petale de trandafiri, coji de citrice sau crengute de lavanda. Poti pune chiar otet normal, neinfuzat pentru ca mirosul oricum nu ramane in haine.
ApreciazăApreciază
eu folosesc o solutie facuta din sapun de marseille.cred c-o ai si tu scrisa aici pe blog.o dna spunea ca pune direct sapunul ras in tamburul masinii. am incercat dar ramaneau pete pe rufe, mai tarziu citisem undeva ca asa se-ntampla daca sapunul contine glicerina. oricum m-am invatat minte si-l fac cum il faci tu, dar la ochi:).
la clatit pun otet.
cu toate acestea, rufele-s scoarta, mai ales prosoapele.cred ca-i de vina apa. e ingrozitor de calcaroasa.
oricum tot la metodele naturale raman, in primul rand ca niciodata n-am suportat mirosul detergentilor, etc din comert, nici spray-uri, parfumuri, nimic.(ca sa nu mai zic ca am alergie imediat ce folosesc detergenti pentru vase, spalat pe jos etc. mi se umplu palmele de bube!asta am descoperit aha cu ani in urma sa fie vreo 20 si, asa ca am trecut pe produse naturale!)
si cateodata mai folosesc nuci de spalat. astea-mi plac tare mult, rufele sunt exact ca la matusa mea la tara, cand le spala de mana si cu sapun de casa. miros a curat!
ma-ntreb insa de nu exista mai multe soiuri de nuci ca acuma am unele care nu-s ca primele luate.nu-i acelasi efect.
daniela
ApreciazăApreciază
eu continui sa cred ca rufele nu raman scoarta de la apa sau de la detergentii naturali. Oare nu umpleti prea tare masina de spalat? Rufele in interiorul ei trebuie sa se agite sa se arunce dintr-o parte in ata, sa se loveasca de denivelarile alea din masina. Am citit undeva si am inceput sa aplic si eu – paharul cu care se masoara detergentul lichid sa-l pun in masina cu hainele de spalat si ca ar fi bine sa pun chiar mai multe, exista si niste mingi speciale pentru masina de spalat dar deoamdata nu m-am hotarat sa le cumpar, astept poate-mi pica gratis de la cineva cateva paharele din alea. Apropiatii ma stiu ca refolosesc si reciclez si ajunge sa dau sfoara in tara si sa astept ca de undeva-mi pica mai mereu 🙂
ApreciazăApreciază
cat despre nuci: precis ca-s diferite ca vezi si nucile normale se fac intr-un copac mai mari intr-unul mai slabe…
ApreciazăApreciază
uite chiar am facut o masina, nu umpluta ochi, de data asta am folosit nucile.ei bine prosoapele nu-s scoarta. data viitoare cand folosesc detergentul de casa, nu mai umplu masina varf (desi in general las cam o palma spatiu, da probabil nu-i suficient)si sa vad cum or fi rufele.
pan la urma o fi asta cauza „scoartei” rufelor, masina prea plina.
mi-e asa dor de soare…….!
norocoaso, profita bine:)
daniela
ApreciazăApreciază
ok, uite teoria mea: daca punem prea multe haine masina nu reuseste sa limpezeasca bine si resturile de detergent ce raman in fibre se intaresc cand se usuca.
Noa dar nu is chimist si s-ar putea sa n-am dreptate, oricum experienta mea asta imi spune 🙂
Profit de soare si de ultimele zile cu nepoata mea…
ApreciazăApreciază
rectificare si cu asta te las, prosoapele sunt totusi scoarta acu ca s-au uscat:)!
la mine, chiar si cu masina putin umpluta, vad ca tot sunt aspre!
n-am cum sa-ntreb vecinii ca cei cati sunt folosesc detergenti industriali!
iar in vale:), dupa spusele unei dne care acu locuieste in deal, apa nu-i asa calcaroasa!
asta e, asta avem, asta facem, ca atat putem:)
vacanta placuta-n continuare
d
ApreciazăApreciază
Multumesc 🙂
Inseamna ca este, totusi, apa. 🙂 Stiu insa o metoda care sigur ti inmoaie prosoapele, indiferent de apa… uscatorul electric. Sigur ca e o crima ecologica sa-l folosim acuma ca vremea devine din ce in ce mai buna, daca ai timp incearca sa le iei de pe sarma cand is aproape uscate si sa le pui cateva minutele la uscaorul electric. Succesul e garantat! 🙂
ApreciazăApreciază
si prosoapele mele sunt scoarță 🙂 chiar dacă acum am apă pură (nimic altceva decât oxigen si hidrogen ) și chiar dacă umplu mașina pe jumătate. și as zice că depinde de modalitatea de uscare. dacă le usuc pe sfoară la soare se fac școarță, dacă le usuc iarna în masina de uscat sunt moi și pufoase. solutia mea este ca după ce le usuc la soare să le bag câteva minute in mașina de uscat. as zice că izbiturile 🙂 de peretii cuvei sunt mai eficiente decât balsamul (că la mine cu tot cu balsam, e drept ca natural, tot scortoase rămâneau dupa ce le uscam la soare) asta ca să nu mai zic ca uscatorul electric elimină tot praful de pe hainele uscate.
ApreciazăApreciază