Scriam aici despre cum se spala si se usuca hainele astfel incat sa folosim minimum de detergent si curent si sa obtinem maximum de rezultate, pastrandu-ne in acelasi timp sanatatea. Citez:
„- Alternative la detergentul din comert sunt nucile indiene . In cazul albiturilor se adauga o linga-doua de bicarbonat la spalare. Nu are nevoie de balsam, rufele ies “moi”. O alta alternativa este detergentul facut din sapun de Marsillia, reteta a dat-o Elena la postarea despre nuci:
Pentru 3 l de detergent
– 3 l apa
– sapun de Marsilia
-3 linguri bicarbonat
-Ulei esential de lamii
Se rade 35 g à 40 g de sapun. Se adauga sapunul ras in 1l de apa fierbinte, se amesteca. Dupa o ora se mai adauga 1L apa calda. Se lasa pina a doua zi cind se mai adauga inca 1L de apa , 10 picaturi de ulei eseential de lamiie si se pune in bidon.”
Am facut detergentul respectiv si am facut ceva mai mult de 3 litri pentru c-am umplut si flaconul cu sapun de mana cu el. La varianta pentru spalat am adaugat zece picaturi de ulei esential de lavanda si la cea de sapun lichid pentru maini am adaugat 6 picaturi de ulei esential de tea tree (omoara bacteriile).
De ce sunt incantata?
– Pentru ca am obtinut 3 litri de detergent de rufe si 1 flacon de sapun lichid pentru maini la pretul de cativa centi!
– Pentru ca reusesc sa refolosesc astfel un recipient de plastic primit de la cineva care l-ar fi aruncat
– Pentru ca poluez mai putin
– Pentru ca detergentul obtinut este mult mai putin toxic pentru corpul meu decat unul conventional
– Pentru ca am obtinut un detergent parfumat asa cum imi place mie ca si aroma si ca si intensitate
– Pentru ca nu mai trebuie sa cumpar si sa depozitez cutii de detergent de rufe conventional
Elena sa ne traiesti si La multi ani de ziua femeilor!
reteta e super! cat detergent folosesti la o spalare? oricum, e superieftin si natural 🙂 multumim, Elena!
ApreciazăApreciază
flaconul are un dop adanc, ala il pun plin.
ApreciazăApreciază
folosesc si eu un astfel de detergent si pun la o spalare cam 100-150ml.
ApreciazăApreciază
Claudia din ce sapun il faci tu? de casa sau de marsilia?
ApreciazăApreciază
Multumesc …pentru multumiri! Acum am venit din vacanta, deci ma pun la curent cu cititul blogului. Dar nu e reteta mea, am gasit-o si eu pe internet.
Ma folosesc si eu cu mare succes de ea.
Si nu stiu daca stie cineva, aici in Franta blogul lui Raffa e o sursa f buna de informatii http://raffa.grandmenage.info/post/2006/04/24/Sommaire___Le_grand_m%C3%A9nage_dans_la_maison__guide_d_entretien_%C3%A9cologique_
Cu drag,
Elena
ApreciazăApreciază
Bine ai revenit! Multumim de link, eu ma pun imediat sa-l studiez mai de aproape 🙂
ApreciazăApreciază
Vreau sa incerc si eu reteta dar ma gandeam daca nu mai trebuie adaugat ceva in plus daca apa folosita este mai dura. Am tot citit ca trebuie si soda de rufe sau percarbonat de sodiu sau borax sau…multe altele. Reteta asta suna atat de simplu si frumos.
ApreciazăApreciază
Draga Alina
Am mai citit pe ici pe colo si m-am informat si azi am refacut detergentul, am dublat cantitatea de sapun de marsilia si, cand s-a racit dupa ultimul litru de apa, am frulat totul cu mixerul vertical. Detergentul este astfel mai cremos si mai concentrat. Cand spal albiturile eu pun o lingura de percarbonat sau de bicarbonat de sodiu, in rest ul folosesc asa cum e, cu petele pretratate dar le pretratam si cand foloseam detergentul din comert.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
f interesant , caut demult acest gen de idei si sper ca imi iesi si voi fi multumita si eu de el , dar vreau sa te intreb daca nu am sapun de Marsilia ce pot folosi? sapun de casa sau din comert ca sa obtin aceeasi cantitate pe care o dai tu? merci anticipat si la mai multe idei , chiar ai facut sapun de casa petru ca as vrea sa incep sa fac si eu dar tot studiez pe internet si nu gasesc solutii clare exact pentru incepatori …
ApreciazăApreciază
draga Kiki
nu am facut sapun de casa, am tot studiat si eu o vreme retete si modalitati apoi am ajuns la concluzia ca inca nu i-o venit vremea pentru ca, avand acces la o sursa de sapun de marsilia foarte bun si care acopera cu succes nevoile gospodariei mele, nu are rost sa imi bat capul acuma vara cu el, il las pentru la iarna, sa-nvart in oala la gura sobei 🙂
Detergentul se poate face si din sapun de casa normal, iese foarte bine, fa mai intai folosind cantitatile date mai sus si apoi, in functie de preferinte, poti schimba una-alta 🙂
ApreciazăApreciază
Exceptional blog!
Ce marca de sapun de Marsilia folosesti? Am cumparat si eu din Italia dar nu sunt prea multumita.
Multumesc,
Ioana
ApreciazăApreciază
Draga Ioana
Iti multumesc frumos pentru apreciere 🙂 Deocamdata folosesc sapun de casa facut in Romania, de catre o tanti care il face de o viata si are reteta de la mama mamei ei… si il folosesc pentru scos petele: umezesc pata, sapunesc si dupa o jumatate de ceas circa bag haina in masina de spalat. Detergentul lichid nu l-am mai facut anul asta, am testat in schimb spalatul cu frunze maruntite de iedera si sunt foarte multumita, pentru rufele foarte murdare folosesc detergent conventional in cantitate foarte redusa, gen 1 lingura / masina de 8 kg.
Cat de curand o sa refac detergentul lichid, cu reteta modificata pentru ca intre timp am citit mai multe info aici: http://www.mammachimica.it/
ApreciazăApreciază
te salut din Uraina,draga Carmen si iti multumesc mult pentru ca impartasesti cu noi atatea ganduri si sfaturi bune.
azi am incercat sa fac sapunul.am avut un mic incident cu bicarbonatul.cand se pune,el,defapt? cred ca ceva nu inteleg eu bine.
te astept cu noi postari si te felicit pentru blog.
ecaterina
ApreciazăApreciază
ce incident ai avut, mai exact cu bicarbonatul? Eu in general il adaug cand adaug ultima data apa. Multumesc ca imi citesti blogul si bine ai venit 🙂
ApreciazăApreciază
pai in reteta nu scrie decat ca se foloseste bicarbonat, dar nu scrie cand il pui 😉
ApreciazăApreciază
Bicarbonatul se pune cu sapunul ras.
Eu am renuntat la detergentul asta , cind mi s-a terminat mai demult am inceput sa folosesc nuci, iar acum spal cam 9 masini din 10 cu nuci, la cele albe mai pun o lingura de percarbonat si sunt f multumita. La inceput le spalam la 60° , dar acum am redus la 40° si ies impecabil. Pe gulerele camasilor pun putin detergent de vase.
Dar ma intreb daca efectele nu depind de fapt de masina si mult mai putin de detergent. Trecerea asta pe nuci am facut-o in interval de 6 luni, la inceput am spalat doar negre si colorate, apoi am folosit nuci si putin detergent si tot asa(ca nu prea aveam incredere) am ajuns ca azi sa folosesc aproape numai nuci.
ApreciazăApreciază
pai ai zis intr-un post ca il puneai la sfarsit, cand puneai ultimul litru de apa. Inca nu m-am apucat sa folosesc acest detergent, nici nu l-am facut inca dar citisem ca a pus cineva la incept si i s-a umplut aragazul de „respect”
ApreciazăApreciază
Buna prozatos
Eu detergentul l-am facut si fara bicarbonat si a fost foarte bun. Cand insa l-am adaugat stiu ca am facut-o spre sfarsit, cand compozitia se racise dar inainte ca aceasta sa incepe sa se inchege.
Iti doresc mult succes! 🙂 ❤
ApreciazăApreciază
eu ,nu stiu cum si de ce,am avut stralucita idee sa il pun cand apa era fierbinte.siiiiiiiiii…….nu vrei sa stii cum a ” crescut „…. :)) tot aragazul era plin! :))
noroc ca am solutia cu otet si azi va fi iarasi ca nou .
ieri am citit toate postarile din RRR.foarte faine! chiar o sa pun cateva in practica si te tin la curent.
momentan vreau sa iti marturisesc ca aseara am spalata chiuveta din baie (care avea super multe depuneri de calcar) cu solutia cu otet si citrice si am frecat si cu putin bicarbonat si a ieesiiiiiit…ca noua! stralucea ! tot ieri am spalat faianta din bucatarie ,hota si aragazul (pe latereale mai ales) cu solutia de otet (nediluata,ca era o situatie grava ;)) )
si sa vezi! mereu cand spal geamurile sau mobila cu produse din comert, fetita mea se plange de miros.mereu o deranjeaza.si ieri,minune! nu s-a plans deloc!
asadar,iti multumesc pentru aceasta solutie ,in numele meu si in numele ei.probabil in curand si in numele sotului,care va observa si reducerile considerabile ale bugetului pentru produse casnice. 🙂
asadar,sanatate multa si la cat mai multe postari !
Ucraina te saluta cu drag 🙂
ApreciazăApreciază
ce faaain, o sa incerc si eu o data faza cu bicarbonatul in apa fierbinte sa vad ce iese! 🙂
Ma bucur mult ca pe fetita ta nu a mai deranjat-o mirosul de la curatat… vezi, copiii stiu instinctiv in cazuri din astea de ce anume trebuie sa se fereasca. Suntem noi, adultii care le bagam in cap ca daca miroase a clor un loc e curat…
Eu folosesc de o vreme buna de tot aproape exclusiv detergenti facuti in casa si nu ne-am imbolnavit, nu am facut in infectii de vreun fel, de fapt suntem in general mai sanatosi decat incainte cand dadeam inainte cu detergentii din comert. Asta inseamna ca natura face treaba buna zic eu 🙂
Salutari si voua si toate cele bune! Sa ne tineti la curent cu experimentarile voastre si te rog frumos, data viitoare cand faci vulcan de bicarbonat sa faci si poze 🙂
ApreciazăApreciază
Buna. Ma numesc Cristina. Am si eu o intrebare : ce detergent folosesti de adugi doar 50 ml ? multumesc !
ApreciazăApreciază
detergent conventional foloseam 50 gr/masina. Impreuna cu mingile de tenis era de ajuns pentru a spala bine fara a lasa miros de vreun fel.
ApreciazăApreciază
Carmen, care-i scopul pentru care nu punem toata apa deodata? pus si simplu pentru ca se dizolva mai bine?
Am facut si eu. S-a ingrosat destul de tare, dar nu asta este problema. Hainele le spala bine, am verificat pe niste sosete albe, destul de murdare. Am vrut insa sa-l folosesc si pentru vase, pe principiul „soap is soap”…nu merge, dupa doua zile de incercat si cu vasele pline de grasime, am alergat la magazine dupa detergent conventional. Oare ce sa mai adaug? (In afara de sapun de Marsillia, bicarbonat, ulei esential si apa).
ApreciazăApreciază
Sincera sa fiu nu stiu care e scopul actiunii. Am primit reteta si asa am folosit-o. 🙂
Ca detergent de vase cred ca ar merge cu apa foarte fierbinte.
ApreciazăApreciat de 1 persoană